Live Text Echipamente militare moderne, instruire și apărare cibernetică. Statele G7 anunță un acord de securitate pe termen lung pentru Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
steagul ucrainei fluturand in vant
Statele G7 au anunțat un acord de securitate pe termen lung pentru Ucraina. FOTO: Profimedia Images
Din articol
Trupele ucrainene avansează la sud de Bahmut Nu au fost descoperiți explozibili la centrala nucleară Zaporojie, dar accesul la acoperiș este în continuare blocat (ONU) 18 răniți, printre care șase copii, în urma unui atac al forțelor ruse în regiunea Zaporojie Zelenski spune că victoria este singurul său obiectiv înainte de următorul summit NATO Summitul de la Vilnius s-a încheiat. Stoltenberg: Aliaţii au adoptat cele mai solide planuri de apărare de la Războiul Rece încoace Statele G7 au anunțat un acord de securitate pe termen lung pentru Ucraina Germania renunţă la planurile de a deschide un hub de mentenanţă în Polonia pentru tancurile livrate Ucrainei Rusia vrea să prezinte echipamente NATO distruse în Ucraina în faţa ambasadelor ţărilor care le-au livrat Biden spune că „toți aliații au fost de acord că viitorul Ucrainei este în NATO Zelenski a declarat că „concluziile Summitului de la Vilnius arată un mare succes pentru Ucraina” Ameninţări de la Kremlin după ce G7 a anunțat garanții pentru Ucraina Zelenski le-a transmis liderilor G7 că promisiunile de securitate nu pot înlocui aderarea Ucrainei la NATO Șeful spionajului rus dezvăluie o discuție despre Ucraina cu directorul CIA Kievul speră să desfăşoare primele avioane de tip F-16 până în martie 2024, anunţă Kuleba Stoltenberg: Ucraina este „mai aproape de NATO ca niciodată” Norvegia va trimite Ucrainei 100 de „nanodrone” Black Hornet, elemente NASAMS și zeci de mii de rații alimentare Lavrov: Războiul din Ucraina se va încheia când Occidentul va renunța la planurile sale de a învinge Moscova Forțele ucrainene susțin că fac progrese în apropierea orașului Bahmut Rusia a atacat Kievul pentru a doua noapte la rând Zelenski se întâlnește astăzi cu Biden, la Vilnius Cele mai importante informații din ziua precedentă

Ţările democratice cu cele mai puternice economii din lume, G7, au anunţat miercuri un cadru internaţional care deschide calea unor asigurări de securitate pe termen lung pentru Ucraina, pentru a-şi consolida apărarea împotriva Rusiei şi pentru a descuraja Moscova de viitoare agresiuni, informează Reuters. De asemenea, summit-ul NATO s-a încheiat, iar secretarul general, Jens Stoltenberg, a declarat că aliaţii au reafirmat că Ucraina va deveni membră a NATO şi au convenit să elimine cerinţa unui Plan de Acţiune pentru Aderare.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Trupele ucrainene avansează la sud de Bahmut

ACTUALIZARE 23:40 Forțele ucrainene au reușit să avanseze la sud de Bahmut, potrivit ministrului adjunct al Apărării din Ucraina, potrivit Sky News.

Hanna Maliar a declarat că trupele de apărare sunt acum „înrădăcinate la granițele ocupate” ale orașului devastat din estul țării, care a fost scena a luni de lupte sălbatice înainte de a fi capturat de Rusia în luna mai.

De asemenea, armata ucraineană a ținut în frâu trupele rusești care încercau să avanseze în direcțiile Kupyansk, Lymansk, Avdiivka și Mariinsk, a precizat Maliar într-o postare pe Telegram.

Ea a precizat că trupele ucrainene din sudul țării au „subminat semnificativ capacitățile ofensive și defensive” ale Rusiei în ultimele săptămâni.

Distrugerea unui „număr mare” de depozite de muniții a făcut ca „atacurile inamicului” să scadă, a afirmat Maliar.

Nu au fost descoperiți explozibili la centrala nucleară Zaporojie, dar accesul la acoperiș este în continuare blocat (ONU)

ACTUALIZARE 23:30 Nu au fost descoperiți explozibili în timpul inspecțiilor efectuate la centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, a declarat organismul de supraveghere atomică al ONU, potrivit Sky News.

Directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat că experții continuă să viziteze părți ale centralei, dar a avertizat că aceștia nu au avut încă acces la acoperiș.

El a precizat că experții AIEA au auzit recent „o serie de explozii” care au avut loc „la o anumită distanță” și a confirmat că acestea nu au afectat centrala.

În ciuda acestui fapt, Grossi a declarat că este o „reamintire clară a potențialelor riscuri de securitate și siguranță nucleară cu care se confruntă centrala în timpul războiului”.

18 răniți, printre care șase copii, în urma unui atac al forțelor ruse în regiunea Zaporojie

ACTUALIZARE 23:25 Un oficial ucrainean a anunțat că 18 persoane, inclusiv șase copii, au fost rănite într-un atac rusesc în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, potrivit Sky News.

Guvernatorul regional Iurii Malashko a declarat într-o postare pe Telegram că bombardamentul a avut loc într-o „zonă deschisă”.

Nouă femei și trei bărbați au fost răniți, împreună cu șase copii, a precizat el, adăugând că patru adulți și un copil au fost duși la spital după ce li s-a acordat primul ajutor inițial.

„Toată asistența necesară este acum oferită victimelor. Specialiștii lucrează la fața locului, așa că îi îndemn pe locuitorii din zonă să fie atenți și să nu atingă resturile, care pot fi încă periculoase”, a spus el.

Zelenski spune că victoria este singurul său obiectiv înainte de următorul summit NATO

ACTUALIZARE 20:10 Președintele ucrainean a susținut o conferință de presă după summit-ul NATO de la Vilnius, unde a declarat că nu are „niciun alt obiectiv” în afară de cel de a asigura victoria în războiul cu Rusia, potrivit Sky News.

„Este adevărat că noi credem în victorie”, a spus Zelenski, afirmând ulterior că este singura dorință a Ucrainei. 

Liderul ucrainean a declarat că summitul de la Washington - care va marca cea de-a 75-a aniversare a Alianței - ar trebui să includă „următorul pas” pentru Ucraina „în mod simbolic”.

„Trebuie să muncim mult și să ne pregătim pentru acest summit. Împreună cu victoria vom avea cu siguranță calitatea de membru NATO și toată lumea înțelege că vom avea o unitate absolută, a spus el.

Întrebat ce ar însemna pentru el o victorie astăzi, după un an și jumătate de război, președintele ucrainean a declarat că „nu se așteaptă la nicio surpriză”.

„Vrem să ne recâștigăm teritoriile, să ne aducem oamenii înapoi, care au fost forțați să plece din țară”, a spus el.

Zelenski a mai spus că orice victorie va trebui să vină cu „responsabilitate” pentru Rusia.

El a mai spus că „un conflict înghețat nu este o victorie”.

Președintele a mai afirmat că nu și-a schimbat punctul de vedere cu privire la aderarea Ucrainei la NATO, după ce anterior a calificat drept „absurdă” lipsa unui calendar pentru aderare.

El a mai explicat că „ceea ce este cel mai important este că avem o înțelegere comună cu privire la condițiile în care Ucraina ar fi în NATO”, adăugând că înțelege că există condiții de securitate care trebuie îndeplinite.

Președintele Ucrainei spune că țara sa nu va renunța niciodată la niciun teritoriu, chiar dacă este vorba de „un sat” sau de „un singur bătrân”.

De asemenea, Zelenski a declarat că Ucraina nu vrea să aibă trupe din țările vecine ale Alianței pe teritoriul său după război, cât timp nu este membră.

„Forțele noastre armate sunt suficiente", a spus el, adăugând că partenerii occidentali înțeleg că Ucraina are „o armată puternică”.

Summitul de la Vilnius s-a încheiat. Stoltenberg: Aliaţii au adoptat cele mai solide planuri de apărare de la Războiul Rece încoace

ACTUALIZARE 19:30 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat miercuri, la încheierea summitului de la Vinius, faptul că liderii NATO au luat decizii majore pentru a adapta blocul militar pentru provocările viitorului şi a arătat că aliaţii au convenit asupra celor mai detaliate şi mai solide planuri de apărare ale NATO de la Războiul Rece încoace, şi-au consolidat angajamentul faţă de investiţiile în domeniul apărării, au convenit să aducă Ucraina mai aproape de NATO şi au aprofundat parteneriatele din întreaga lume.

Miercuri, Jens Stoltenberg a prezidat reuniunea inaugurală a nou înfiinţatului Consiliu NATO-Ucraina, la care aliaţilor li s-a alăturat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Secretarul general a subliniat că, de acum înainte, NATO şi Ucraina se vor reuni în cadrul Consiliului „pentru a discuta şi a decide de la egal la egal”.

El a salutat, de asemenea, faptul că aliaţii au convenit asupra unui nou pachet de asistenţă multianual pentru a ajuta Ucraina să treacă de la echipamentele şi standardele din epoca sovietică la cele ale NATO şi pentru a face forţele sale pe deplin interoperabile cu NATO. Stoltenberg a salutat, de asemenea, noile anunţuri de sprijin din partea mai multor aliaţi. În cadrul summitului, aliaţii au reafirmat că Ucraina va deveni membră a NATO şi au convenit să elimine cerinţa unui Plan de Acţiune pentru Aderare (MAP).

„Acest lucru va schimba calea de aderare a Ucrainei de la un proces în două etape la un proces într-o singură etapă. Vom lansa o invitaţie pentru ca Ucraina să adere la NATO atunci când aliaţii vor fi de acord că sunt îndeplinite condiţiile”, a spus Stoltenberg, subliniind că Ucraina este acum „mai aproape de NATO ca niciodată”.

Citește continuarea AICI

Statele G7 au anunțat un acord de securitate pe termen lung pentru Ucraina

ACTUALIZARE 19:20 Ţările democratice cu cele mai puternice economii din lume, G7, au anunţat miercuri un cadru internaţional care deschide calea unor asigurări de securitate pe termen lung pentru Ucraina, pentru a-şi consolida apărarea împotriva Rusiei şi pentru a descuraja Moscova de viitoare agresiuni, informează Reuters.

Într-o declaraţie comună, la care pot adera şi alte ţări, Statele Unite, Germania, Japonia, Franţa, Canada, Italia şi Marea Britanie, precum şi Uniunea Europeană, au afirmat că acest cadru cuprinde elemente precum echipamente militare moderne şi avansate, instruire, schimb de informaţii şi apărare cibernetică.

În schimb, Ucraina, ar urma să se angajeze că va îmbunătăţi măsurile de bună guvernare, inclusiv prin reforme judiciare, economice şi o transparenţă sporită.

„Vom lucra cu Ucraina la un pachet îmbunătățit de angajamente și aranjamente de securitate în cazul unei viitoare agresiuni, pentru a permite Ucrainei să își apere teritoriul și suveranitatea", a precizat G7.

„Această declarație multilaterală va trimite un semnal semnificativ Rusiei că timpul nu este de partea sa”, a declarat un oficial de la Casa Albă.

Un oficial american a declarat că Washingtonul va începe în curând propriile negocieri cu Kievul. Președintele Joe Biden a vorbit despre folosirea sprijinului SUA pentru Israel ca un posibil model.

Ajutorul militar american pentru Israel este în valoare de aproximativ 3,5 miliarde de dolari pe an, dar relația presupune și un mare sprijin politic.

Germania a declarat deja că va oferi inițial un sprijin militar de 12 miliarde de euro pentru Ucraina până în 2032, inclusiv 3,2 miliarde de euro pentru 2023.

Franța, care a declarat marți că va furniza pentru prima dată rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Kievului, negociază de asemenea cu Ucraina, dar se va confrunta probabil cu discuții dure în parlament, în timp ce își va dezbate bugetul militar din 2025 până în 2030.

Germania renunţă la planurile de a deschide un hub de mentenanţă în Polonia pentru tancurile livrate Ucrainei

ACTUALIZARE 19:15 Germania a renunţat miercuri la planurile pentru realizarea unui hub comun de mentenanţă în Polonia după ce negocierile au eşuat, anunţând că tancurile moderne Leopard 2 avariate în Ucraina vor fi reparate în Germania, relatează Reuters.

„Tancurile Leopard 2A5 şi Leopard 2A6 vor fi reparate în Germania şi în Lituania”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării german.

Iniţial, Berlinul şi Varşovia plănuiau să înfiinţeze un hub comun de mentenanţă în Polonia pentru a reduce distanţa pe care tancurile trebuie transportate, dar discuţiile au tergiversat luni de zile pe fundalul acuzaţiilor că preţurile cerute pentru reparaţii în Polonia erau mult mai mari decât cele obişnuite.

Berlinul a furnizat în jur de 20 de tancuri Leopard 2A6 Kievului, în timp ce Polonia a livrat tancuri mai vechi Leopard 2A4.

Cu prilejul unei vizite efectuate în Polonia pe 3 iulie, ministrul german al apărării Boris Pistorius a pus presiune asupra celor implicaţi în negocieri, afirmând că acestea trebuie să se încheie în zece zile pentru ca Berlinul să poată decide „în ce direcţie să facă planuri”.

Această declaraţie a fost percepută ca o ameninţare voalată că hubul ar putea fi înfiinţat în altă ţară decât Polonia.

Companii germane şi poloneze au fost implicare în negocieri, la fel ca şi guvernele celor două ţări, iar principalele probleme au fost cele cu care s-au confruntat companiile, potrivit Reuters.

Ministerul Apărării din Polonia nu a răspuns până acum unei solicitări de a comenta informaţia.

Polonia şi Germania intenţionează să-şi coordoneze mentenanţa tancurilor Leopard 2, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării la Berlin miercuri, fără a menţiona ideea iniţială de a înfiinţa un hub comun în acest scop.

Purtătorul de cuvânt a spus că mentenanţa tancurilor moderne ar putea începe imediat ce Ucraina va avea nevoie de ea.

„Discuţiile despre cum pot fi reparate tancurile Leopard 2A4 sunt în desfăşurare”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Rusia vrea să prezinte echipamente NATO distruse în Ucraina în faţa ambasadelor ţărilor care le-au livrat

ACTUALIZARE 19:10 Rusia intenţionează să prezinte echipamentul militar NATO pe care l-a distrus în Ucraina în faţa ambasadelor ţărilor care l-au furnizat, a declarat miercuri preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

„Propunerea de a instala echipament carbonizat lângă ambasadele acelor ţări care l-au trimis Ucrainei este în mod special interesantă”, a spus Volodin, care a dat dispoziţie ca o astfel de prezentare să fie organizată.

Oficialii ruşi au criticat în mod repetat ţările occidentale pentru că furnizează arme Ucrainei, argumentând că riscă să prelungească conflictul şi să provoace escaladarea lui.

Ucraina a solicitat arme pentru a se apăra şi a recuceri teritoriul ucrainean ocupat de forţele ruse după declanşarea invaziei Moscovei în februarie 2022.

Biden spune că „toți aliații au fost de acord că viitorul Ucrainei este în NATO

ACTUALIZARE 16:35 Președintele SUA, Joe Biden, a declarat la summitul NATO că s-a încheiat prima reuniune a Consiliului NATO-Ucraina și „toți aliații au fost de acord că viitorul Ucrainei este în NATO”, potrivit Sky News.

Președintele american a declarat că a vorbit și el cu președintele ucrainean, dar că l-a numit din greșeală Vladimir.

„Astăzi, angajamentele pe termen lung pe care le luăm sunt susținute de ideea că, între timp, vom asigura securitatea Ucrainei”, a mai spus președintele.

El a adăugat că miercuri membrii G7 lansează o declarație comună de sprijin pentru Ucraina.

În declarația comună, liderii G7 au afirmat că vor fi alături de Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”.

Zelenski a declarat că „concluziile Summitului de la Vilnius arată un mare succes pentru Ucraina”

ACTUALIZARE 16:30 Volodimir Zelenski a declarat că „concluziile Summitului de la Vilnius arată un mare succes pentru Ucraina” și le-a mulțumit liderilor pentru sprijinul practic și fără precedent”, adăugând că sunt garanții de securitate pentru Ucraina, care se află în drum către NATO.

„Acest cadru pentru garanții de securitate va fi extins și pentru a include și alți parteneri importanți. Delegația ucraineană se întoarce cu o victorie importantă din punctul de vedere al securității. Este o mare victorie pentru țara noastră. Vă mulțumesc tuturor”, a mai spus Zelenski la Vilnius.

Ameninţări de la Kremlin după ce G7 a anunțat garanții pentru Ucraina

ACTUALIZARE 15:40 Garanţiile de securitate pe care Occidentul le are în vedere pentru Ucraina ar fi o greşeală periculoasă, care ar putea aduce atingere securităţii Rusiei, transmite miercuri Kremlinul. „Prin luarea unei astfel de decizii, aceste ţări vor face Europa mult mai periculoasă pentru mulţi, mulţi ani de acum încolo”, spune purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov.

Se aşteaptă ca miercuri ţările membre G7 să anunţe crearea unui cadru internaţional care să deschidă calea unor garanţii de securitate pe termen lung pentru Ucraina, pentru ca aceasta să-şi consolideze apărarea împotriva Rusiei, şi să descurajeze Moscova de la viitoare posibile agresiuni, au declarat oficiali.

Zelenski le-a transmis liderilor G7 că promisiunile de securitate nu pot înlocui aderarea Ucrainei la NATO

ACTUALIZARE 15:00 Garanțiile de securitate din partea țărilor din G7 „sunt foarte importante pentru ucraineni”, dar nu pot înlocui aderarea Ucrainei la NATO, a afirma miercuri președintele Volodimir Zelenski, la Vilnius.

„Garanţiile de securitate sunt foarte importante pentru poporul ucrainean, dar este vorba de garanţii pentru Ucraina în vederea aderării la NATO” şi nu „în locul (aderării la NATO)”, a subliniat el în cadrul unei conferinţe de presă comune la Vilnius cu secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, înaintea Consiliului NATO-Ucraina, un nou forum organizat pentru prima dată în contextul summitului aliat de la Vilnius.

Șeful spionajului rus dezvăluie o discuție despre Ucraina cu directorul CIA

ACTUALIZARE 14:40 Şeful serviciului de informaţii externe al Rusiei, Serghei Narâşkin, afirmă că a discutat telefonic la sfârşitul lui iunie cu omologul său american, directorul CIA (Agenţia Centrală de Informaţii) William Burns, pe tema „ce e de făcut cu Ucraina”, transmite miercuri agenţia TASS, preluată de Reuters.

Serghei-Naraskin
Şeful Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei, Serghei Narâşkin. Foto: Profimedia Images

Ziarele americane New York Times şi Wall Street Journal au scris luna trecută că Burns l-a sunat pe Narâşkin pentru a transmite Kremlinului asigurări că Statele Unite nu sunt implicate în niciun fel în revolta din 24 iunie a mercenarilor din compania Wagner, conduşi de Evgheni Prigojin, scrie Agerpres. 

Cei doi şefi de servicii secrete au menţinut o linie de comunicare după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, în timp ce alte contacte directe între Moscova şi Washington sunt la nivel minim, iar relaţiile bilaterale sunt cele mai rele de după 1962, când a avut loc criza rachetelor sovietice din Cuba.

TASS citează afirmaţia lui Narâşkin conform căreia este posibil să se întâlnească fizic cu Burns. Ultima lor întrevedere cunoscută publicului a avut loc în noiembrie anul trecut, în Turcia.

Mai mulţi oficiali ai SUA au dezvăluit atunci că directorul CIA a avertizat Moscova despre consecinţele oricărei utilizări a armelor nucleare şi a ridicat problema deţinuţilor americani din Rusia.

Kievul speră să desfăşoare primele avioane de tip F-16 până în martie 2024, anunţă Kuleba

ACTUALIZARE 14:30  Ucraina vrea să desfăşoare avioane americane de vânătoare de tip F-16 până în martie 2024 , anunţă într-un interviu acordat postului Radio Svoboda şi publicat miercuri ministru ucrainean de Externe Dmitro Kuleba, relatează CNN, potrivit News.ro

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Până în prezent, niciun guvern nu s-a angajat să livreze Ucrainei avioane americane de vânătoare de tip F-16.

Acest interviu a fost realizat marţi şi este publicat în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski participa la o reuniune bilaterală cu premierul demisionar olandez Mark Rutte, în marja summitului NATO de la Vilnius, în Lituania.

Zelenski şi Rutte au anunţat un „acord în vederea începerii formării unor piloţi (ucraioneni pe F-16) în august”. „Ne apropiem de o decizie cu privire la modernizarea aviaţiei Ucrainei”, anunţă într-o postare pe Telegram Zelenski.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Îndemnat de Radio Svoboda să anunţe în mod public când începe formarea piloţilor ucraineni pe avioane de tip F-16 şi când va primi Kievul aeronave de acest tip, Kuleba a declarat că „cred că este o problemă foarte complicată din punct de vedere tehnic. Formarea ar urma să înceapă cândva în augus, poate la începutul lui septembrie”.

„În paralel se vor pregăti deciziile judiciare necesare în vederea transferului avioanelor. Cred că, până la sfârşitul primului trimestru al anului viitor, primele (avioane de tip) F-16 zboară în spaţiul aerian ucrainean, pilotate de piloţi ucraineni. Acest lucru va fi conform programului”, a continuat el.

Stoltenberg: Ucraina este „mai aproape de NATO ca niciodată”

ACTUALIZARE 14:25 Ucraina este „mai aproape de NATO ca niciodată”, subliniază miercuri, în doua zi a summitului NATO de la Vilnius, în Lituania, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Volodimir Zelenski, relatează CNN.

NATO Summit in Vilnius
Volodimir Zelenski și Jens Stoltenberg, la Vilnius. Foto: Profimedia

„Aliaţii spun, într-adevăr, că Ucraina va deveni membră a Alianţei (Nord-Atlantice) şi au fost de acord să elimite exigenţa unui Plan de Acţiune în vederea Aderării (MAP)”, reiterează Stoltenberg.

Planul de Acţiune în vederea Aderării este un program care prevede reforme economice şi în domeniile apărării şi securităţii, pe care celelalte state care au devenit membre NATO au fost obligate să le îndeplinească înaintea aderării.

Norvegia va trimite Ucrainei 100 de „nanodrone” Black Hornet, elemente NASAMS și zeci de mii de rații alimentare

ACTUALIZARE 13:00 Norvegia a anunțat miercuri că va furniza Ucrainei, în acest an, 100 de nanodrone de tip Black Hornet, elemente ale sistemului de rachetă sol-aer de tip NASAMS, care vin în completarea sistemelor de acest tip pe care Lituania urmează să le furnizeze Ucrainei, dar şi zeci de mii de raţii alimentare, potrivit ministrului norvegian al Apărării Bjørn Arild Gram, care precizează că toate aceste echipamente sunt produse în Norvegia, relatează AFP.

Guvernul norvegian a anunțat o accelerare a susţinerii sale militare a armatei ucrainene împotriva invaziei ruse. Executivul prevede să finanţeze aceste livrări suplimentare, în acest an, cu suma de 2,5 miliarde de coroane norvegiene (aproximativ 220 de milioane de euro - n.red.).

Acest nou ajutor militar se ridică la zece miliarde de coroane norvegiene, cu peste 2 milioane peste suma acordată anterior. Norvegia urmează să ofere și sprijin civil, în cuantum de 7,5 miliarde de coroane norvegiene.

Citește continuarea AICI

Lavrov: Războiul din Ucraina se va încheia când Occidentul va renunța la planurile sale de a învinge Moscova

ACTUALIZARE 10:50 Războiul din Ucraina va continua până când Occidentul va renunţa la planurile sale de a domina şi învinge Moscova, a declarat ministrul de Externe rus Serghei Lavrov, relatează Reuters, potrivit Agerpres. 

Scopul „Occidentului colectiv condus de SUA” este de a-şi consolida hegemonia mondială, a declarat Lavrov în interviul pentru publicaţia Kompas. Lavrov urmează să participe în această săptămână la Summitul Asiei de Est şi la forumul regional al Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) de la Jakarta, unde este aşteptat şi secretarul de stat american Antony Blinken.

„De ce nu se termină confruntarea armată în Ucraina? Răspunsul este foarte simplu - aceasta va continua până când Occidentul va renunţa la planurile sale de a-şi menţine dominaţia şi de a-şi depăşi dorinţa obsesivă de a provoca o înfrângere strategică Rusiei cu mâinile marionetelor sale de la Kiev”, potrivit transcrierii interviului publicat pe site-ul Ministerului de Externe rus.

„Deocamdată, nu există semne de schimbare în această poziţie”, a afirmat şeful diplomaţiei ruse.

Forțele ucrainene susțin că fac progrese în apropierea orașului Bahmut

ACTUALIZARE 10:30 Armata ucraineană a anunțat, miercuri dimineață, că face progrese în apropierea orașului Bahmut, relatează The Guardian.

„Forțele de apărare ale Ucrainei continuă să desfășoare operațiuni ofensive în direcțiile Bahmut, Melitopol și Berdeansk”, transmit ucrainenii. „În direcția Bahmut, trupele noastre continuă acțiunile ofensive la nord și la sud de orașul Bahmut. În direcțiile Bila Hora Andriivka și Bila Gora Kurdyumivka a fost succes”, mai precizează armata ucraineană.

Autorităţile ucrainene au subliniat că o reducere a pierderilor este prioritatea Kievului, în timp ce armata încearcă să străpungă straturile complexe defensive create de luni timp de luni de zile.

În est, ruşii continuă să atace la Marinka şi Avdiivka, anunţă purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene din sud, Valerii Şerşen. „Ripostăm şi menţinem terenul. În ultima zi, 18 confruntări armate au avut loc în această zonă, majoritatea la Marinka”, precizează el.

Rusia a atacat Kievul pentru a doua noapte la rând

ACTUALIZARE 08:10 Rusia a lansat un val de atacuri kamikaze cu drone asupra Kievului şi a regiunii sale pentru a doua noapte la rând, a declarat miercuri armata ucraineană, cu câteva ore înainte ca Zelenski să se întâlnească cu liderii NATO la summitul de la Vilnius, scrie The Guardian.

Potrivit informaţiilor preliminare ale armatei ucrainene, nu au existat rapoarte imediate privind victime sau distrugeri majore. Toate dronele au fost interceptate înainte de a-şi atinge ţintele.

„A 504-a zi a invaziei la scară largă a Federaţiei Ruse în Ucraina. Inamicul a lansat un alt atac aerian asupra capitalei„, a declarat Serhii Popko, şeful administraţiei militare de la Kiev, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Martorii Reuters din Kiev au auzit la Kiev explozii asemănătoare cu sunetul sistemelor de apărare aeriană care interceptează obiecte aeriene. Nu se ştie câte drone iraniene Shahed a lansat Rusia şi câte au fost interceptate.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Alerte aeriene au fost emise timp de peste două ore deasupra Kievului şi în întreaga Ucraină, iar luptele au continuat în timp ce liderii NATO s-au reunit pentru un summit pe care Kremlinul l-a criticat, avertizând că Moscova va răspunde pentru a-şi proteja propria securitate.

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 11 din cele 15 drone Shahed lansate de ruși miercuri dimineață, au anunțat Forțele Aeriene ucrainene pe Telegram, potrivit CNN.

Cu o noapte înainte, Rusia a lansat 28 de drone asupra Kievului şi a portului sudic Odesa, apărarea aeriană a Ucrainei doborând 26 dintre dronele Shahed.

Zelenski se întâlnește astăzi cu Biden, la Vilnius

ACTUALIZARE 08:00 Președintele Volodimir Zelenski are miercuri mai multe întâlniri bilaterale cu liderii NATO, după ce aceștia au declarat că viitorul Ucrainei este în interiorul alianței, cu toate că i-au respins liderului ucrainean apelul pentru un termen de aderare, relatează The Guardian.

Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy In Vilnius, Lithuania - 11 Jul 2023
Volodimir Zelenski, la Vilnius. Foto: Profimedia

Zelenski se va alătura liderilor NATO în a doua zi a summit-ului de la Vilnius pentru o sesiune inaugurală a Consiliului NATO-Ucraina, un organism creat pentru a îmbunătăți relațiile dintre Kiev și alianța militară transatlantică formată din 31 de membri.

El se va întâlni, de asemenea, separat cu președintele american Joe Biden, pentru a solicita arme și muniții din Statele Unite și alte națiuni NATO pentru a lupta împotriva războiului declanșat de invazia Ucrainei de către Rusia în februarie anul trecut.

Se așteaptă ca Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania să emită asigurări Kievului cu privire la sprijin pe termen lung de securitate sub formă de armament avansat, antrenament și alt ajutor militar, posibil la scurt timp după încheierea summitului, potrivit oficialilor.

Cele mai importante informații din ziua precedentă

  • Piloții ucraineni vor începe antrenamentele pe avioanele F-16 în luna august
  • Norvegia majorează sprijinul militar acordat Ucrainei cu aproape 220 de milioane de euro
  • Șoigu spune că Rusia ar putea folosi arme similare dacă SUA îi livrează Ucrainei muniţie cu dispersie: Avem și noi, dar ne-am abținut
  • Trupele ucrainene câștigă teren la Bahmut
  • Ucrainenii au ucis un comandant rus de rang înalt lângă Berdiansk
  • Casa Albă spune că trimiterea de bombe cu dispersie în Ucraina este o măsură „temporară”
  • Germania va livra Ucrainei 25 de tancuri Leopard și două sisteme Patriot
  • Franța va livra Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune
  • „Ucraina rămâne fără muniții”, avertizează Stoltenberg
  • Stoltenberg, înaintea summitului NATO: Ucraina trebuie să fie adusă cât mai aproape de calitatea de membru
  • NATO nu a observat nicio mișcare de trupe Wagner în Belarus
  • Ucraina susține că a doborât 26 de drone rusești. Două au lovit portul Odesa
  • Casa Albă: NATO va stabili o cale pentru aderarea Ucrainei, însă nu și un calendar
  • „Fabrici de copii” și arme pentru Ucraina folosite de protestatarii francezi. Minciunile promovate de Kremlin ajunse virale pe Twitter
  • Amenzi pentru firmele de construcții ruse care nu furnizează voluntari pentru războiul din Ucraina
  • Mercenarii lui Prigojin au vrut să fure bombe nucleare care să încapă în rucsac, ca „să ridice miza” rebeliunii lor
  • Ministru ucrainean: Rusia nu are „nicio linie roşie” pentru a preveni atacurile asupra centralei nucleare
  • Atac masiv cu drone în Kiev

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce consumi când mănânci pufuleți. Nimeni nu s-ar fi gândit la asta! Dragoș Pătraru: ”Ei conțin, de fapt...
Digi FM
Văduva lui Silviu Prigoană, primele declarații legate de copiii Adrianei Bahmuțeanu: Sunt foarte afectați. Nu...
Pro FM
Imagini rare cu fetița de 9 ani a Christinei Aguilera. Artista a postat poze cu cei doi copii ai ei, iar fiul...
Film Now
Paul Mescal, despre „Gladiator II”, abia lansat în cinematografe: „Simt presiunea că acest film trebuie să...
Adevarul
Rușii au anunțat că au lovit un tanc britanic Challenger 2 folosit de ucraineni în zona Kursk
Newsweek
Ministrul Muncii anunță creștere de pensie spectaculoasă pentru unii pensionari. La ce să fie atenți
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
iohannis si scholz la berlin
Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Olaf Scholz la Berlin. Cancelarul german l-a informat despre discuția avută cu...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
TRAILER. Cameron Diaz e neînfricată în „Back in Action”. Actrița, din nou într-un film, după o pauză de mai...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului