Rusia a rămas fără piese de schimb pentru avioanele străine. Situația este „foarte riscantă”, avertizează un oficial european
Data actualizării: Data publicării:
Directorul Agenției Europene de Siguranță a Aviației (EASA) și-a exprimat îngrijorarea despre faptul că Rusia folosește avioane fabricate în Occident care necesită piese de schimb și reparații la care rușii nu mai au acces din cauza sancțiunilor și a descris situația ca fiind „foarte riscantă”, scrie Politico.
Boeing (SUA) și Airbus (Europa) au sistat în luna martie livrările de piese de schimb pentru companiile aeriene rusești, după ce Rusia a invadat Ucraina.
Patrick Ky, directorul executiv al EASA, a spus marți că organismele de reglementare ar trebui să facă excepții pentru Rusia atunci când este cazul „din motive umanitare”, dar că aceste măsuri nu ar trebui „să devină o regulă”.
Oficialul agenției a subliniat faptul că situația ar putea deveni mai gravă în timp. „În șase luni – cine știe? Într-un an – cine știe?” a avertizat Ky, adăugând că există rapoarte conform cărora Rusia va fi forțată să „canibalizeze” avioanele, un proces prin care se iau piese de la o aeronavă pentru a o întreține pe alta.
Europarlamentarii au votat luna trecută o rezoluție prin care îi cer Rusiei să returneze „avioanele furate” și prin care acuză Rusia că a „reînregistrat” avioanele închiriate de la companii străine în registrul aeronavelor rusești, încălcând regulile aviației civile internaționale.
SUA au interzis, tot în luna martie, accesul avioanelor companiilor rusești la spațiul aerian american, alăturându-se interdicțiilor similare introduse de UE și Canada, scrie Reuters. Departamentul de Comerț al Statelor Unite a adăugat peste 150 de avioane Boeing operate de companiile aeriene rusești la lista aeronavelor care încalcă regulile americane privind controlul exporturilor.