Rușii susțin că au cucerit o nouă localitate în Donețk, noul ministru al Apărării laudă "progresele în toate direcţiile tactice"

Data actualizării: Data publicării:
tanc rusesc in donetk
Rusia a anunțat cucerirea a două localități în regiunile Donețk și Harikov. FOTO: Profimedia Images

Rusia a revendicat duminică cucerirea unei mici localităţi, Umanske, din regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, unde armata sa se află în ofensivă, scrie The Washington Post.

''Unităţile grupului de trupe Centru au reuşit să elibereze satul Umanskoie (Umanske, în ucraineană, n.red.) din Republica populară Doneţk'', a indicat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Umanske, care avea 180 de locuitori înainte de începutul războiului, este situat la circa 25 km nord-vest de oraşul Doneţk.

Vineri, noul ministru rus al apărării, Andrei Belousov, a salutat ''progresele'' făcute de forţele ruse în Ucraina ''în toate direcţiile tactice''. Belousov a spus că trupele ruse au cucerit 880 km pătrați începând de la 1 ianuarie 2024.

Pe de altă parte, alimentarea cu energie electrică a fost oprită în cea mai mare parte din Ucraina, la o zi după ce Rusia a declanșat atacuri la scară largă asupra infrastructurii energetice și a susținut că a obținut câștiguri în Donețk.

Operatorul de rețea electrică de stat din Ucraina, Ukrenergo, a declarat că sunt afectați atât consumatorii industriali, cât și consumatorii casnici.

Atacurile susținute ale Rusiei asupra rețelei electrice a Ucrainei din ultimele săptămâni au forțat guvernul să instituie perioade de întreruperi de curent la nivel național. Fără apărări antiaeriene adecvate pentru a contracara atacurile și pentru a da timp pentru reparații, problema se va agrava, potrivit sursei citate. Cele mai puternice lovituri recente au fost în aprilie, când a fost avariată cea mai mare centrală termică din Kiev și în 8 mai, când au fost vizate instalațiile de producere și transport de energie din mai multe regiuni.

În timp ce armata ucraineană duce lipsă de muniţii şi de oameni, Rusia a lansat la începutul lui mai o nouă ofensivă în regiunea Harkov. Forţele ruse continuă să împingă în est, mai ales în direcţia Pokrovsk, la aproximativ 30 km nord-vest de Umanske.

Kievul speră că livrările viitoare de muniţii de către Occident îi vor permite să preia iniţiativa pe frontul unde se află în retragere de câteva luni. Statele Unite au dat undă verde săptămâna aceasta pentru ca Ucraina să lovească, sub anumite condiţii, ţinte pe teritoriul Rusiei pentru a apăra regiunea Harkov.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zi neagră în lumea filmului. A murit în somn marele actor
Digi FM
Dan Negru, revoltat de felul în care a fost construit DN2, supranumit și „Drumul Morții”: „Un metru între...
Pro FM
Eminem, în lacrimi când și-a văzut fiica mireasă. Mesajul ei l-a topit: "În inima mea, eu voi rămâne mereu...
Film Now
Cum arată Mark Wahlberg la vârsta de 53 de ani. Actorul, la bustul gol în timp ce se bucura de vacanța cu...
Adevarul
Acţiunea BLOCADA: control corporal şi al bagajelor, legitimări şi filtre mixte în Sectorul 2
Newsweek
Pensionarii au luat la recalculare pensie cu 140 lei mai mică decât a spus guvernul. Cine e vinovat?
Digi FM
Cât au costat deplasările lui Iohannis în străinătate, în două mandate. Suma record pe care a plătit-o...
Digi World
Cel mai nepotrivit moment al zilei pentru a mânca, dacă vrei dinți sănătoși. Fereastra de două ore în care...
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Sean Penn și iubita sa din Republica Moldova, cu 34 de ani mai tânără, fotografiați în aeroportul LAX, după...
UTV
Au aparut imagini socante de la petrecerile lui P. Diddy. Rapperul a pus o femeie dezbracata pe masa, printre...