Mobilizările din Rusia au ajuns la etapa în care niciun bărbat nu mai e în siguranță pe stradă. Oricine se se întâlnește cu ofițerii responsabili cu înrolarea în armată e în pericol să se trezească pe frontul din Ucraina în câteva zile, relatează „The Washington Post”. Filmări care au ajuns pe rețelele sociale arată o situație care frizează absurdul. La Sankt Petersburg, de pildă, un bărbat care ieșise după pâine - așa pare în imagini - e alergat la propriu minute bune, printre tufișuri și mașini parcate. Și nu scapă. În alte orașe, bărbații care nu putut să fugă la timp, se ascund prin poduri și pivnițe.
Cifrele înregistrate la toate granițele Rusiei arată că numărul celor care au plecat îl depășește cu mult pe cel al prsoanelor mobilizate. Puțini sunt cei care-i înfruntă pe reprezentanții regimului lui Putin.
Autoritățile ruse devin tot mai disperate să găsească noi recruți pentru mobilizarea declarată de Vladimir Putin. La Sankt Petersburg, comisarii militari au început un adevărat joc de leapșa, alergând după un bărbat cu o sacoșă în mână, ce pare că tocmai fusese la magazin să cumpere alimente. Iată imaginile:
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Între timp, la Moscova, ofițerii de poliție au luat cu asalt o clădire de birouri, în căutare de recruți pe care să-i trimită în Ucraina. I-au luat pe toți cei care le-au ieșit în față, fie că erau muzicieni, curieri sau un bărbat de aproximativ 50 de ani, care era beat și avea și un handicap locomotor.
Rușii se ascund ca să nu fie mobilizați. Poliția pândește în holurile blocurilor
În multe orașe din Rusia, bărbații capabili de luptă se ascund pentru a evita să fie mobilizați.
Evgheni are 24 de ani. A renunțat la slujba sa de mecanic și se ascunde în casa de la țară a unei rude, departe de Moscova. Și-a șters profilurile de pe rețelele sociale și a întrerupt orice contact cu prietenii. Își petrece zilele lucrând în grădină, se culcă devreme și se uită mult pe YouTube.
„Nu vreau să ucid oameni și nici să fiu ucis, așa că acum chiar trebuie să stau ascuns”, a spus el. „Dar nici măcar aici nu mă simt în siguranță. Trăim într-o perioadă în care vecinii tăi te pot denunța. Ei ar putea suna la poliție și spune că un tânăr stă în această casă când ar trebui să lupte împotriva fasciștilor din Ucraina”, a declarat el, citat de „The Washington Post”.
În ultimele zile, polițiștii și armata au luat cu forța sute de bărbați de pe străzi și din stațiile de metrou. Agenții au pândit în holurile blocurilor, în clădiri de birouri, hoteluri și restaurante, blocând ieșirile.
Ei au mobilizat inclusiv 200 de bărbați pe care i-au luat din căminele unei companii de construcții.
Au mobilizat și câteva zeci de recruți dintr-un centru pentru persoane fără adăpost din Moscova.
„The Washington Post” publică o înregistrare cu un bărbat ridicat de la restaurant în timp ce sărbătorea ziua de naștere a fetei sale.
Rușii refuză mobilizarea
Totuși, sunt și ruși cărora nu le este frică să refuze pe față ordinul de mobilizare. Un șofer de TIR i-a spus direct celui care venise să-l recruteze că nu îi pasă de mobilizare.
„Nu-mi pasă de mobilizarea voastră. Tu ești cel eligibil, nu eu. La urma urmei, tu ai o armă, iar eu nu am. De ce nu te mobilizezi pe tine?” i-a spus șoferul. Polițistul i-a cerut actele șoferului, dar acesta a refuzat „Nu-ți dau documentele mele. De ce ar trebui? Dacă nu reușești să creezi ordine în țara ta, de ce o faci în altă țară? Și în ce fel? Distrugând-o complet?” a îndrăznit să spună șoferul de TIR.
Iar în Sankt Petersburg, o femeie i-a luat la rost pe oficialii care stăteau la intrarea în bloc pentru a recruta bărbați cu forța.
Peste 300.000 de bărbați și familiile lor au fugit din Rusia de când a fost declarată mobilizarea.
Editor : Luana Pavaluca