Putin vrea o „arhitectură de securitate” în Asia, după vizitele în Coreea de Nord și Vietnam

Data publicării:
The Russian President Putin Visits Vietnam
Primirea lui Putin în Vietnam a fost o realizare în relații publice pentru liderul rus, având în vedere relațiile țării asiatice cu SUA. Foto: Profimedia Images

Vladimir Putin a declarat, joi, că dorește să construiască o "arhitectură de securitate de încredere" în regiunea Asia-Pacific, în timpul vizitei de stat în Vietnam, a doua destinație din călătoria sa în Asia, după vizita din Coreea de Nord. Mișcarea este considerată o dovadă de sfidare a Occidentului, conform Reuters.

La o zi după ce a semnat un acord de apărare reciprocă cu Coreea de Nord, Putin a primit un salut cu 21 de salve de tunuri la o ceremonie militară în Vietnam, a fost îmbrățișat de doi dintre liderii comuniști și a fost lăudat generos de unul dintre ei.

Putin a contribuit la "pace, stabilitate și dezvoltare" în lume, a declarat președintele vietnamez.

Vizita lui Putin a atras critici din partea Statelor Unite și a aliaților săi, care îl tratează pe liderul rus ca pe un paria și au reclamat că nu ar trebui să i se ofere o scenă pe care să apere războiul Rusiei din Ucraina.

Rusia și Vietnamul au semnat acorduri pe teme precum energia, subliniind pivotarea Moscovei către Asia după ce Occidentul a impus sancțiuni Moscovei din cauza conflictului din Ucraina.

"Ne-am angajat ferm să aprofundăm parteneriatul strategic cuprinzător cu Vietnamul, care rămâne printre prioritățile politicii externe a Rusiei", a declarat Putin, citat de presa rusă.

Potrivit agenției ruse de știri TASS, el a declarat că cele două țări au același interes în "dezvoltarea unei arhitecturi de securitate fiabile" în regiune, bazată pe nefolosirea forței și pe soluționarea pașnică a disputelor, fără loc pentru "blocuri politico-militare închise".

În cadrul unei conferințe de presă la încheierea călătoriei sale, Putin a acuzat NATO că a creat o amenințare la adresa securității Rusiei în Asia, potrivit TASS.

Cele 11 pacte semnate la Hanoi nu au fost la același nivel cu acordul istoric de apărare reciprocă din Coreea de Nord.

Dar primirea călduroasă a lui Putin a fost o realizare în relații publice pentru liderul rus, care are un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională ți în curs de executare împotriva sa pentru crime de război în Ucraina, acuzații pe care le neagă.

Nici Rusia și nici Vietnamul nu sunt membre ale CPI.

"Primirea triumfală a lui Putin la Hanoi va marca o contrapondere la recentele eșecuri ale Rusiei", a declarat Carlyle Thayer, profesor emerit la Academia Forțelor de Apărare din Australia, enumerând recenta conferință privind Ucraina din Elveția și noile sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei.

Acestea sunt cele mai recente sancțiuni occidentale impuse Rusiei de la invazia sa la scară largă în Ucraina, pe care Moscova o numește "operațiune militară specială".

Exercițiul de relații publice al lui Putin a fost ajutat de faptul că Vietnamul, spre deosebire de Coreea de Nord, are relații de prietenie cu Statele Unite și aliații săi, a declarat Zachary Abuza, profesor la Colegiul Național de Război al SUA.

"Deși, a existat mult mai puțină fanfară și aspecte performative decât în Coreea de Nord, această vizită a fost totuși importantă pentru Putin, deoarece Vietnamul este de fapt un actor important în economia globală, nu un stat paria comic de rău", a spus Abuza.

Ceremonia militară pusă la cale pentru a-l întâmpina pe Putin, care a fost îmbrățișat atât de președintele vietnamez To Lam, cât și de premierul Pham Minh Chinh, a fost de genul celei rezervate celor mai înalți șefi de stat și desfășurată atunci când președintele american Joe Biden și președintele chinez Xi Jinping au vizitat Vietnamul anul trecut.

Cei doi președinți au semnat 11 acorduri și memorandumuri de înțelegere, inclusiv acorduri privind petrolul și gazele, știința nucleară și educația.

La un alt eveniment, Putin a spus că a continuat să conducă Rusia "depășind toate dificultățile și provocările, contribuind în același timp la pacea, stabilitatea și dezvoltarea în regiune și în lume", spune Lam.

Abuza a subliniat istoria comunistă comună a Vietnamului și a Rusiei, zeci de mii de cadre vietnameze - inclusiv membri actuali ai Politburo - fiind formate în fosta Uniune Sovietică.

Găzduirea lui Putin de către Vietnam a fost criticată de UE și de Statele Unite, în prezent partener important, care a îmbunătățit relațiile diplomatice cu Hanoi anul trecut și care este principala piață de export a Vietnamului.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că un diplomat american de rang înalt va vizita Vietnamul în această săptămână pentru a sublinia angajamentul Washingtonului de a lucra cu acesta pentru a asigura o regiune Indo-Pacifică liberă și deschisă.

Secretarul de stat adjunct Daniel Kritenbrink "va reafirma, de asemenea, sprijinul Statelor Unite pentru un Vietnam puternic, independent, rezistent și prosper", în timpul vizitei sale, a declarat acesta.

De altfel, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că parteneriatul îmbunătățit al Statelor Unite cu Vietnamul nu necesită ca Vietnamul să rupă legăturile cu Rusia sau China.

Un purtător de cuvânt al delegației UE în Vietnam a declarat că Hanoi are dreptul de a-și dezvolta propria politică externă, dar a precizat că războiul Rusiei din Ucraina a demonstrat că Moscova nu respectă dreptul internațional.

În ciuda îngrijorării legate de vizita SUA și a aliaților săi, se pare că Hanoi ar fi calculat corect că nu va suferi consecințe materiale, a declarat Murray Hiebert, asociat principal al Programului pentru Asia de Sud-Est la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington.

"Nu cred că va avea un impact pe termen lung... SUA le acordă adesea o mică păsuire", a declarat Hiebert, menționând că Washingtonul se bazează foarte mult pe bunele sale relații cu Vietnamul pentru a contracara rivalitatea sa cu China în regiune.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Câte zile libere mai au bugetarii în 2024. Când e următoarea minivacanță pentru români
Digi FM
Afacerea cu care un român întors din străinătate a dat lovitura la Iași. A reușit în 2 luni ce nu i-a ieșit...
Pro FM
Lidia Buble, surprinsă în timp ce dansa acoperită doar cu un cearșaf. Cum au reacționat fanii: „Te credeam...
Film Now
Emma Roberts spune că tinerele actrițe se confruntă cu prea multe acuzații de nepotism: “De ce nu se ia...
Adevarul
De ce ne e foame în intervalele 10:00 – 11:00 dimineața şi 4:00 – 5:00 după-amiaza. Gustările sănătoase care...
Newsweek
Casa de Pensii cere 3 documente pentru o pensie mare la recalculare. Unde le depui? Până când?
Digi FM
Afacerea cu care un român întors din străinătate a dat lovitura la Iași. A reușit în 2 luni ce nu i-a ieșit...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Cum să eviți un atac de rechin și ce să faci dacă ești mușcat. Nu ar trebui niciodată să porți bijuterii în...
Film Now
Dolph Lundgren, distracție pe o plajă din Italia, cu soția în vârstă de 27 de ani și fiica de 22 de ani. Din...
UTV
Cleopatra Stratan si Edward Sanda au vorbit despre problemele cu care se confrunta in casnicia lor: „Am fost...