Procesul pentru corupție al premierului israelian Benjamin Netanyahu a fost reluat luni după o pauză de două luni, perioadă care a urmat stării de urgență declarată după atacurile Hamas din 7 octombrie. Ministrul israelian al Justiției, Yaris Levin, a ridicat starea de urgență de la 1 decembrie, notează CNN.
Procesul pentru corupție al lui Netanyahu a început în ianuarie 2020, devenind astfel primul prim-ministru israelian în exercițiu care a apărut în instanță în calitate de inculpat, judecat pentru acuzații de fraudă, încălcare a încrederii și luare de mită. Acesta neagă acuzațiile.
Premierul se confruntă cu acuzații în trei cazuri separate
Cazul 1000
Benjamin Netanyahu este acuzat de fraudă și încălcare a încrederii în legătură cu acuzațiile că a primit cadouri precum trabucuri și șampanie de la oameni de afaceri de peste mări.
Cazul 2000
Premierul este de asemenea, acuzat de fraudă și încălcare a încrederii și este acuzat că a căutat o acoperire favorabilă într-unul dintre cele mai importante ziare din Israel în schimbul limitării circulației unuia dintre principalii rivali ai ziarului.
Cazul 4000
În acest caz, cel mai grav, el este acuzat de luare de mită, fraudă și încălcare a încrederii pentru că i-a adus la acea vreme beneficii de reglementare în valoare de echivalentul a peste 250 de milioane de dolari prietenului său Shaul Elovitch, care era acționarul de control al telecomunicațiilor. compania Bezeq.
Netanyahu consideră că acuzațiile sunt formulate pentru a-l îndepărta de putere
În schimb, spune acuzarea, Elovitch a asigurat o acoperire pozitivă a primului ministru într-un site de știri online pe care îl deținea, numit Walla!News. Elovitch a negat acuzațiile.
Ministrul israelian al Cooperării Regionale, David Amsalem, a criticat reluarea procesului în timp de război.
„Război? Răpiți? Evacuați? Economie? Nu și nu... Ceea ce este cel mai important acum este să reînnoim procesul lui Netanyahu și să-l implicăm pe prim-ministrul Israelului cu mărturiile nefondate și mărturiile delirante”, a scris Amsalem, care este și ministru în Ministerul Justiției, pe X (fostă Twitter).
Netanyahu a calificat acuzațiile drept o „conjuncție” și un efort al elitelor liberale și mass-media din Israel de a scăpa de el și de blocul său de dreapta. Conform legii israeliene, el nu este obligat să demisioneze din funcție decât dacă este condamnat și acea condamnare este menținută pe tot parcursul procesului de apel.
La începutul acestui an, guvernul său a promovat o lege care înlătură efectiv instanțele din țară de puterea de a declara un prim-ministru inapt pentru funcție. Criticii susțin că legea a fost adoptată în beneficiul lui Netanyahu pe fondul procesului de corupție în curs și au contestat-o în fața Curții Supreme a țării.
Editor : M.I.