Kremlinul a acumulat anul acesta 1 miliard de euro în plus pentru fondurile sale de război, după ce cea mai mare firmă privată rusească de petrol a exploatat niște portițe de ocolire a sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană – cu ajutorul Bulgariei, scrie Politico.
Profitând de o excepție unică la interdicția impusă de UE pentru importurile de petrol din Rusia, Bulgaria a permis ca milioane de barili de petrol rusesc să ajungă într-o rafinărie locală deținută de Rusia, care apoi a exportat diverși combustibili în străinătate, inclusiv în țări UE, potrivit unei investigații realizate de NGO Global Witness, Centrul pentru Studiul Democrației (CSD) și Centrul de Cercetare a Energiei și Aerului Curat (CREA), dar și unei analize Politico independente.
Acea portiță de ocolire a sancțiunilor, prin care Moscova a acumulat destui bani ca să finanțeze grupul Wagner timp de un an, potrivit lui Vladimir Putin, a generat și aproape 500 de milioane de euro în profituri pentru proprietarul rafinăriei, Lukoil, de când excepția a intrat în vigoare pe 5 februarie.
Această situație nu pare să încalce direct sancțiunile, potrivit specialiștilor în domeniu, iar Bulgaria și Lukoil spun că nu au făcut nimic ilegal.
Totuși, țările UE și parlamentari din Bulgaria cer acum ca Bruxellesul să înăsprească măsurile care vizează tratamentul special oferit Bulgariei, în vreme ce Comisia Europeană se pregătește să prezinte al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.
„Cel puțin ar trebui să înăsprească sancțiunile și regimul de derogări”, a spus Delyan Dobrev, președintele comitetului pentru energie din parlamentul bulgar. „Dar cel mai bun lucru pe care ar putea să îl facă este să elimine derogarea.”
Regimul de sancțiuni este ca un cașcaval elvețian cu găuri și „orice am face suntem mereu cu trei luni în urma rușilor”, a explicat un diplomat UE.
Când țările UE au fost de acord să interzică importurile de țiței transportat pe mare din Rusia, după multe săptămâni de negocieri la sânge, Bulgaria a câștigat o „derogare specială” de la această măsură până la finalul anului 2024 datorită „expunerii sale geografice”.
Rafinăria rusească din Burgas produce 80% din motorina și benzina de care are nevoie Bulgaria
Țările balcanice sunt foarte dependente de marea rafinărie Lukoil din Burgas, oraș de pe coasta Mării Negre, care produce 80% din cantitatea de motorină și benzină de care Bulgaria are nevoie și reprezintă o zecime din producția economică a țării. Această situație a făcut ca firma rusească să aibă o influență mare asupra politicii țării.
Potrivit regulilor sancțiunilor UE, Bulgaria nu poate să vândă produse petroliere rusești în străinătate, dar există o excepție: Sofia poate să autorizeze exporturile dacă aceste produse sunt menite a fi „utilizate exclusiv” în Ucraina sau dacă „nu pot fi depozitate în Bulgaria din cauza unor riscuri legate de mediu și siguranță”, atâta timp cât „vânzarea, aprovizionarea, transferul sau exportul lor nu se face pentru a ocoli” sancțiunile.
Prin aceste excepții, Bulgaria a exportat pe mare cel mai probabil aproape 3 milioane de barili de produse petroliere care provin din Rusia anul acesta din martie până în iulie.
Ministrul bulgar de finanțe Asen Vasilev a spus că acest lucru s-a întâmplat din cauză că rafinăria are loc de depozitare doar pentru cantitatea produsă în 10 zile și a adăugat că excepția de la sancțiuni a ajutat guvernul să colecteze impozite de 250 de milioane de euro anul acesta.
„Nu ne simțim responsabili” pentru exporturile Lukoil și veniturile obținute de Kremlin din aceste afaceri, a spus Vasilev. „Derogarea se aplică nu doar pentru a ajuta Bulgaria, dar și pentru a ne asigura că rafinăria funcționează.”
„Indiferent dacă Burgas încalcă litera embargoului UE asupra petrolului rusesc, acțiunile sale subminează spiritul interdicției”, a spus unul dintre principalii investigatori de la Global Witness.
Chiar dacă niciunul din produsele rafinate care pleacă din Bulgaria nu are origini rusești, Kremlinul a acumulat sume impresionante doar prin prisma faptului că poate continua să livreze țiței în Bulgaria.
În perioada 5 februarie – 31 octombrie a acestui an, Moscova a obținut 983 de milioane de euro din astfel de livrări, potrivit calculelor Global Witness.