Rusia cere arestarea fostului şef antidoping. Fugit în SUA, acesta se teme să nu fie omorât
Data publicării:
Justiţia rusă a emis, la 21 septembrie, un mandat internaţional de arestare pe numele lui Grigori Rodcenkov, fost director al laboratorului antidoping de la Moscova, refugiat în SUA, ale cărui dezvăluiri au contribuit la scandalul de dopaj în care a fost implicat sportul rus, informează AFP, preluată de News.ro.
„Acuzarea a emis un aviz internaţional de căutare împotriva lui Rodcenkov”, a declarat, joi, Iunona Ţareva, purtătoare de cuvânt a tribunalului din districtul moscovit Basmannîi.
Grigori Rodcenkov a fost şeful laboratorului din Moscova până în noiembrie 2015, când primele dezvăluri ale Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA) cu privire la dopajul instituţionalizat din Rusia l-au determinat să demisioneze.
După moartea subită a doi angajaţi ai laboratorului, survenită în februarie 2016, Rodcenkov a afirmat că se teme pentru viaţa lui şi s-a refugiat în SUA, ţară care nu are acord de extrădare cu Rusia. În SUA, el a lansat acuzaţii la adresa autorităţilor ruse, care au pus în practică un dopaj de stat în rândul sportivilor din această ţară.
Rodcenkov a declarat, în mai 2016, pentru New York Times, că zeci de sportivi ruşi, între care 15 medaliaţi olimpici, au profitat de sistemul de dopaj organziat şi supravegheat de serviciile secrete ruse, pentru Jocurile Olimpice de la Soci, din 2014. Kremlinul a răspus la acuzaţiile lui Rodcenkov, precizând că sunt „calomnii ale unui transfug”.
În urma dezvăluirilor fostului director, WADA a comandat un raport independent juristului canadian Richard McLaren, care a ajuns la concluzia că în Rusia a existat un sistem de dopaj de stat securizat, dirijat, controlat şi supravegheat de Ministerul rus al Sporturilor.
În iunie 2016, Comitetul rus de anchetă, însărcinat cu cercetarea cazurilor penale majore, a dechis o anchetă pentru „abuz de putere” împotriva lui Grigori Rodcenkov. Potrivit autorităţilor ruse, el a acţionat din proprie iniţiativă când a distrus mii de eşantioane recoltate de la sportivi ruşi, înaintea sosirii unei comisii de anchetă a WADA.
De la începutul acestui scandal, Rusia a respins orice acuzaţie privind existenţa unui sistem de dopaj organziat de stat, insistând asupra culpelor individuale ale sportivilor dopaţi şi ale responsabililor Agenţiei Antidoping Ruse (Rusada) sau a laboratorului antidoping.