Blocați în apartamente înghesuite, cu gândul la epidemia de coronavirus și impactul pe care o să-l aibă asupra economiei, mulți ruși se confruntă în plus cu un vechi demon. Pe lângă tentația gustului de alcool, există și mitul popular că acesta previne îmbolnăvirea de coronavirus, astfel că vânzările au explodat, informează The Moscow Times, care citează AFP.
"Când m-am trezit singură acasă, primul meu gând a fost <<Ah, este un moment bun să mă îmbăt>>", a povestit Tayana, alcoolică în recuperare, aflată în izolare în Moscova. "Nu toată lumea reușește să treacă de izolare", spune femeia de 50 de ani, care a renunțat la alcool în urmă cu șapte ani și participă online la întâlniri ale organizației Alcoolicii Anonimi.
Consumul de alcool în Rusia a scăzut puternic în ultimii ani
În ciuda reputației rușilor de a face exces de alcool, alcoolismul s-a redus treptat în ultimii ani, în parte datorită campaniilor anti-alcool și a strategiilor agresive de a controla vânzarea băuturilor. Astfel, consumul de alcool a scăzut cu peste 40% între 2003 și 2016, potrivit ONU. În medie, un rus a ajuns să bea mai puțin decât un francez sau un german.
Acum, experții avertizează că există semne îngrijorătoare că rușii stresați se întorc la vechile obiceiuri. Vânzările de alcool au crescut cu 65% într-o săptămână, după ce autoritățile au impus măsurile de izolare socială, la finalul lunii martie, potrivit grupului de cercetare de piață GfK.
Mit popular: Alcoolul previne COVID-19
Un sondaj realizat de grupul Rusia Abstinentă a dezvăluit că 75% din respondenți au cumpărat mai mult alcool decât de obicei, în cantități asemănătoare cu cele cumpărate înainte de Anul Nou. Mulți făceau provizii, însă vânzările au fost impulsionate și de mitul popular că alcoolul previne îmbolnăvirea cu COVID-19.
"80% dintre cei intervievați cred că alcoolul te face imun la COVID-19, când este exact invers, slăbește sistemul imunitar și agravează bolile cronice", spune Sultan Khamzayev, liderul grupului Rusia Abstinentă.
Pe lângă consumul exagerat de alcool a crescut și numărul cazurilor de violență domestică. Grupurile care sprijină victimele abuzului spun că numărul atacurilor a crescut odată cu starea de izolare.
Grupul Rusia Abstinentă cere autorităților restricții privind cantitatea de alcool pe care o poate cumpăra o persoană și închiderea magazinelor care vând alcool. "Un volum imens de muncă a fost prestat în ultimii ani. Dar acum suntem într-o situație de urgență", spune Khamzayev. "Riscăm să pierdem tot ce-am obținut, pe măsură ce oamenii se trezesc fără locuri de muncă și deprimați".
Editor web: V.M.