Rusia, amenințări voalate către Belarus: Sperăm că aliații noștri vor explica acest incident. Moscova vrea eliberarea mercenarilor

Data publicării:
putin-kremlin.ru
Foto: kremlin.ru

Kremlinul a cerut vineri eliberarea celor 33 de cetăţeni ruşi arestaţi în Belarus şi acuzaţi că ar fi vrut să organizeze acolo „tulburări în masă”, cu câteva zile înaintea unor alegeri prezidenţiale dificile pentru autoritarul preşedinte Aleksandr Lukaşenko.

Suspecţii sunt - conform autorităţilor belaruse - membri ai grupului paramilitar privat "Wagner", considerat de mult timp ca fiind apropiat Kremlinului şi acuzat că îşi desfăşoară mercenarii în teatre de operaţiuni externe.

„Sperăm că aliaţii noştri belaruşi vor explica acest incident în cel mai scurt timp şi că cetăţenii noştri vor fi eliberaţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Agerpres.

El a calificat drept „fără fundament” arestările acestor cetăţeni ruşi, dintre care unii au luptat în conflictul din estul Ucrainei, iar Kievul a cerut extrădarea lor.

Peskov a confirmat vineri că ruşii arestaţi în Belarus lucrau pentru o societate de securitate privată, fără a o numi totuşi, şi că ei tranzitau Belarus pentru a se duce în Turcia spre o destinaţie neprecizată.

„Ei nu aveau nimic ilegal asupra lor şi nu au făcut nimic pentru a încălca legea”, a insistat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Aliaţi istorici, Rusia şi Belarus au relaţii tensionate de la sfârşitul anului 2019, Aleksandr Lukaşenko acuzând Rusia că vrea să-i reducă ţara la statutul de vasal şi să se amestece în scrutinul din 9 august, ceea ce Moscova dezminte.

Belarus îi acuză pe cei 33 de ruşi, precum şi pe alţi circa 200 daţi în urmărire, că ar fi încercat „să destabilizeze” ţara odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale, un scrutin agitat pentru liderul belarus care vizează obţinerea unui al şaselea mandat.

Autorităţile îi acuză pe aceştia că ar fi încercat să organizeze împreună cu doi opozanţi încarceraţi de câteva săptămâni, Serghei Tihanovski şi Mikola Statkevici, „tulburări în masă”.

La rândul său, soţia lui Tihanovski, Svetlana Tihanovskaia, candidată la alegerile prezidenţiale din 9 august, considerată principala rivală a lui Lukaşenko, a respins aceste acuzaţii.

Potrivit ei, acest scandal este o înscenare a puterii belaruse, care a arestat mercenari pe care de obicei Minskul îi lasă „să utilizeze Belarus ca bază de tranzit” spre diverse puncte fierbinţi ale globului.

„Nimeni nu poate crede că aceşti combatanţi ne-au fost trimişi pentru alegeri. Sau că ei voiau să facă o revoluţie aici”, a declarat Tihanovskaia joi în cursul unui miting electoral la Minsk, care a reunit zeci de mii de susţinători.

Tihanovskaia l-a înlocuit în cursa pentru preşedinţie pe soţul său, un video-blogger foarte popular, după arestarea acestuia în luna mai din motive calificate drept politice de susţinătorii săi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri