Putin pregătește un plan prin care vrea să elimine Ucraina din schema livrărilor de cereale în Africa. Ce roluri joacă Turcia și Qatar
Data publicării:
Rusia a pregătit un plan de a furniza cereale Africii care ar bloca accesul Ucrainei la piața globală, după ce Moscova s-a retras săptămâna aceasta din acordul susținut de ONU, potrivit unor surse citate de Financial Times.
Președintele rus Vladimir Putin a propus o inițiativă de înlocuire a acordului semnat anul trecut prin care Qatarul ar trebui să plătească Moscovei pentru livrarea de cereale din Rusia prin Turcia. Grânele ar urma să fie distribuite apoi în „țările care au nevoie” de ele, au precizat sursele.
Nici Qatar, nici Turcia nu au acceptat planul pe care Moscova îl pregătește, dar nu l-a propus încă oficial, au adăugat aceștia. O altă persoană care cunoaște problema a spus că, cel mai probabil, Qatar nu va susține această propunere dacă ea va fi înaintată oficial.
Kievul și aliații săi occidentali vor privi această ofertă cu mare suspiciune din moment ce ea ar consolida blocada navală rusească a porturilor ucrainene de la Marea Neagră – o sursă financiară vitală pentru țara pe care rușii au invadat-o.
Ucraina a descris acțiunile Rusiei drept „o încercare de a distruge abilitatea de a furniza alimente țărilor din sudul global”.
Rusia a venit inițial cu propunerea de a furniza cereale Africii anul trecut, potrivit surselor FT, după ce s-a retras temporar din același acord, ajungând însă la o înțelegere câteva zile mai târziu.
Conform acelei oferte, Rusia urma să trimită până la 1 tonă de cereale în Turcia, iar Qatar avea să suporte costul livrării. Grânele trebuiau apoi transportate mai departe în țările africane care au nevoie de ele.
Un diplomat ucrainean implicat în discuțiile legate de livrarea cerealelor a spus că ei au observat „o înțelegere trilaterală între Turcia, Rusia și Qatar”, adăugând că au „făcut ceva eforturi pentru a o opri”.
Alte persoane implicate au spus că se așteaptă ca Rusia să propună acest plan la un summit cu liderii africani ce va avea loc în Sankt Petersburg săptămâna viitoare și când Putin va vizita Turcia în august.
„Este o mare cascadorie”, a spus una dintre aceste persoane. „Este macho, doar ca să arate că pot.”
Putin a spus că Rusia s-a retras din acordul cerealelor din cauza reticenței Uniunii Europene de a elimina sancțiunile privind plățile, transportul și asigurarea propriilor lor exporturi agricole. Președintele rus a mai susținut că el ar fi pregătit să se alăture din nou acordului de îndată ce aceste condiții sunt îndeplinite.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus săptămâna aceasta că Rusia vrea continuarea acordului și a cerut Occidentului să facă concesii cu privire la cerințele lui Putin.
Aliații Ucrainei, însă, cred că propunerea Moscovei este o cale de a pune și mai multă presiune pe Kiev în timp ce Rusia exportă cereale colectate din teritoriile ucrainene ocupate de armata rusă, au spus doi diplomați occidentali.
Putin s-a plâns săptămâna aceasta că țările occidentale blochează încercările Moscovei de a trimite îngrășăminte gratis în Africa.
Ieșirea din acordul cerealelor a enervat unele guverne africane, în special cele care sunt afectate de prețurile alimentelor care au tot crescut de când Rusia a invadat Ucraina.
Kenya, un consumator al cerealelor și îngrășămintelor rusești, a spus că acțiunea Rusiei a fost o „înjunghiere pe la spate” care „afectează în mod disproporționat țările” din regiune.
Alți lideri africani simt presiunile făcute de SUA pentru a condamna acțiunile Rusiei cu privire la acordul cerealelor și pentru a refuza să participe la summitul de la Sankt Petersburg, potrivit oficialilor din Africa. Aceștia se află într-o situație foarte dificilă întrucât țările pe care le conduc au nevoie de multe ori de asistență economică și de securitate din partea Rusiei și a Statelor Unite.