Rusia și-a retras și ultima navă militară pe care o mai avea în Crimeea. Flota rusă „a pierdut controlul asupra Mării Negre”

Data actualizării: Data publicării:
navă militară a Rusiei din flota de la Marea Neagră
Ucrainenii au reușit să distrugă sau să avarieze aproape jumătate din navele de care rușii dispun în Marea Neagră, inclusiv un submarin. Foto: Shutterstock

Rusia și-a retras și ultima navă de război pe care o mai avea în Crimeea, potrivit unui oficial ucrainean citat de Business Insider, în timp ce forțele navale ucrainene au transmis marți pe Telegram că nu mai era niciun vas militar rusesc în Marea Neagră.

„Ultima navă de patrulare a flotei rusești de la Marea Neagră părăsește Crimeea chiar acum. Amintiți-vă această zi”, a spus purtătorul de cuvânt al forțelor navale ucrainene, Dmitri Pletenciuc, într-o postare pe Facebook.

Pletenciuc nu a numit nava, dar în martie a spus pentru o televiziune din Ucraina că Rusia mai are doar o „ratată” de navă purtătoare de rachete în apele din apropiere de Crimeea.

Dacă informațiile se confirmă, acesta ar putea fi sfârșitul prezenței flotei ruse de la Marea Neagră din jurul Crimeei.

Rusia a anexat Crimeea în 2014 și a folosit baza navală din Sevastopol ca bază principală a flotei din Marea Neagră.

Ucraina a atacat în mod repetat forțele ruse din regiune, după ce Rusia a lansat invazia în februarie 2022. Ucrainenii au reușit să distrugă sau să avarieze aproape jumătate din navele de care rușii dispun în Marea Neagră, inclusiv un submarin.

Sevastopol,-,Russia,-,July,2018.,Navy,Day,With,Military
Atacurile cu drone și rachete ale ucrainenilor au forțat navele militare rusești să părăsească porturile din Crimeea. Foto Shutterstock

Armata ucraineană a anunțat la începutul anului că a distrus o treime din flota rusă de la Marea Neagră, folosind drone aeriene, drone maritime și rachete anti-navă împotriva flotei și a podului Kerci.

Ministerul britanic al apărării a declarat în martie că flota rusă de la Marea Neagră este „funcțional inactivă”.

Campania de atacuri ucrainene au forțat navele rusești să se retragă spre bazele din orașele port Feodosia și Novorosisk, aflate pe coasta opusă a Crimeei față de Sevastopol.

Dar chiar și acolo, navele rusești au fost luate la țintă. Marina militară a Rusiei a început să folosească Marea Azov pentru a lansa rachete asupra Ucrainei, potrivit lui Pletenciuc.

„Ucraina câștigă încet dar sigur în Marea Neagră”

Succesul Ucrainei în luptele din Marea Neagră nu este doar unul „anecdotic”, potrivit lui Basil Germond, un expert în securitatea internațională de la Universitatea Lancaster din Marea Britanie.

„Ucraina câștigă încet dar sigur în Marea Neagră”, a spus Germond pentru Insider, adăugând că navele rusești „au pierdut controlul asupra Mării Negre”.

Este o problemă majoră pentru Rusia, întrucât navele militare sunt unele dintre cele mai scumpe echipamente militare din arsenalul unei țări și construcția lor și perioada până când devin operaționale poate dura peste un deceniu.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Convenția de la Montreux, semnată acum 87 de ani, limitează numărul de nave pe care Rusia și NATO le poate trimite în Marea Neagră, ceea ce înseamnă că Rusia nu poate să suplimenteze cu alte nave din flotele de la Marea Baltică sau Marea Nordului, potrivit lui Germond.

Rusia este obligată să caute alte metode prin care să își protejeze navele din apele Mării Negre.

„Este cu siguranță un obiectiv cheie acum, din moment ce Rusia nu își poate permite să piardă și mai multe, ceea ce explică relocarea lor mai departe de Crimeea”, a spus Germond.

Germond susține că este un eșec mare pentru președintele rus Vladimir Putin. „Rusia pare slabă în Crimeea și asta este foarte problematic pentru regimul lui Putin, dat fiind rolul central pe care Crimeea îl joacă în narațiunea imperialistă a lui Putin.”

„Valoarea simbolică a acestor succese nu ar trebui subestimată.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale