La televiziunea rusă de stat, Rossia 1, se discută foarte natural și chiar pe un ton relaxat despre un potențial atac nuclear asupra Statelor Unite, în contextul în care, miercuri, Rusia a lansat cu succes, în cadrul unui test, racheta balistică intercontinentală „Satan 2”. O singură rachetă de acest tip ar putea distruge complet orașul New York, potrivit propagandei ruse.
- Americanii nu au și nu au avut niciodată acest tip de rachetă. Ceea ce ne interesează la Polul Sud este faptul că știm imediat unde să trimitem racheta, a explicat un analist.
- Indiferent prin ce zonă o lansăm, Polul Nord sau Polul Sud, avem o singură țintă: teritoriul continental al Statelor Unite, a comentat râzând un alt invitat.
- Dacă această rachetă ajunge acolo, în cel mai rău caz, ce fel de distrugeri poate provoca? Cât poate distruge din suprafața teritoriului? întreabă moderatoarea.
- Dacă 7,5 megatone vor ajunge pe teritoriul așa-zișilor noștri parteneri (râsete în studio - n.r.), iar cuvântul „parteneri” este foarte important, atunci vor fi distruse zone precum New York. Este un oraș frumos, dar ar dispărea complet, după lansarea unei singure rachete, spune analistul.
- De la o singura rachetă? vrea să se convingă un alt invitat.
- Da, desigur. Va dispărea complet. De aceea, este mai bine să nu facem așa ceva. Americanilor le-a fost mereu teamă de rachetele noastre grele, spune analistul.
Ministerul rus al Apărării a publicat miercuri imagini cu lansarea unei rachete balistice intercontinentale „Sarmat”, cunoscută sub denumirea de „Satan 2”. Lansarea a fost făcută de pe cosmodromul „Plesețk” și potrivit autorităților ruse a fost „un succes”. Potrivit unui material video publicat de ministerul Apărării din Rusia, racheta a fost lansată dintr-un siloz subteran.
„Această armă cu adevărat unică va întări potențialul de luptă al forțelor noastre armate, va asigura în mod fiabil securitatea Rusiei împotriva amenințărilor externe și le va da de gândit celor care încearcă să ne amenințe țara”, a comentat președintele Vladimir Putin.
Lansarea test de miercuri nu este o surpriză pentru Occident, racheta fiind în dezvoltare de mulți ani, însă vine într-un moment de tensiune geopolitică extremă din cauza războiului Rusiei în Ucraina.
Racheta cu rază lungă de acțiune este în dezvoltare încă din anii 2000. Aceasta urmează să înlocuiască rachetele mai vechi dezvoltate în anii 1970. Racheta poate transporta până la 16 focoase nucleare, iar rușii susțin că ar putea distruge o suprafață de mărimea Franței.
De curând, în aceeași emisiune de la televiziunea rusă de stat s-a vorbit deschis despre posibilitatea unui al Treilea Război Mondial, în care inamicul este NATO. În opinia analiștilor, astfel de scenarii apocaliptice sunt evocate la televiziunea Kremlinului tocmai pentru ca Rusia să își pregătească cetățenii pentru ce e mai rău, inclusiv pentru varianta folosirii armelor nuleare.
Citiți și: Începe al Treilea Război Mondial? CTP: Pot să spun destul de liniștit că în momentul ăsta e doar o fanfaronadă a rușilor
Editor : Luana Pavaluca