Șeful din ce în ce mai influent al grupului de mercenari Wagner a atacat miercuri admininstrația de la Kremlin pentru că nu a blocat încă site-ul YouTube, informează Reuters. „YouTube este ciuma informațională a timpurilor noastre”, a spus Evgheni Prigojin într-o postare pe Telegram.
Cel căruia i se spune „Bucătarul lui Putin” a susținut, fără să ofere dovezi, că 40% dintre videoclipurile care apar pe YouTube sunt „politizate și îndreptate împotriva Rusiei”.
„Avem un număr uriaș de oameni în Piața Staraya din Administrația Prezidențială care se gândesc la un singur lucru: Rusia să piardă războiul cât mai repede, americanii să vină și să ne reglementeze cât mai repede”, a spus Prigojin.
„Cei care se împotrivesc închiderii YouTube-ului sunt, după părerea mea, oameni care sunt trădători ai poporului și ai țării lor, trădători ai fostelor și viitoarelor generații de ruși”, a spus Prigojin. „Ei locuiesc în străinătate, își fac vacanțe în străinătate, cresc copii în străinătate, susțin valori înalte, dar, oricum, susțin Occidentul în toate felurile posibile și se hrănesc din acest lucru”.
„Bucătarul lui Putin” se plânge că oficialii de la Moscova nu recunosc meritele Grupului Wagner în luptele din Ucraina
Tensiunile dintre Prigojin și guvernul de la Moscova au izbucnit în public vinerea trecută atunci când Ministerul Apărării și-a revendicat cucerirea orașului ucrainean Soledar, dar nu a menționat în niciun fel rolul jucat de Grupul Wagner, cu toate că mercenarii au postat o poză cu Prigojin și luptătorii săi în mina de sare din oraș.
„Bucătarul lui Putin” s-a plâns de faptul că oficialii ruși încearcă să ignore rolul și realizările luptătorilor Wagner. Ministerul Apărării a făcut ulterior o actualizare a declarației sale în care lăuda „acțiunile curajoase și altruiste” ale mercenarilor lui Prigojin.
Invazia Ucrainei și eșecurile repetate ale armatei ruse într-un război care a intrat deja în luna a 11-a l-au încurajat pe Prigojin, care se prezintă ca un patriot necruțător și eficient, să își facă simțită prezența în arena publică în care cele mai multe voci disidente sunt reduse la tăcere de autorități.
YouTube are în jur de 90 de milioane de utilizatori lunari în Rusia și, la fel ca Google, este un site extrem de popular. Kremlinul a blocat mai multe platforme sociale străine, precum Instagram și Facebook, dar cu toate că a amendat și amenințat YouTube-ul de mai multe ori, autoritățile nu l-au interzis încă.
Editor : Raul Nețoiu