Live Text Biden: SUA trimit în Ucraina arme în valoare de 1 miliard de dolari. Ucrainenii resping ultimatumul rușilor de a preda Severodonețk
Rusia le-a dat ultimatum soldaților care rezistă în uzina chimică din Severodonețk. Le-a cerut să pună capăt rezistenței "absurde" și să depună armele până miercuri dimineață, la ora 8, ora României. Rușii au anunțat și un coridor umanitar de 12 ore, pentru evacuarea civililor refugiați în uzină. Potrivit autorităților ucrainene, aproape 560 de oameni se ascund în subteranele fabricii, situație care amintește de Azovstal, care timp de săptămâni a fost ultimul bastion ucrainean din Mariupol. "Este vital să rezistăm în Donbas, pentru că rezultatul va determina cursul războiului", a spus președintele Zelenski în mesajul său din cursul nopții.
Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
Cehia propune un plan Marshall pentru Ucraina
ACTUALIZARE 23:42 Preşedinţia cehă a Consiliului Uniunii Europene va acorda prioritate organizării unui summit privind reconstrucţia Ucrainei şi lansării unui plan Marshall pentru această ţară, conform unui anunţ făcut miercuri de prim-ministrul Petr Fiala.
„Am dori să organizăm un summit privind reconstrucţia postbelică a Ucrainei cu un plan Marshall, în prezenţa preşedintelui ucrainean Zelenski” a declarat prim-ministrul ceh a cărui ţară preia preşedinţia rotativă a Consiliului UE pe 1 iulie.
Rusia, a două tăiere de gaze către Europa în două zile consecutive
ACTUALIZARE 23:31 Gazprom a anunțat miercuri o nouă tăiere de gaze către Europa prin gazodutul Nord Stream 1, după o mișcare similară făcută marți. Nord Stream 1 funcționează acum la 40% din capacitate, potrivit Reuters. Ministrul Economiei din Germania afirmă că Rusia vrea să alimenteze sentimentul de nesiguranță și să crească prețul combustibilului.
Forţele Navale Române patrulează zilnic pe mare şi la gurile Dunării
ACTUALIZARE 22:26 Forţele Navale Române informează, într-un comunicat de presă transmis miercuri, că spaţiul naval al ţării este monitorizat permanent, iar după începerea conflictului din Ucraina, 11 nave militare şi două elicoptere Puma Naval desfăşoară, zilnic, prin rotaţie, misiuni de cercetare, pe mare şi la gurile Dunării, într-un spaţiu maritim de aproximativ 30.000 km pătraţi.
Potrivit comunicatului, monitorizarea spaţiului naval, atât cel maritim, cât şi cel fluvial este realizată inclusiv de structuri specializate ale Forţelor Navale Române, în colaborare cu alte instituţii care fac parte din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
Biden: SUA oferă încă un miliard de dolari în asistenţă de securitate pentru Ucraina
ACTUALIZARE 22:08 Preşedintele american Joe Biden a anunţat miercuri un nou pachet de ajutor militar destinat Ucrainei, ce cuprinde în special piese de artilerie şi obuze, precum şi rachete anti-navă, în valoare totală de circa un miliard de dolari, relatează AFP şi CNN, preluate de Agerpres.
Liderul de la Casa Albă a făcut acest anunţ într-un comunicat în care a menţionat de asemenea că a avut o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.
„Am reafirmat angajamentul că Statele Unite vor fi alături de Ucraina în timp ce ea îşi apără democraţia şi susţin suveranitatea şi integritatea sa teritorială în faţa agresiunii neprovocate din partea Rusiei”, se arată în declaraţia emisă de preşedinţia SUA.
„L-am informat pe preşedintele Zelenski că SUA oferă încă un miliard de dolari în asistenţă de securitate pentru Ucraina, inclusiv artilerie suplimentară şi arme pentru apărarea costieră, precum şi muniţie pentru artilerie şi sisteme avansate de rachete de care ucrainenii au nevoie pentru a-şi susţine operaţiunile defensive în Donbas. Am discutat de asemenea despre eforturile de astăzi ale secretarului (american al apărării Lloyd) Austin la Bruxelles de a coordona un sprijin internaţional suplimentar pentru forţele armate ale Ucrainei”, a mai precizat Casa Albă.
„Aproape 50 de ţări”, conform ambasadorului american la NATO, examinează miercuri la Bruxelles ajutorul militar pe care îl vor oferi în continuare Ucrainei, reuniune condusă de secretarul american al apărării Lloyd Austin.
Noul ajutor militar pentru Ucraina anunţat de Biden este însoţit de un ajutor umanitar în valoare de 225 de milioane de dolari.
Sondaj: Unitatea europenilor ar putea începe să se clatine în fața efectelor invaziei rusești
ACTUALIZARE 21:22 Un sondaj recent sugerează un clivaj nou printre cetățenii europeni – între cei care-și doresc o încheiere rapidă a conflictului, în condițiile în care le este afectată calitatea vieții și între cei care își doresc să vadă Rusia pedepsită.
Sondajul, realizat în nouă state-membre ale Uniunii Europene – Finlanda, Franța, Germania, Italia, Polonia, Portugalia, România, Spania și Suedia plus Regatul Unit, arată că susținerea pentru Ucraina rămâne la cote ridicate, însă că preocupările legate de război au început să se schimbe, oamenii fiind mai interesați, acum, de consecințele mai largi ale conflictului.
Polonia spune că poate construi în 3-4 luni silozuri pentru grânele din Ucraina
ACTUALIZARE 19:02 Construirea de silozuri pentru stocarea provizorie a cerealelor ucrainene la graniță, în Polonia, așa cum a propus președintele Joe Biden, ar putea dura 3-4 luni, a anunțat, miercuri, ministrul polonez al agriculturii.
„Propunerea preşedintelui Biden este o idee interesantă, dar ea necesită soluţionarea mai multor detalii, inclusiv locaţia, infrastructura, finanţarea, proprietatea”, spus, într-un mesaj pe Facebook, ministrul Henryk Kowalczyk.
Șeful Pentagonului cere Occidentului să furnizeze mai multe arme Ucrainei
ACTUALIZARE 18:44 Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a îndemnat miercuri ţările occidentale să-şi intensifice livrările de arme către Ucraina, ca să se poată apăra în fața agresiunii Rusiei.
„Ucraina se confruntă cu un moment-cheie pe câmpul de luptă. Prin urmare, trebuie să ne sporim eforturile pentru ca ea să se poată apăra”, a declarat Lloyd Austin în timpul unei reuniuni la sediul NATO a ţărilor din „grupul de contact” înfiinţat de SUA pentru a ajuta Ucraina.
Planul Turciei pentru ca navele cu cereale ucrainene să ocolească minele din Marea Neagră
ACTUALIZARE 18:39 Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a prezentat miercuri detaliile unui plan ONU de a crea un coridor maritim din Ucraina pentru exportul de cereale, afirmând că rute sigure pot fi formate fără a demina zonele din jurul porturilor ucrainene, relatează Reuters.
Comentariile sale par să constituie o schimbare faţă de o propunere anterioară de a demina porturile ucrainene, o decizie care provoca temeri Kievului că ar lăsa-o mai vulnerabilă faţă de un atac rus din Marea Neagră.
Rusia spune că Occidentul „s-a împușcat în cap” când a impus sancțiuni
ACTUALIZARE 18:31 Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei a spus miercuri că Occidentul „s-a împușcat în cap” în efortul de a limita importurile de petrol și gaze rusești, în timp ce China a rezistat cu succes încercărilor aliaților vestici de a semăna discordie între Beijing și Moscova, scrie Reuters.
Războiul din Ucraina și încercările Occidentului de a izola Rusia drept pedeapsă pentru că a invadat Ucraina au dus la creșterea prețurilor la cereale, ulei de gătit, îngrășăminte și energie, pe măsură ce Europa e în plin proces de a-și reduce dependența de petrol și gaze rusești.
UE anunță că a semnat un acord pentru a importa gaze din Israel
ACTUALIZARE 18:23 Uniunea Europeană va importa gaze naturale din Israel via Egipt. Blocul european a semnat, miercuri un acord, despre care spune că este o alternativă „de încredere” și pe termen lung la importurile din Rusia.
„Aprovizionarea cu energie, care în mod tradiţional era în principal în nord, acum s-a deplasat spre sud şi est”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, la semnarea Memorandumului de Înţelegere, la Cairo, în cadrul unui forum pe tema gazelor.
ONU anchetează adopţiile de copii ucraineni în Rusia
ACTUALIZARE 18:05 Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a declarat miercuri că oficiul său anchetează cazuri de copii deportaţi forţat din Ucraina în Rusia şi oferiţi acolo spre adopție unor familii ruse.
Unii copii au fost „răpiţi din orfelinate”, a afirmat Michelle Bachelet în faţa Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, reunit la Geneva în a 50-a sesiune, scrie Agerpres, preluând AFP .
SUA trimit un nou ajutor militar Ucrainei în valoare de un miliard de dolari
ACTUALIZARE 17:48 Casa Albă urmează să anunțe miercuri un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de aproximativ 1 miliard de dolari, care cuprinde inclusiv sisteme de rachete antinavă, rachete de artilerie și obuze, scrie Reuters, care citează surse apropiate discuțiilor.
Ajutorul militar ar putea fi împărțit în două categorii: transferul de armament în exces din stocurile americane și alte arme finanțate prin Inițiativa de asistență pentru securitate a Ucrainei, o instituție separată autorizată de Congres.
Armamentul va include mai multe rachete pentru sistemele de lansare de rachete multiple (MLRS) care au fost trimise în Ucraina și obuziere M777, precum și piese de schimb.
De asemenea, SUA va trimite în Ucraina lansatoare de rachetă antinavă Harpoon, stații radio securizate, precum și dispozitive de vedere pe timp de noapte.
Ucrainenii au respins ultimatumul rușilor de a preda orașul Severodonețk
ACTUALIZARE 17:40 Ucraina a ignorat ultimatumul rușilor de a preda orașul Severodonețk, potrivit Reuters.
Rușii le-au spus forțelor ucrainene ascunse într-o fabrică chimică din orașul distrus să oprească „rezistența nesimțită și să depună armele”.
Planurile anunțate de Moscova de a deschide un coridor umanitar pentru civilii blocați în uzină au fost perturbate de bombardamentele ucrainene, au declarat separatiștii susținuți de ruși, citați de agenția de presă RIA. Separațiștii plănuiseră să ducă civilii pe un teritoriu sub controlul lor.
Ucraina spune că peste 500 de civili, inclusiv 40 de copii, se adăpostesc în interiorul fabricii de produse chimice Azot.
IKEA își vinde toate fabricile din Rusia
ACTUALIZARE 17:23 IKEA a anunțat, miercuri, că urmează să își vândă fabricile din Rusia, să-și închidă birourile din această țară și să își reducă numărul de angajați, în prezent de aproximativ 28.000, relatează Reuters. Decizia celui mai mare brand de mobilă din lume vine ca urmare a invaziei rusești a Ucrainei, care durează deja peste 110 zile.
Purtătorul de cuvânt al Gărzii Naționale a Rusiei a fost ucis în Ucraina
ACTUALIZARE 16:50 Organizația veteranilor a anunțat marți că un purtător de cuvânt al Gărzii Naționale a Rusiei a fost ucis în Ucraina. Colonelul Sergei Postnov a fost corespondent de război al așa-zisului „grup de informatii” al Garzii Nationale, scrie The Moscow Times.
Organizația veteranilor a anunțat că Postnov a murit în timp ce „își îndeplinea atributiile sale militare” însă nu au declarat și cauza morții.
Postnov a fost trims în Ucraina să lupte pentru armata rusă în urmă cu patru luni. Ofiterul a apartinut de divizia militara “V” ce a invadat orasul Hostomel, în zona de nord a Kievului, în primele zile ale invaziei din februarie și martie.
Ulterior, când trupele rusești s-au retras din zonă, Postnov a luat parte la asaltul orașelor și satelor din zona estică a Ucrainei în Harkov și Lugansk, a declarat gruparea veteranilor din Rusia.
Regatul Unit va livra lansatoare multiple de rachete Ucrainei
ACTUALIZARE 16:30 Marea Britanie a anunţat miercuri livrarea „iminentă” a unor lansatoare multiple de rachete către Ucraina, care cere Occidentului acest tip de armament pentru a putea lovi în special artileria rusă care o copleşeşte numeric pe cea ucraineană în confruntările din estul Ucrainei, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
Urmând exemplul Statelor Unite, Londra a transmis pe 6 iunie că va furniza la rândul ei Ucrainei astfel de sisteme MLRS, care au o rază de acţiune şi o precizie superioare artileriei ruse.
„Cred că livrarea lor este iminentă, şi vor urma de asemenea muniţiile”, a declarat ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, la o conferinţă de presă la Oslo.
Guvernul de la Kiev, ale cărui trupe sunt în dificultate în faţa trupelor ruse în estul Ucrainei, cere insistent Occidentului să-i furnizeze mai mult armament greu. Vice-ministrul ucrainean al apărării, Anna Maliar, a deplâns marţi că ţara sa a primit numai 10% din armele de care are nevoie.
În plus faţă de lansatoarele multiple de rachete, ministrul Wallace a menţionat că Londra examinează şi oferirea către Ucraina a unor rachete anti-navă Harpoon, complementare celor deja promise de Danemarca şi Olanda.
La aceeaşi conferinţă de presă, omologul său norvegian Bjorn Arild Gram a declarat că ţara sa are în vedere la rândul ei noi donaţii de armament către Ucraina, în plus faţă de cele 22 de obuziere M-109, cele circa o sută de rachete antiaeriene Mistral şi cele aproximativ 4.000 de arme antitanc M72 deja furnizate.
Aceste declaraţii au fost făcute înaintea unei reuniuni la care „aproape 50 de ţări”, conform ambasadorului american la NATO, examinează ajutorul militar pe care îl vor oferi în continuare Ucrainei, reuniune condusă de secretarul american al apărării Lloyd Austin.
Zelenski: Rusia țintește o „zonă vastă de la Varșovia până la Sofia. Invazia Ucrainei este primul pas spre cucerirea altor popoare”
ACTUALIZARE 16.00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut miercuri Uniunii Europene să îi permită țării sale să înceapă drumul spre aderarea la blocul comunitar european și a avertizat că ambițiile teritoriale ale Rusiei se întind de la Varșovia și până la Sofia, scrie Reuters.
Zelenski a cerut mai multe sancțiuni împotriva Rusiei în cadrul videoconferinței pe care a susținut-o în parlamentul din Cehia. „Rusia nu este interesată doar de orașele noastre din Mariupol, Severodonețk, Harkov și Kiev. Nu, ambițiile sale sunt direcționate către o zonă vastă de la Varșovia până la Sofia”.
„La fel ca în trecut, invazia rusească a Ucrainei este primul pas pe care conducerea Rusiei are nevoie pentru a-și deschide calea spre alte țări, spre cucerirea altor popoare”, le-a transmis Zelenski parlamentarilor cehi.
UE a adoptat deja șase pachete de sancțiuni împotriva Rusiei, iar Zelenski ar dori ca Moscova să fie ținta unei noi serii de sancțiuni menite să o forțeze să pună capăt războiului pe care l-a declanșat în Ucraina.
Xi Jinping îi cere lui Vladimir Putin să negocieze cu Ucraina
ACTUALIZARE 15.30 Preşedintele chinez Xi Jinping i-a spus omologului său rus Vladimir Putin, în timpul unei discuţii la telefon, că toate părţile ar trebui să conlucreze pentru soluţionarea crizei din Ucraina „într-un mod responsabil”, relatează Reuters, citând postul de televiziune de stat chinez CCTV.
China a refuzat să condamne acţiunile Rusiei în Ucraina sau să le califice drept invazie şi a îndemnat la negocierea unei soluţii. În timpul discuţiei lor telefonice, Xi s-a oferit din nou să ajute la soluţionarea crizei.
„Cei doi șefi de stat au făcut un schimb de opinii cu privire la problema Ucrainei. Xi Jinping a subliniat că China a pornit întotdeauna de la latitudinea istorică, a făcut judecăți în mod independent, a promovat pacea mondială și a promovat stabilitatea ordinii economice globale. Toate părțile ar trebui să lucrez pentru o soluționare adecvată a crizei ucrainene într-o manieră responsabilă. China este dispusă să continue să joace rolul care i se cuvine în această privință”, potrivit comunicatului difuzat de CCTV.
China şi Rusia au devenit tot mai apropiate în ultimii ani, iar în februarie Vladimir Putin şi Xi Jinping s-au angajat într-un amplu parteneriat strategic menit să contracareze influenţa SUA şi au declarat că ţările lor nu au „nicio zonă de cooperare interzisă”.
Turcia aşteaptă un „răspuns scris” din partea Suediei şi Finlandei pentru a debloca aderarea celor două țări la NATO
ACTUALIZARE 14.50 Turcia aşteaptă un răspuns scris din partea Suediei şi Finlandei înainte de a-şi ridica obiecţiile faţă de aderarea acestora la NATO, a anunţat miercuri ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu.
„Am trimis solicitările noastre scrise către aceste două ţări. Acum aşteptăm răspunsul lor scris”, a spus Cavusoglu.
Fără a detalia solicitările, ministrul a precizat că nu este vorba doar de o „schimbare a unor legi” din cele două ţări nordice, referindu-se la Suedia, care şi-a anunţat intenţia de a-şi consolida legislaţia privind lupta împotriva terorismului, relatează AFP, citată de Agerpres. „Acest răspuns poate fi sub forma unei legi sau o altă formă”, a adăugat Cavusoglu.
Consilierul lui Zelenski: Raportul Rusia/Ucraina la artilerie este de ordinul zece la unu. Bruxelles, așteptăm o decizie
ACTUALIZARE 14.40 Ucraina „aşteaptă o decizie” de la Bruxelles privind accelerarea livrărilor de arme grele, a afirmat miercuri un consilier al preşedinţiei ucrainene, Mihailo Podoliak, într-un moment în care armata de la Kiev se află în dificultate în fața forțelor Moscovei, în luptele din Donbas.
„Raportul Rusia/Ucraina la artilerie este de ordinul zece la unu. Primesc zilnic mesaje de la combatanţii noştri care spun: 'Rezistăm, spuneţi-ne doar când vor veni armele'”, a scris el pe Twitter.
„Transmit și eu această întrebare. Bruxelles, așteptăm o decizie”, a adăugat Podoliak, cu puţin timp înaintea unei reuniuni pe acest subiect la Bruxelles.
Rusia își modernizează aeroporturile militare din zona arctică, din apropierea graniței cu Finlanda
ACTUALIZARE 14.34 Rusia a început renovarea unui aeroport militar dezafectat aflat în nordul Peninsulei Kola, în apropiere de granița cu Finlanda, în cadrul unei acțiuni mai ample de reabilitare a tuturor bazelor aeriene care deservesc întreaga Flotă Nordică a Rusiei din zona arctică, informează The Moscow Times.
Aeroportul, intitulat Severomorsk-2, aflat la 11 kilometri nord-est de Murmansk, fusese dezafectat în anul 1998 și urmează a fi renovat și redeschis, până în 2030, alături de alte aerodromuri similare, după cum a declarat comandantul Flotei Nordice a Rusiei, Alexander Moiseiev.
„Continuă dezvoltarea și construcția rețelei aeroportuare în regiunea arctică. Planul, care are ca obiectiv de finalizare anul 2030, include construirea a două noi piste în Nagurskoie și Temp, precum și refacerea a alte 7 piste în Severomorsk-1, Severomorsk-2, Severomorsk-3, Rogacevo, Talagi și Kipleovo”, a spus Moiseiev, citat de TASS și preluat de Moscow Times.
În ultima perioadă, pista de la Severomorsk-2 a fot folosită pentru decolarea și aterizarea dronelor operate de Flota Nordică a Rusiei.
Kremlinul susține că Rusia e imună la sancțiunile occidentale, dar noile mașini Lada arată exact contrariul
ACTUALIZARE 14.25 „Cea mai ieftină mașină nouă” - acesta este sloganul cu care sunt prezentate noile mașini Lada produse în Rusia. Adevărul este însă că, fără acces la tehnologie modernă din cauza sacțiunilor occidentale, rușii sunt forțați să producă autoturisme fără airbag, fără ABS și alte sisteme electronice, relatează NBC News.
Producătorul auto rusesc Avtovaz a reluat producția săptămâna trecută, dar compania a fost nevoită să elimine caracteristici de siguranță importante, inclusiv airbagurile, de pe cea mai recentă versiune a popularei mașini Lada.
Avtovaz a oprit producția mărcii Lada în martie și a concediat numeroși angajați, deoarece nu a mai putut cumpăra piese-cheie din cauza sancțiunilor impuse Rusiei de către Occident, după invadarea Ucrainei. Dar, după decizia guvernului rus de a reduce reglementările de siguranță, liniile de asamblare au fost repornite.
Drept urmare, modelul Lada Granta nu va mai avea de airbaguri, sistem ABS sau control electronic al stabilității. Mașina nu îndeplinește nici standardele de emisii adoptate de mulți dintre vecinii Rusiei.
Citește continuarea AICI
Un fost ambasador american la Moscova ironizează atitudinile împăciutoare față de Rusia
ACTUALIZARE 13.55 Michael McFaul, unul dintre foștii ambasadori americani la Moscova, critică dur atitudinile împăciuitoare față de Rusia și președintele Vladimir Putin, comparându-le cu atitudinile unora în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
„Mă întreb cum mi-ar fi arătat Twitter-ul în timpul celor mai întunecate zile ale celui de-al Doilea Război Mondial?”, se întreabă diplomatic în mod retoric într-o postare făcută pe rețeaua socială.
„Permiterea anexării este preferabilă continuării războiului. Ocupația nu este atât de rea; unii germani sunt simpatici. Păi, Statele Unite i-au provocat pe japonezi. Nu îl faceți de râs pe Hitler'”, a ironizat McFaul unele atitudini din Occident față de războiul din Ucraina.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Deși nu îl menționează explicit pe președintele francez Emmanuel Macron, ultima parte a mesajului său pare o referință directă la afirmațiile făcute de acesta pe 4 iunie potrivit cărora este „vital” ca Rusia să nu fie umilită în Ucraina.
De altfel, McFaul a reacționat chiar a doua zi la declarațiile liderului francez, notând într-o postare făcută în data de 5 iunie că Macron ar trebui să își joace rolul de mediator pentru a obține oprirea luptelor din Ucraina, nu să aștepte încheierea lor.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Mesajul lui Macron în limba română
ACTUALIZARE 13.20 La finalul vizitei sale la baza militară NATO Mihail Kogălniceanu, președintele francez Emmanuel Macron a transmis un mesaj în limba română pe twitter.
„În vremurile în care trăim, era important pentru mine să vin să subliniez prietenia și sprijinul meu pentru România. Vom continua să susținem împreună Ucraina, să ajutăm Moldova, să acționăm pentru a ne asigura independența energetică și să construim o apărare comună”, a scris Macron pe twitter.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
„Babușka Z”. Povestea bătrânei care a devenit simbolul propagandei de război a rușilor
ACTUALIZARE 12.55 O femeie ucraineancă în vârstă care ține în mână un steag roșu sovietic a fost transformată de propaganda de la Kremlin în imaginea războiului rușilor în Ucraina, după ce un videoclip în care aceasta i-a întâmpinat pe soldații ucraineni a devenit viral. Jurnaliștii BBC au reușit să o găsească pe „Babușka Z” și să stea de vorbă cu aceasta.
„Nu cred că ar trebui să mă glorifice. Sunt doar o țărancă. Nu înțeleg de ce am devenit o celebritate”, spune aceasta.
Femeia, care a devenit cunoscută sub numele de Babușka Z - „bunica” în rusă, Z referindu-se la simbolul adesea pictat pe vehicule blindate ale rușilor - este uluită când BBC îi arată fotografiile în care e glorificată de ruși. „Nu le-am văzut până acum”, spune ea.
Videoclipul care i-a adus faima o arată mergând spre doi soldați ucraineni ținând un steag sovietic roșu.
Soldații spun că au venit să o ajute și să-i ofere o pungă cu mâncare. Apoi iau steagul de pe ea, îl aruncă pe pământ și calcă pe el. Așa că femeia, simțindu-se insultată, le dă mâncarea înapoi. „Părinții mei au murit pentru acel steag în al Doilea Război Mondial”, spune ea, indignată.
Citește continuarea și vezi galeria FOTO AICI
Stoltenberg răspunde ministrului ucrainean al Apărării: NATO a susținut Ucraina de mai mulți ani, de aceea a putut face față invaziei
ACTUALIZARE 12.37 NATO și aliații au livrat sprijin pentru Ucraina la un nivel fără precedent, a declarat miercuri secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, întrebat fiind cum comentează declarația ministrului ucrainean al a Apărării care a susținut că armata sa a primit doar 10% din armele de care are nevoie.
NATO a susținut Ucraina de mai mulți ani, a spus Stoltenberg.
"Ne vom întâlni azi cu ministrul Apărării din Ucraina, ca să discutăm cum să îmbunătățim modul în care livrăm sprijinul. Am început în 2014 cu antrenarea forțelor ucrainene, forțele sale au fost mai bine echipate și antrenate decât în 2014, de aceea au putut face față invaziei.
După invazie, a fost nevoie urgentă să intensificăm ritmul și asta am făcut, am livrat echipamente, echipamente avansate și arme grele, am intensificat antrenamentele în afara Ucrainei. Este important să ne coordonăm îndeaproape cu Ucraina în privința armelor, cum să le trimitem și de ce antrenament au nevoie ca aceste arme să facă diferența pe câmpul de luptă", a declarat Stoltenberg.
Citește continuarea AICI
„Davosul rusesc” de la Sankt Petersburg va fi lipsit de elita occidentală. Putin va susține un discurs despre viitorul Rusiei
ACTUALIZARE 12.30 Rusia a fost gazda multor lideri ai lumii și mari afaceriști în cadrul forumului economic anual de la Sankt Petersburg, însă „Davosul rusesc” va fi lipsit de elita financiară globală anul acesta din cauza sancțiunilor care au izolat Moscova pentru acțiunile sale din Ucraina, scrie Reuters.
Pentru a înlocui invitații de seamă din Occident, Rusia va apela săptămâna aceasta la personaje mai puțin importante sau care provin din țări precum China, a doua cea mai mare economie a lumii, care nu s-au alăturat sancțiunilor internaționale împotriva Moscovei.
„Investitorii străini nu sunt doar din SUA și UE”, le-a spus marți reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, referindu-se la țările de pe continentul asiatic și din Orientul Mijlociu.
Președintele rus Vladimir Putin va susține vineri un discurs despre situația economică internațională și obiectivele Rusiei în următoarea perioadă, potrivit lui Iuri Ușakov, consilierul lui Putin în materie de politică externă.
Citește continuarea AICI
Emmanuel Macron: Pentru ca Ucraina să câştige războiul, trebuie să negocieze. Noi, europenii, aducem garanții de securitate
ACTUALIZARE 12.20 Preşedintele ucrainean va trebui să negocieze cu Rusia, iar europenii vor fi prezenţi la rândul lor la masa negocierilor, aducând garanţii de securitate, a declarat miercuri preşedintele francez Emmanuel Macron, care a vizitat Baza 57 Aeriană "Mihail Kogălniceanu" şi a avut convorbiri cu preşedintele Klaus Iohannis.
„Noi, europenii, împărtăşim acelaşi continent şi geografia este încăpăţânată şi Rusia va rămâne acolo unde este, unde a fost şi ieri şi unde va fi şi mâine. Rusia este o putere de temut şi noi nu dorim să avem război cu poporul rus. Noi nu am spus acest lucru, dar pentru ca Ucraina să câştige şi focul să înceteze, trebuie să negociem.
Preşedintele ucrainean va trebui să negocieze cu Rusia şi noi, europenii, vom fi şi noi prezenţi la această masă, aducând garanţii de securitate şi elemente care ţin de resortul nostru. Aceasta este realitatea, aceasta va trebui să se întâmple la un moment dat şi niciun discurs excesiv nu trebuie să vină să ne umbrească viitorul”, a arătat preşedintele francez, în cadrul unei conferinţe de presă.
Citește continuarea AICI
Separatiștii din Donețk susțin că dețin controlul a 237 de așezări în regiune
ACTUALIZARE 12.10 Biroul apărării teritoriale a autoproclamatei Republici Populare Donețk a publicat actualizarea operațională pentru ziua de miercuri. Separatiștii susțin că acum dețin controlul a 237 de așezări în regiune.
Separatiștii din Donețk mai spun că 18 dintre aceste așezări au fost bombardate de forțele ucrainene în ultimele 24 de ore, înregistrându-se doi morți și opt răniți în rândul civililor. Afirmațiile nu au putut fi verificate în mod independent, transmite The Guardian.
Ucrainenii au distrus un blindat rusesc pe care rușii au încercat să-l ascundă într-o gospodărie
ACTUALIZARE 12.00 Forțele armate ucrainene au reușit o lovitură împotriva unui vehicul blindat pe care soldații ruși au încercat să îl ascundă printre lucrurile unei gospodării, acesta explodând puternic cel mai probabil după aprinderea muniției de la bord.
O înregistrare video cu lovitura „dramatică” reușită de a 28-a Brigadă Mecanizată a armatei ucrainene a fost redistribuită de Ukraine Weapons Tracker care notează că aceasta a fost realizată în satul Oleksandrivka din regiunea Herson.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Un rus a pus în fereastră steagul Ucrainei și un poster anti-război. Autoritățile au venit și i-au vopsit geamurile
ACTUALIZARE 11.50 Conform unor imagini care au început să circule pe rețelele sociale miercuri dimineață, se vede un complex de blocuri despre care se spune că ar fi în orașul Krasnoiarsk, în zona siberiană a Rusiei, notează canalul independent Nexta TV.
În imagini se observă cum la două geamuri de la etajul trei sunt puse un drapel al Ucrainei și niște postere anti-război. În video se vede apoi o macara cu nacelă trimisă de autorități care se înalță, iar când ajunge în dreptul ferestrelor un bărbat începe să vopsească geamurile cu vopsea albă.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Dmitri Medvedev nu exclude dispariția Ucrainei de pe harta lumii
ACTUALIZARE 11.00 Dmitri Medvedev, fost președinte al Federației Ruse și unul dintre apropiații lui Vladimir Putin, a postat miercuri dimineață un mesaj pe Telegram, care oferă o perspectivă mai clară asupra stării actuale a gândirii ruse în rândul elite de la Moscova despre situația din Ucraina.
În mesajul său, Medvedev pune la îndoială o solicitare ucraineană de a primi importuri de energie în această iarnă, cu opțiunea de a întârzia plata timp de doi ani. „Doar o întrebare. Cine a spus că în doi ani Ucraina chiar va mai exista pe harta lumii?”, a transmis Dmitri Medvedev, citat de The Guardian.
Presa rusă: Mii de cereri pentru cetățenia rusă ar fi fost depuse în Herson
ACTUALIZARE 10.30 Agenția de presă rusă RIA Novosti relatează miercuri dimineață că mii de cereri pentru cetățenia rusă ar fi fost depuse în regiunea ucraineană ocupată Herson, aflată la nordul Crimeei, pe care Rusia a anexat-o în 2014, transmite The Guardian.
"Există multă emoție. Din ce în ce mai mulți oameni doresc să obțină cetățenia Federației Ruse. Locuitorii din regiunea Herson sunt la cozi pentru a depune documente pentru obținerea cetățeniei ruse doar pentru că Rusia poate proteja, Rusia poate hrăni și asigura condiții pentru o persoană din țară. Peroana este cea mai înaltă valoare socială a statului", susține Kirill Stremousov, șef adjunct al administrației militare-civile impuse de Rusia în regiune, conform RIA Novosti.
Potrivit acestuia, ar fi fost deja depuse peste zece mii de cereri pentru cetățenia rusă, iar primele pașapoarte ar fi fost eliberate în 11 iunie.
Centrala nucleară de la Zaporojie funcționează normal
ACTUALIZARE 10.00 Energoatom, care supraveghează instalațiile nucleare din Ucraina, a raportat în această dimineață că centrala nucleară de la Zaporojie funcționează normal.
Centrala se află într-o zonă ocupată în prezent de forțele ruse și a fost o sursă a unor dispute între Ucraina și Agenția Internațională pentru Energie Atomică, care dorea să o viziteze și să o inspecteze, o mișcare pe care Kievul a criticat-o, pe motiv că ar legitima ocupața rusească, scrie The Guardian.
Rușii au bombardat regiunea Dnipropetrovsk
ACTUALIZARE 9.10 4 morți și un rănit în atacul rusesc asupra regiunii Dnipropetrovsk. Orașul Apostolove a fost bombardat marți seara, rușii lansând mai multe rachete.
Patru oameni au fost uciși în atac, a declarat primarul Apostolove, Andrii Osa. Bărbatul rănit a fost spitalizat, potrivit Kyiv Independent.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Ministerului britanic al Apărării: Rușii au generat daune colaterale în Severodonețk
ACTUALIZARE 8.50 După mai bine de o lună de lupte grele, forțele ruse controlează acum majoritatea orașului Severodonețk. Tacticile de război urban ale Rusiei, care se bazează pe utilizarea intensă a artileriei, au generat daune colaterale extinse în întreg orașul, se arată în evaluare de miercuri dimineață a Ministerului britanic al Apărării.
Elemente ale Forțelor Armate Ucrainene, alături de câteva sute de civili, se adăpostesc în buncărele subterane din uzina chimică Azot, aflată în zona industrială a orașului, mai spun britanicii.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Forțele ruse își vor direcționa eforturile în și în jurul uzinei chimice Azot. Acest lucru va împiedica, probabil, temporar Rusia să redistribuie aceste unități pentru misiuni în altă parte, mai notează Ministerului britanic al Apărării.
Londra evidențiază și faptul că este foarte puțin probabil ca Rusia să fi anticipat o opoziție atât de puternică sau un conflict care să dureze atât de mult și care să implice o asemenea uzură.
Programul Alimentar Global taie fonduri pentru milioane de oameni înfometați, din cauza războiului din Ucraina
ACTUALIZARE 8.25 Programul Alimentar Global al ONU a anunțat, marți, că suspendă ajutoare umanitare pentru 1,7 milioane de oameni din Sudanul de Sud, din cauza faptului că războiul din Ucraina consumă o cantitate disproporționată de fonduri, relatează The Guardian. Agenția ONU intenționa să livreze și în acest an ajutoare pentru peste șase milioane de oameni aflați sub pragul sărăciei și la un risc sever de foamete, la fel ca în 2021, deși rațiile urmau să fie mai reduse. Din cauza războiului din Ucraina, însă, agenția a anunțat că va implementa un „triaj umanitar”, pentru a prioritiza ajutarea a 4,5 milioane dintre cei mai vulnerabili oameni.
„Este o tăiere drastică pentru că e o treime din totalul de oameni despre care știm că au nevoie de asistență alimentară, dar a trebuit să facem un triaj, dacă putem să-i spunem așa.
A trebuit să luăm o decizie legat de cei pe care putem să continuăm să-i ajutăm și de cei pentru care putem suspenda asistența, nu pentru că nu au nevoie de ea, ci pentru că ei mai pot supraviețui”, a spus Marwa Awad, purtătoarea de cuvânt a WFP, la Juba, capitala Sudanului de Sud.
Awad a spus că este îngrijorată pentru cei 1,7 milioane de oameni care au fost deconectați de la asistența Programului Alimentar Global.
Citește continuarea AICI
În cât timp au reconstruit ucrainenii un pod feroviar distrus de bombele rusești
ACTUALIZARE 8.10 Căile ferate ucrainene sunt practic „a doua armată” a țării, spune directorul general al companiei naționale de transport feroviar, Oleksandr Kamîşin, care arată rolul esențial pe care l-au jucat de la începerea invaziei ruse, în urmă cu aproape patru luni: milioane de ucraineni au fost evacuați din țară, liderii străini au putut ajunge la Kiev, unde s-au întâlnit cu Volodimir Zelenski, milioane de tone de cereale au fost transportate cu trenul. Kamîșin a vorbit și despre eforturile de a menține funcțional transportul feroviar - țintă predilectă a bombardamentelor ruse, și cât de repede au reconstruit un pod important, distrus de ruși, pentru a relua circulația pe calea ferată.
„Unii spun că a doua armată sunt căile ferate. Când a izbucnit războiul, trebuia reacţionat rapid şi asta este ce am făcut”, a explicat Oleksandr Kamîşin, directorul general al companiei publice a căilor ferate ucrainene (UZ), în salonul VIP al gării centrale din Kiev.
„De la începutul războiului, 3,8 milioane de persoane au fost evacuate din estul şi sudul Ucrainei către vest, iar 600.000 din vestul ţării către state vecine”, precum Polonia, România şi Republica Moldova, a mai spus el, citat de AFP, potrivit Agerpres.
Din cauza bombardamentelor ruse care vizează în particular infrastructurile feroviare suspectate de Moscova că transportă arme occidentale, „zeci de poduri au fost distruse, dar noi le reconstruim constant”, subliniază Oleksandr Kamîşin, care dă exemplul podului de la Irpin, aflat la periferia Kievului.
Citește continuarea AICI
Jens Stoltenberg, la Haga: Ucraina are nevoie de mai multe arme grele
ACTUALIZARE 8.00 NATO trebuie să se pregătească mai bine și să-și consolideze granița de est, a spus secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, la discuțiile informale de la Haga cu liderii a 7 țări membre: Olanda, Danemarca, Polonia, Letonia, România, Portugalia și Belgia.
Jens Stoltenberg a mai spus că țările occidentale ar trebui să trimită mai multe arme grele Ucrainei pentru a o ajuta să oprească avansul forțelor ruse. Kievul cere constant mai multe arme avansate pentru a face față invaziei. Miercuri, la Bruxelles va avea loc o reuniune cu secretarul american al Apărării, la care va fi discutată o posibilă accelerare a acestor livrări.
"Da, Ucraina ar trebui să aibă mai multe arme grele", a declarat Jens Stoltenberg în cursul unei conferinţe de presă la Haga după întâlnirea cu liderii a şapte ţări europene membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului la Nord.
Zelenski: Donbas este cheia
ACTUALIZARE 7.30 Volodimir Zelenski: "Pierderile, din păcate, sunt dureroase. Dar trebuie să rezistăm. Acesta este statul nostru. Este vital să rezistăm în Donbas. Cu cât inamicul suferă acolo mai multe pierderi, cu atât va avea mai puțină putere pentru a continua agresiunea. Prin urmare, direcția Donbas este cheia pentru a determina cine va domina în următoarele săptămâni.
Avem pierderi dureroase și în regiunea Harkov, unde armata rusă încearcă să-și consolideze poziția. Continuăm să punem presiune asupra ocupanților din sud. Scopul cheie este eliberarea Hersonului".
Soldat ucrainean: "Situația este stabilă, strânsă: artilerie, bombardamente... Se pare că acest război nu va duce la nimic bun. Rusia a făcut o mare greșeală atacând Ucraina. Suntem o națiune puternică. Vom învinge".
"De trei luni și jumătate rezistăm împotriva celei mai mari țări din lume, a doua armată a lumii, așa cum au spus niște tipi cu „V” și „Z”. Nu par să reușească. Cam iau bătaie, dar tot nu se retrag", a afirmat un alt militar.
Potrivit soldaților ucraineni, "se trage toată ziua. Pot fi pauze de o oră sau două, dar se trage destul de mult. Artilerie, lansatoare de grenade... Aruncă cu tot ce au".
"El (Vladimir Putin - n.r.) a venit aici în zadar, în primul rând. În al doilea rând, nu înțeleg de ce a făcut-o. Ce l-a deranjat? Are propria lui țară mare și bogată, doar să pună lucrurile în ordine și poate trăi liniștit. Este un dezastru în țara lui și el spune: „Hai să invadez Ucraina și să fac dezastru și acolo”. Asta cred eu. Vom învinge oricum. Victoria va fi a noastră", afirmă un apărător ucrainean.
Cele mai recente informații legate de războiul din Ucraina:
- Preşedintele american Joe Biden a dezvăluit un plan occidental de a construi silozuri la frontierele Ucrainei, cu scopul de a facilita exportul de cereale, împiedicat în clipa de față de blocada rusă la porturile de la Marea Neagră, care este pe punctul de a declanșa o criză globală.
- Ucraina a primit „aproximativ 10% din armele” pe care le solicită partenerilor săi occidentali pentru a lupta în teren contra armatei ruse, a indicat Ministerul Apărării ucrainean.
- Președintele Vladimir Putin dorește probabil să captureze mare parte, dacă nu chiar întreaga Ucraină, dar a fost nevoit să-și limiteze obiectivele tactice în război, a declarat subsecretarul american al Apărării, Colin Kahl, potrivit Reuters.
- Rusia a devenit în luna mai al doilea mare furnizor de petrol al Indiei, retrogradând Arabia Saudită pe locul trei, arată datele din surse comerciale, consultate de Reuters. Irakul rămâne în continuare principala sursă de petrol a Indiei.
- Prim-ministrul Portugaliei a avertizat că dezbaterea privind acordarea Ucrainei sau nu a statutului de candidată la aderarea la Uniunea Europeană ar putea diviza blocul comunitar și crea „așteptări false”, relatează CNN.
- Invazia trupelor ruse va priva piața mondială a grâului de cel puțin trei recolte din Ucraina și va provoca o creștere a prețurilor fără precedent, a declarat ministrul ucrainean al agriculturii.
- Rusia a anunţat marţi înfiinţarea unui coridor umanitar, miercuri, pentru evacuarea spre o localitate aflată sub control rusesc a unor civili care se află în uzina Azot din Severodoneţk, oraş din estul Ucrainei distrus de lupte armate
- Etichete:
- rusia
- ucraina
- razboi ucraina
- live text ucraina rusia
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News