Planurile secrete ale Kremlinului pentru țările baltice au fost dezvăluite. Cum vrea Putin să încurce activitățile NATO din regiune

Data publicării:
Vladimir Putin ține în mână un document
Strategia a fost creată de aceeași Direcție Prezidențială care a mai conceput și planul Kremlinului de incorporare a Belarusului în uniunea statală cu Rusia ce ar urma să fie implementat până în 2030. Foto: Profimedia Images

O investigație jurnalistică a expus planurile secrete ale Kremlinului de a-și extinde influența asupra Estoniei, Letoniei și Lituaniei în următorii ani, informează Newsweek.

Documentele recent dezvăluite ale administrației lui Putin de la Moscova au fost obținute de publicația suedeză Expressen, Yahoo News și altele. Chiar și înainte de invazia Ucrainei, țările baltice au avertizat de mai mulți ani că Rusia ar putea declanșa un război în regiune.

Strategiile au fost create de Direcția Prezidențială pentru Cooperare Transfrontalieră, care a mai conceput și planul Kremlinului de incorporare a Belarusului în uniunea statală cu Rusia ce ar urma să fie implementat până în 2030.

În documente se menționează că este nevoie de înființarea de asociații și organizații pentru a promova cultura rusă și viziunea Kremlinului în rândul populației țărilor baltice.

exercițiu militar NATO Lituania
Soldați germani participă la un exercițiu militar NATO în Lituania. Foto: Profimedia Images

Mai mult, propaganda rusă ar trebui să menționeze că vorbitorii de limbă rusă sunt discriminați, studenții care vorbesc rusă ar trebui invitați în Rusia, iar demolarea sau mutarea monumentelor construite în era sovietică ar trebui prevenite.

„Lucrați cu oamenii de afaceri din Estonia pentru a le explica faptul că Federația Rusă este pregătită să deschidă piața rusă pentru aceștia, cu condiția ca Tallinn să își schimbe politica externă pentru a fi mai pro-Moscova”, se mai menționează într-unul dintre documentele dezvăluite.

Moscova amenință că va lăsa fără curent electric țările baltice dacă nu i se supun

Potrivit strategiei Kremlinului, Moscova ar trebui să se folosească de dependența statelor baltice față de alimentarea cu curent electric din Rusia pentru a evidenția riscul de a fi deconectate de la rețeaua rusească de electricitate la care se expun Estonia, Letonia și Lituania, potrivit Expressen.

Livrarea de sisteme de apărare antiaeriană din țările NATO pentru Lituania ar trebui blocate și ele, în timp ce „numărul și amploarea antrenamentelor de luptă ale NATO” în această țară ar trebui reduse, potrivit strategiei Kremlinului.

„Obiectivul Rusiei este acela de a convinge comunitatea internațională că este pregătită de o confruntare militare dacă cerințele ei nu sunt respectate”, a spus Darius Jauniškis, șeful serviciului de securitate al Lituaniei.

exercițiu militar NATO în Marea Baltică
Nave militare americane și suedeze iau parte la un exercițiu NATO în Marea Baltică. Foto: Profimedia Images

Planurile lui Putin în Letonia menționează „izolarea NATO” și înființarea unei școli în cadrul unei instituții rusești din capitala țării, Riga. Școala „va deveni un centru pentru întărirea poziției limbii, literaturii și a culturii ruse” până în 2025, urmând ca, cel mai târziu în 2030, limba rusă să devină limbă de stat în Letonia.

Yahoo News scrie că atât Estonia, cât și Letonia au adoptat recent reforme care vor duce într-un final la interzicerea cursurilor de limbă rusă în școlile și grădinițile din aceste țări.

În cazul unui conflict NATO-Rusia, țările baltice ar fi primele ținte ale armatei ruse

Serviciul străin de informații al Estoniei a spus în februarie că Rusia ar putea exercita o „presiune militară credibilă” asupra statelor baltice și că Rusia le consideră a fi „cea mai vulnerabilă parte din NATO”.

În cazul unui conflict NATO-Rusia, țările baltice ar deveni cel mai probabil principala țintă a presiunii militare rusești, potrivit aceluiași serviciu de informații.

Întrucât planurile au fost concepute în vara și toamna anului 2021, unele dintre obiective s-ar putea să se fi schimbat între timp, în special după declanșarea invaziei Ucrainei.

Planurile Kremlinului reflectă vechile tactici sovietice. „Aceasta este vechea metodă KGB: 'Trebuie să ne slăbim inamicii. Și cel mai bun mod de a-i slăbi este din interior, nu din afară'. La ceea ce ei sunt buni este divizarea societății, crearea de probleme și de conflicte”, a spus pentru VSquare expertul lituanian în afaceri internaționale, Marius Laurinavičius.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Celine Dion, la 30 de ani de la aniversarea nunții cu soțul pierdut în 2016: "Ești totul pentru noi. Îți...
Film Now
Detalii despre viața lui Amber Heard în Madrid: "Nu iese în evidență". A înlocuit agitația din L.A. cu tihna...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Pensiile în pericol în 2025: „Ordonanța trenulețul” vine peste pensionari! Câți bani se pot pierde?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Jamie Foxx, prima reacție după altercația de ziua lui: "Când lumina ta strălucește puternic, ei încearcă să...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei