NYT: Spionajul rus ar fi lucrat cu cel mai căutat hacker din lume
Rusia s-a folosit de cel mai căutat hacker din lume, pentru care FBI oferă o recompensă de 3 milioane de dolari, pentru a spiona alte țări, relatează New York Times. Evgeniy Bogacev a reușit să fure milioane de dolari de la bănci, companii și organizații din toată lumea, după ce a creat un malware care îi dădea controlul asupra a un milion de calculatoare din toată lumea. În timp ce hackerul fura, autoritățile ruse căutau informații clasificate, spun oficialii citați de cotidianul american.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Bogacev este pus sub acuzare în Statele Unite pentru crearea unei rețele de viruși care a penetrat mai multe calculatoare și prin intermediul căreia a furat milioane de dolari din toată lumea. Hackerul, scrie NYT, a furat de la oricine a putut: de la o companie de pesticide din Carolina de Nord, de la un departament de poliție din Massachusetts, și chiar de la un trib de nativi americani din Washington. El este unul dintre persoanele împotriva căreia Administrația Obama a impus sancțiuni, după ce agențiile de informații au concluzionat că Rusia s-a amestecat în alegerile din SUA. În mod public, autoritățile americane au spus că Bogacev se află pe lista celor sancționați din cauza infracțiunilor comise.
Cum s-a „agățat” Rusia de rețeaua creată de Bogacev
Pentru Rusia, scrie New York Times, Bogacev este mai mult decât un infractor, este un personaj valoros. În punctul culminant al activității sale, hackerul rus avea sub controlul său circa un milion de calculatoare din mai multe țări. Este aproape sigur că au fost infectate cu viruși și calculatoarele mai multor oficiali guvernamentali și colaboratori ai acestora. Pentru Rusia, virusul creat de Bogacev ca să fure a reprezentat o oportunitate irezistibilă pentru spionaj, scrie NYT.
Astfel, în timp ce Bogacev fura bani din conturi bancare din toată lumea, autoritățile ruse veneau după el și căutau în aceleași computere date și e-mailuri. Mai exact, au fost scutiți de munca de a pătrunde în aceste calculatoare singuri și s-au „agățat” de schema infracțională gândită de Bogacev.
Rusia a fost în mod special interesată de informații de la servicii de informații și militare privind situația din Ucraina de Est, războiul din Siria, și a încercat să obțină acces la informații militare secreta de la calculatoarele infectate din SUA.
Guvernul rus are la dispoziția sa suficiente metode pentru a aduna informații. Însă, faptul că a profitat de pe urma activității infracționale a lui Bogacev arată cât de departe este Rusia dispusă să meargă cu spionajul, în condițiile în care SUA și Europa încearcă să combată atacuri cibernetice din ce în ce mai complexe, capabile să deturneze operațiuni bancare, să distrugă infrastructură critică, să fure secrete guvernamentale și să submineze alegeri democratice, atrage atenția New York Times.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Asocierea lui cu serviciile de informații ruse ar putea fi explicația pentru care Bogacev, în vârstă de 33 de ani, nu se comportă ca un om pe capul căruia este o recompensă de 3 milioane de dolari. Oficiali ai FBI spun că hackerul trăiește în Anapa, o stațiune de lângă Marea Neagră, în sudul Rusiei, de unde mai merge în excursii în Peninsula Crimeea. Are un apartement mare lână plajă și probabil mai deține un apartament în Moscova. Deține o colecție de mașini de lux, deși mașina pe care preferă să o conducă este un Jeep Grand Cherokee. Anchetatorii americani spun că rusului îi place să navigheze și că are un yacht.
Faptul că este în libertate este cel mai „puternic argument” că este valoros guvernului rus, a spus agentul special Austin Berglas, care a coordonat departamentul de investigații a infracțiunilor cibernetice al FBI până în 2015.
GameOver Zeus, impenetrabil până în 2014
Cariera lui Bogacev a început acum mai bine de zece ani și a culminat cu crearea unui malware numit GameOver ZeuS, program la care au lucrat alți șase apropiați de-ai hackerului. Cu acest malware a fost infectată o rețea de un milion de calculatoarele. Virusul a trecut de cele mai sofisticate măsuri de securitate ale băncilor pentru a goli rapid conturi și pentru a transfera banii în străinătate printr-o serie de intermediari. Oficiali ai FBI au declarat pentru NYT că a fost cea mai complexă schemă de furt pe care au întâlnit-o vreodată, și până în 2014 a fost impenetrabilă.
Bogacev s-a îmbogățit. La un moment dat, deținea două vile în Franța și o serie de mașini parcate în toată Europa pentru a nu fi nevoit niciodată să închirieze un automobil atunci când mergea în vacanțe, potrivit unor oficiali ucraineni. Tot ei au spus pentru NYT, sub protecția anonimității, că Bogacev avea trei pașapoarte ruse la dispoziție pentru a călători.
2011, anul în care intervine activitatea de spionaj
Începând cu anul 2011, potrivit unei analize a Fox-IT, pe calculatoarele aflate sub controlul lui Bogacev a început și activitatea de spionaj. În 2013, președintele Barack Obama a spus public că a fost de acord să trimită arme și muniție rebelilor sirieni. Tot atunci, pe calculatoarele turcești infectate cu malware-ul lui Bogachev a început căutarea de informații cu cuvintele cheie „transfer de arme”, „mercernari ruși”, „mercenari caucazieni”, ceea ce sugerează, scrie NYT, că existau îngrijorări cu privire la cetățenii ruși implicați în război.
De asemenea, înainte de anexarea Crimeei, în 2014, calculatoarele virusate au fost căutate de informații privind documente secrete de la principala agenție de informații a Ucrainei, SBU.
În perioada martie 2013-februarie 2014, căutările s-au concentrat pe documente în limba engleză și se căutau documente militare americane. Cuvintele cheie folosite au fost „top secret” și „Departamentul de Apărare”.
Experții în securitate cibernetică care au analizat cazul spun că nu se poate știi cine a comandat aceste căutări. Însă, căutarea acestor informații era atât de atipică modului de operare a lui Bogacev, încât analiștii spun că nu poate exista un alt motiv decât spionajul.
De asemenea, nu se știe dacă autoritățile ruse au și obținut documente clasificate, deși șansele ca calculatoarele mai multor angajați guvernamentali sau colaboratori să fi fost infectate sunt foarte mari.
În vara anului 2014, FBI alături de agenții din peste 12 țări au dus la capăt cu succces Operațiunea Tovar, un atac coordonat la infrastructura lui Bogacev, care i-a închis rețeaua și a șters virușii din calculatoarele infectate.
Procurorii au spus că negociază cu guvernul Rus pentru a-l captura pe Bogacev. Însă singura problemă legală pe care a avut-o hackerul în Rusia a fost un proces intentat de o firmă imobiliară pentru neplata unei sume de 75.000 de dolari pentru apartamentul său din Anapa.
- Etichete:
- sua
- rusia
- fbi
- hackeri rusi
- gameover zeus
- evgeniy bogachev
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News