O instanţă din Moscova a respins cererea de eliberare a lui Aleksei Navalnîi: „O încălcare flagrantă a legii”

Data actualizării: Data publicării:
navalnii-ajuns-la-moscova-profimedia-0584205239
O instanţă districtuală din Moscova a respins cererea de eliberare a lui Aleksei Navalnîi. Foto: Profimedia

O instanţă districtuală din Moscova a respins, joi, cererea de eliberare a lui Aleksei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse, aflat în arest preventiv de la revenirea în Rusia, potrivit Mediafax.

„Decizia Tribunalului din Khimki trebuie să rămână nemodificată, apelul este respins", a anunţat judecătorul Musa Musaev, de la Tribunalul regional Moscova, conform agenţiei RIA Novosi.

Aleksei Navalnîi, aflat în arest preventiv, a declarat în instanţă, prin videoconferinţă, că este vorba de o „încălcare flagrantă a legii”. „Este o încălcare flagrantă a legii care are rolul de a mă intimida pe mine şi alţi oameni”, a afirmat Navalnîi.

Serviciul rus al Penitenciarelor a cerut instanţei judiciare să transforme condamnarea cu suspendare a lui Aleksei Navalnîi în detenţie cu executare, din cauza încălcării termenilor sentinţei.

Mai mulţi apropiaţi ai lui Aleksei Navalnîi au fost reţinuţi joi, înaintea deciziei instanţei, informează Agenţia France-Presse şi cotidianul Le Figaro.

Printre persoanele reţinute se numără Oleg Navalnîi, fratele lui Aleksei Navalnîi, activista Liubov Sobol şi Maria Alehina, membră a grupului constestatar Pussy Riot.

Comitetul rus pentru Investigaţii a anunţat recent că Aleksei Navalnîi este vizat de o anchetă privind „fraude de amploare”

Disidentul rus Aleksei Navalnîi a fost arestat pe 17 ianuarie, la revenirea în Rusia după ce a fost tratat în Germania ca urmare a atacului neurotoxic din august 2020. O instanţă judiciară a decis menţinerea în detenţie a lui Aleksei Navalnîi 30 de zile. Serviciul rus al Penitenciarelor a comunicat că Aleksei Navalnîi a încălcat termenii unei sentinţe cu suspendare. Navalnîi a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare pentru furt, un caz din 2014 pe care disidentul îl consideră ca având motivaţie politică. Un termen al controlului judiciar a expirat pe 30 decembrie 2020, iar Navalnîi ar fi trebuit să se prezinte la o secţie judiciară. În plus, Comitetul rus pentru Investigaţii a anunţat recent că Aleksei Navalnîi este vizat de o anchetă privind „fraude de amploare”. Liderul opoziţiei ruse este suspectat că ar fi utilizat în scopuri personale fonduri colectate pentru organizaţiile civice pe care le conduce, valoarea presupuselor fraude fiind de 356 de milioane de ruble (3,9 milioane de euro). Aleksei Navalnîi conduce mai multe organizaţii nonguvernamentale pentru drepturile omului şi combaterea corupţiei.

Autorităţile din Rusia au intensificat investigaţiile care vizează membri ai opoziţiei, în contextul acţiunilor de protest, miercuri fiind percheziţionată locuinţa disidentului Aleksei Navalnîi, aflat în detenţie. De asemenea, a fost efectuată percheziţie la sediul Fundaţiei Anti-Corupţie, a declarat Liubov Sobol, o apropiată a liderului opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi. Directorul Fundaţiei Anti-Corupţie, Ivan Jdanov, a confirmat percheziţia, precizând că a avut loc o descindere şi în apartamentul fratelui lui Aleksei Navalnîi.

Zeci de mii de persoane au protestat, sâmbătă, în zeci de oraşe din Rusia

În paralel, Autoritatea rusă pentru Telecomunicaţii (Roskomnadzor) a anunţat că va sancţiona platforme online precum Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, VKontakte, Odnoklassniki şi YouTube pentru distribuirea unor mesaje prin care minori au fost îndemnaţi să participe la protestele opoziţiei. În plus, Ministerul de Interne de la Moscova a lansat o investigaţie privind „încălcarea normelor sanitare”, impuse din cauza pandemiei, prin organizarea de manifestaţii în Rusia. În total, Comitetul rus pentru Investigaţii a anunţat aproximativ 20 de anchete în contextul protestelor opoziţiei.

Zeci de mii de persoane au protestat, sâmbătă, în zeci de oraşe din Rusia, faţă de arestarea liderului opoziţiei, Aleksei Navalnîi. Aproximativ 3.900 de manifestanţi au fost reţinuţi. Opoziţia intenţionează să organizeze noi acţiuni de protest.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amazon s-a dus la Ilie Bolojan și a cerut trei lucruri banal de complicate pentru România de 35 de ani...
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Pro FM
Sylvia Sîrbu, viața la ani buni după trupa ASIA și divorțul de Andrei Ștefănescu. Cu ce se ocupă: Am 3...
Film Now
Salma Hayek a publicat poze din anii '90, în care apare fără haine, și a stârnit reacții cu nemiluita. 1,3...
Adevarul
Ucraina riscă să intre pe nisipuri mișcătoare. Ce semnificație au mesajele contradictorii ale administrației...
Newsweek
7.500.000$, pregătirea unui pilot de vânătoare. Mai scump decât greutatea lui în aur
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Momentul emoționant în care un câine află că stăpâna sa este însărcinată. Imaginile inedite fac furori pe Tik...
Film Now
Cum arată viața lui Richard Gere de când s-a mutat în Spania. Soția lui a făcut publice imagini rare pe...
UTV
Reacția lui Alexandru Ciucu după dezvăluirile Alinei Sorescu despre mariajul lor. „Nu înțeleg de ce trebuie...