„Este o retorică agresivă, cu care trebuie să spun că m-am cam obişnuit. Sunt declaraţii făcute într-un context în care a avut loc reuniunea NATO-Rusia, ieri. Reuniune care a concluzionat cu aceea că se menţin diferenţe, dacă nu divergente mari de abordare, dar reuniune care permis un dialog nu lipsit de utilitate. Ce este important este să nu intrăm în logică dată de retorică agresivă, aceea că suntem într un fel de escaladare a prezenţei militare. Nu avem de fel o asemenea logică. Ceea ce construim sunt prezențe de descurajare şi apărare”, a spus ministrul.
Reporter: Cum priviţi delcratiile făcute de preierul bulgar. Spunea că din punctul lui de vedere va merge pe o demilitarizare în Marea Neagră, în condiţiile în care preşedintele menţiona o sporire a exercițiilor. Ce dictează reacţia asta?
Mihnea Motoc: Eu nu doresc să mă pronunţ asupra considerentelor politice ce au determinat poziţionări diferite legate de această iniţiativa dinspre ceilalţi aliaţi riverani. Poate, dacă mă refer pe scurt la noțiunea de demilitarizare, ar putea privi doar una dintre părţile situaţiei actuale de la Marea Neagră. Avem o militarizare în Crimeea, avem o creştere semnificativă de alocări de vase de capabilităţi aeriene pentru flota rusă a Marii Negre. Nu cred că putem avea aşteptări pe temen scurt în direcţia aceea. Nu cred că ne găsim în noţiunea de militarizare. Ceea ce ne-am propus, de la început, este să ne antrenăm împreună.