Kremlinul a informat joi că armata Rusiei urmăreşte cu atenţie planurile SUA de a trimite 1.000 de soldaţi în Rusia şi ia măsuri pentru a se asigura că securitatea naţională nu este ameninţată de ceea ce Moscova numeşte o „trădare a încrederii”, relatează Reuters, citată de Mediafax.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat că Moscova va lua măsuri. „Armata Rusiei urmăreşte aceste anunţuri îndeaproape, analizează informaţiile şi ia măsurile necesare pentru ca astfel de decizii să nu ameninţe securitatea Federaţiei Ruse”, a afirmat Peskov.
Serghei Riabkov, ministru adjunct de Externe, a declarat, conform agenţiei RIA, că decizia lui Donald Trump arată intenţii „agresive”.
Rusia acuză încălcarea Actului fondator al relațiilor sale cu NATO din 1997
„Regretăm decizia Washingtonului şi a Varşoviei privind desfăşurarea unui contingent întărit de forţe americane. Considerăm că prin aceasta se aplică o lovitură puternică uneia dintre principalele prevederi ale Actului fondator Rusia-NATO din 1997”, a afirmat diplomaţia rusă, potrivit căreia, în virtutea acestui document, Alianţa Nord-Atlantică renunțase la desfăşurarea permanentă suplimentară pe teritoriul noilor state membre a unor „forţe de luptă substanţiale”, scrie Agerpres.
„Astfel de acţiuni subminează unul dintre puţinele documente rămase menite să asigure stabilitatea militară în Europa”, susţine MAE rus. „Rusia nu poate să nu ţină cont de aceasta în planificarea apărării sale şi în activităţile sale practice”, se mai spune în comunicatul citat de agenția TASS.
Pentru prima oară, potrivit MAE rus, se creează o situaţie când pe baza unor acorduri bilaterale cu aliaţi „privilegiaţi” individuali, Statele Unite încalcă obligaţiile pe care şi le-au asumat în cadrul NATO.
Rusia: SUA vor să instaleze drone-spion în Polonia
„Astfel, în Europa apare un nou factor de tensiune militaro-politică”, susţine diplomaţia rusă, în opinia căreia Washingtonul îşi suplimentează în mod periculos capacităţile militare pe continentul european fără a ţine seama de obligaţiile care decurg din instrumentele multilaterale, iar acum, „fără a-i lua în considerare pe aliaţii lor europeni”.
În acelaşi timp, ministrul rus adjunct de externe Serghei Riabkov spune că Rusia este preocupată de planurile SUA de a instala o escadrilă de drone-spion în Polonia, potrivit TASS, RIA Novosti şi Reuters.
„Aceasta reflectă linia de escaladare a tensiunilor militare în Europa, în special pe aşa-numitul flanc estic al NATO”, a spus el. „Sub pretexte imaginare sunt implementate programe, care în mare măsură duc la escaladare şi au un caracter destabilizator”, a adăugat Serghei Riabkov, fost ambasador al Rusiei la NATO.
Gestul Washingtonului demonstrează ceea ce el a numit „intenţii agresive”, conform TASS şi Reuters.
Escaladarea situaţiei în imediata apropiere a graniţei Rusiei nu va rămâne fără răspuns, a avertizat într-o declaraţie pentru Interfax și preşedintele Comisiei de apărare din Duma de Stat (camera inferioară), Vladimir Şamanov, comentând planurile SUA de a amplasa în Polonia o escadrilă de drone de tipul MQ-9.
„Evident, aşa cum a spus şi preşedintele nostru Vladimir Putin, vom fi forţaţi să luăm măsuri de retorsiune şi acestea există în arsenalul nostru”, a afirmat Şamanov, fost comandant al trupelor aeropurtate ruse.
Comparație cu criza rachetelor cubaneze
În declaraţia pentru Interfax, Şamanov, general în rezervă, a afirmat că „lumea alunecă treptat spre limita periculoasă a crizei din Caraibe, deoarece, potrivit acestuia, dronele pe care vor să le instaleze SUA în Polonia sunt asemănătoare după caracteristicile lor cu rachetele cu rază medie de acţiune, ceea ce înseamnă că sunt capabile să transporte încărcătură nucleară”, potrivit Interfax.
Criza din Caraibe a fost o confruntare între Uniunea Sovietică şi Statele Unite în legătură cu rachetele nucleare sovietice din Cuba. Criza a început la 14 octombrie 1962 şi a durat 38 de zile, până la 20 noiembrie 1962, conform istoricilor.
Potrivit media ruse, preşedintele american Donald Trump şi liderul polonez Andrzej Duda au semnat miercuri seara o declaraţie comună privind cooperarea în domeniul apărării, conform căreia Washingtonul urmează să desfăşoare o escadrilă de drone de recunoaştere MQ-9 în Polonia.
Ce au anunțat Trump și Duda
Preşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri că trimite trupe suplimentare în Polonia, criticând totodată din nou Germania, care, în ochii săi, este „ostatica” Moscovei, din cauza aprovizionărilor sale energetice. Trump nu a anunţat însă înfiinţarea unei baze militare permanente, aşa cum voia Varşovia, însă a menţionat în trecere trimiterea a 1.000 de militari suplimentari, după ce a iniţial menționase posibilitatea trimiterii a 2.000 de militari suplimentari. La începutul întrevederii din Biroul Oval, Donald Trump mai anunţase că Polonia a comandat 30 de avioane de vânătoare americane F-35.
„Va fi o prezenţă care, în timp, sperăm, va creşte treptat”, a subliniat Donald Trump, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său polonez Andrzej Duda. Acesta, la rândul său, s-a angajat să dezvolte şi susţină finanţarea infrastructurilor necesare în vederea facilitării „unei prezenţe americane sporite”.
Aproximativ 5.000 de militari americani efectuează deja rotaţii pe teritoriul polonez, în cadrul operaţiunilor NATO.
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a salutat anunţul american, în care vede „angajamentul puternic” al Statelor Unite faţă de securitatea Europei şi „forţa legăturilor transatlantice”.