Saudiții cer să se alăture programului comun de luptă aeriană GCAP, al Regatului Unit, Italiei și Japoniei

Data publicării:
RAF Typhoon în zbor
Avioanele, numite Tempest în Marea Britanie, urmează să iasă pe cer până în 2035 și să înlocuiască RAF Typhoon (în imagine). Sursa foto: Profimedia Images

Arabia Saudită a cerut Marii Britanii, Japoniei și Italiei să devină partener deplin în efortul lor comun de a construi următoarea generație de avioane de luptă în cadrul Programului Global Combat Air (GCAP), într-o mișcare susținută de guvernul britanic, transmite The Guardian.

Companii din Marea Britanie, Japonia și Italia lucrează împreună pentru a construi un nou avion de luptă și alte sisteme, cum ar fi dronele, în cadrul Programului Global Combat Air (GCAP), cunoscut și sub numele Tempest în Marea Britanie. Programul își propune să livreze primele avioane până în 2035 și să înlocuiască actualele RAF Typhoon.

Adăugarea Arabiei Saudite la program ar putea fi atractivă pentru parteneri datorită potențialului de a împărți costurile de miliarde de lire sterline cu unul dintre cei mai mari investitori în apărare din lume, dar poate crea tensiuni între ei.
În Marea Britanie, principalii producători sunt Rolls-Royce, producătorul de tancuri și avioane BAE Systems, care are o afacere de dimensiuni semnificative în Arabia Saudită, și dezvoltatorul și producătorul multinațional de rachete MBDA.

Adăugarea Arabiei Saudite s-ar dovedi probabil controversată din cauza criticilor aduse istoricului său care privește drepturile omului, inclusiv implicarea în războiul din Yemen și uciderea în 2018 a jurnalistului Jamal Khashoggi. Crima a dus ca țara și prințul ei moștenitor, Mohammed bin Salman, să fie blocați pentru scurt timp din acordurile internaționale, dar interdicția nu mai este astăzi.

În cadrul trio-ului de parteneri GCAP, Marea Britanie este considerată ca fiind cea care conduce efortul de adăugare a Arabiei Saudite. Cu toate acestea, oficialii japonezi și-au exprimat opoziția fermă față de aderarea saudiților, potrivit Financial Times, care a raportat pentru prima dată cererea. Japonia a relaxat încet controalele asupra exporturilor de arme care au făcut parte din moștenirea pacifismului după cel de-al doilea război mondial.

O sursă principală din domeniul apărării din Marea Britanie a declarat: „Regatul Arabiei Saudite este unul dintre parteneriatele strategice ale Regatului Unit, iar apărarea Marii Britanii este dornică să aprofundeze munca la GCAP. Vedem Arabia Saudită ca un partener cheie în program și lucrăm pentru a asigura un progres puternic cât mai curând posibil.”

Arabia Saudită avea de gând să se alăture programului Tempest de ceva timp și a semnat un memorandum de înțelegere cu Regatul Unit în martie în care se spune că țările vor efectua un „studiu de fezabilitate a parteneriatului” pentru a analiza un viitor parteneriat aerian de luptă și o colaborare industrială mai strânsă. Ministrul saudit al apărării, Khalid bin Salman, a scris pe Twitter că acordul însemna că țara se va alătura efortului internațional de a construi un nou avion, dar Marea Britanie a răspuns în grabă că este vorba de un acord separat.

Se crede că discuțiile privind aderarea oficială a Arabiei Saudite sunt încă într-un stadiu relativ incipient și sunt gestionate în Marea Britanie de Ministerul Apărării. Orice acord formal ar necesita aprobarea primului ministru.

Arabia Saudită a încercat recent să depindă mai puțin de SUA pentru armamentul său și încearcă să construiască o industrie internă a armelor, a spus un analist din Orientul Mijlociu.

Luni, regatul a semnat un acord cu firma turcă de apărare Baykar Tech pentru a produce drone – care au jucat un rol proeminent în apărarea Ucrainei împotriva Rusiei – în Arabia Saudită.

Arabia Saudită a cheltuit echivalentul a 6,6% din PIB pe armata sa în 2021, în comparație cu Marea Britanie care a cheltuit 2,2% din PIB, 1,5% Italia și 1,1% Japonia, potrivit Băncii Mondiale.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Ylva Johansson face declaratii
Comisarul european pentru Afaceri Interne, despre admiterea Românei în Schengen terestru: Sper să se întâmple...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...