Putin, explicat în cinci cuvinte

Data actualizării: Data publicării:
2016 G20 State Leaders Hangzhou Summit
Foto: Gulliver/ Getty Images

Când URSS a început să se reconstruiască în anii 1980 sub conducerea lui Mihail Gorbaciov, presa Occidentală era plină de cuvinte rusești precum „perestroika”, care înseamnă reformă, și „glasnost”, care înseamnă deschidere, pentru a explica noua viziune față de lume a Kremlinului. Acum, când Vladimir Putin este în continuă ascensiune și Rusia este din nou pe primele pagini ale ziarelor, alte cuvinte rusești sunt mai potrivite pentru a descrie acțiunile Moscovei. Politico a realizat o selecție de cinci cuvinte care descriu acțiunile pe care le va întreprinde liderul de la Kremlin în 2017. 

2016 G20 State Leaders Hangzhou Summit
Foto: Gulliver/ Getty Images
  1. компромат (Kompromat)

„Kompromat” este cuvântul rusesc pentru informații compromițătoare despre persoane publice și este arma preferată de Vladimir Putin. Fostul ofițer KGB, fin cunoscător al artei dezinformării, a intrat în grațiile președintelui Boris Yeltsin în 1999 după ce a folosit „kompromat” pentru a distruge cariera procurorului general Yury Skuratov, care deschisese o anchetă cu privire la corupția de la Kremlin. O filmare măsluită cu procurorul întreținând relații sexuale cu două lucrătoare sexuale a fost publicată la televiziunea națională, iar Skuratov s-a văzut obligat să demisioneze. Putin a mai folosit această tehnică și împotriva altor dizidenți de-a lungul timpului.

De asemenea, atacul cibernetic asupra Partidului Democratic din Statele Unite și scurgerea de informații prin WikiLeaks a fost un caz clasic de „kompromat”, scrie Politico. Transcrierile discursurilor plătite pe care le-a susținut Hillary Clinton pe Wall Street și dovezile privind viziunea ei schimbătoare față de liberul-schimb, au pus sub semnul îndoielii integritatea ei și, posibil, au contribuit la victoria lui Donald Trump.

Politico scrie că în 2017 trebuie să ne așteptăm ca Kremlinul să folosească și mai mult această tehnică prin atacuri cibernetice și știri false care să răstoarne evenimentele din Occident în favoarea lor. Sunt persoane care speculează că Putin are pregătite informații compromițătoare și despre Donald Trump, informații pe care le-ar putea face publice în cazul în care președintele-ales al SUA nu rezonează cu Kremlinul.

  1. Восстановление (Restaurare)

Vladimir Putin a spus încă de când a venit la putere în 2000 că scopul său este să restaureze statutul de „mare putere a lumii” al Rusiei și să reconstruiască imperiul sovietic. Liderul de la Moscova a insistat pentru formarea unei zone de liber schimb între fostele republice sovietice și a încercat să își restabilească influența asupra lor. Țările care au refuzat avansurile Rusiei, cum au făcut Georgia și Ucraina, au intrat într-un conflict militar direct cu Rusia.

La nivel internațional, Rusia a revigorat alianțele sale din era sovietică și în Siria este dispusă să folosească inclusiv puterea militară pentru a sprijini regimul lui Bashar al-Assad. În Europa, Rusia a finanțat mișcări populiste, i-a încurajat pe eurosceptici și a sprjinit mișcările anti-islam, potrivit Politico. În Statele Unite, Rusia seamănă, din nou, isterie la Washington, la fel cum o făcea în timpul Războiului Rece.

Centenarul Revoluției Bolșevice, care a avut loc în 1917, va fi sărbătorit anul acesta la Rusia cu multă fanfară. În consecință, trebuie să ne așteptăm ca Putin să fie cu atât mai îndrăzneț în demersul său de restaurare a gloriei din trecut, concluzionează Politico.

  1. Яркий (Ostentativ)

Putin l-a descris pe Donald Trump ca fiind „ Яркий”, ceea ce unii comentatori americani au tradus ca fiind „strălucitor” și un compliment la adresa inteligenței lui Trump. De fapt, Putin l-a numit pe Trump „ostentativ”.

Și liderul de la Kremlin are o personalitate ostentativă. Este cunoscut pentru sesiunile foto în care este călare pe cal, fără cămașă, pentru ochelarii de soare de culoare închisă pe care îi poartă atunci când merge pe motocicletă în Crimeea, și pentru scufundările în Marea Neagră în căutarea de comori. Putin și Trump sunt amândoi bărbați alfa imprevizibili. Cel mai probabil relația dintre cei doi va fi o întrecere permanentă, fiecare încercând să îl depășească pe celălalt. Recenta postare a lui Trump pe Twitter cu privire la mărirea arsenalului de arme nucleare al SUA, și astfel să îl depășească pe cel al Rusiei, poate fi un semn a ceea ce va urma în 2017.

  1. Наш (Al nostru)

Uniunea Sovietică a împărțit lumea în două sfere de influență „Noi versus Ceilalți”, iar pe măsură ce Rusia încearcă să își recupereze statutul de mare putere, acest concept de „noi versus ceilalți” capătă iar semnificație.

Pentru Putin și acoliții săi, Rusia este în centrul lumii. Țările care sunt prietenoase cu Rusia, precum Siria, Cuba și Venezuela, sunt lăudate ca făcând parte din cercul „nostru” și astfel merită un tratament special. Acest lucru se aplică și personalităților publice sau organizațiilor globale. „FIFA este de-a noastră, dar Comitetul Olimpic Internațional este al lor”, este un astfel de exemplu.

Mulți ruși au sărbătorit alegerea lui Donald Trump strigând sloganul „Washingtonul este al nostru”. Sloganul reprezintă speranța Kremlinului că SUA, dușmanul istoric al Rusiei, își va schimba atitudinea față de Rusia.

  1. Монголо-татарское иго (Subjugarea mongolă)

Invazia mongolă în Rusia, care a avut loc între secolele XIII și XVI, poate părea doar o parte a istoriei îndepărtate, însă, potrivit Politico, subjugarea rușilor de atunci este crucială pentru a înțelege acțiunile Rusiei din prezent și a psihologiei lui Putin.

Colonizarea de către hoardele mongole pentru 300 de ani i-a pus pe ruși în ipostaza de popor supus și de atunci au rămas cu teama de a fi invadați din exterior și cuceriți. Invaziile aproape reușite ale lui Napoleon și Hitler au contribuit la acest sentiment de nesiguranță.

Rusia este foarte paranoică în privința granițelor sale și se teme pentru siguranța sa. De aici, potrivit Politico, provine și antipatia sa față de NATO, alianță care este percepută drept o amenințare existențială pentru Rusia.

Putin a anexat Crimeea de la Rusia pentru a împiedica ca baza sa navală să ajungă în mâinile NATO. Mai recent, aeronavele ruse au pătruns în mod repetat fără permisiune în spațiul aerian al țărilor Baltice pentru a provoca NATO. O scădere a angajamentului SUA față de NATO, l-ar încuraja, cel mai probabil, pe Putin să facă o mișcare împotriva statelor Baltice pentru a testa Alianța.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...