Președintele rus Vladimir Putin se laudă de multe ori că țara lui este prima în lume la dezvoltarea de arme hipersonice, rachete care zboară de cinci ori mai repede decât viteza sunetului, scrie BBC. Dar, în ultimii ani, mai mulți fizicieni ruși care au lucrat în acest domeniu au fost acuzați de trădare și trimiși la închisoare - trei dintre ei au murit între timp.
Începând din 2015, 12 fizicieni ruși care au lucrat personal la dezvoltarea tehnologiei hipersonice sau în instituții unde se folosește această tehnologie au fost arestați.
Unul dintre ei a fost luat de poliție de pe patul de spital, acesta suferind de cancer în fază terminală, și a murit la scurt timp după aceea.
Toți cei care sunt încă în viață sunt acuzați de înaltă trădare, ceea ce poate să însemne că sunt suspectați că ar fi transmis informații secrete de stat către țări străine.
Procesele de trădare în Rusia se desfășoară cu ușile închise, astfel că nu se știe cu precizie care sunt faptele de care sunt acuzați oamenii de știință.
Kremlinul a spus doar că „acuzațiile sunt grave” și că nu poate oferi mai multe detalii pentru că sunt implicate serviciile speciale.
Colegii și avocații apărării spun că cercetătorii nu erau implicați în dezvoltarea armelor și că unele din cazuri se bazează pur și simplu pe faptul că oamenii de știință au colaborat în mod deschis cu cercetători străini.
Criticii sugerează că FSB vrea să creeze impresia că spionii străini vor să fure secrete despre armele Rusiei.
Rusia a folosit rachetele hipersonice Kinjal și Zircon în Ucraina
Rusia spune că a folosit două tipuri de arme hipersonice în războiul din Ucraina - racheta Kinjal, lansată din avion, și racheta de croazieră Zircon.
Kievul a transmis că forțele sale au doborât o parte din rachetele Kinjal, ceea ce pune sub semnul întrebării eficiența lor.
Imediat după arestarea lui Vladislav Galkin, un academician de 68 de ani, a cărui casă din orașul Tomsk a fost percheziționată de polițiști la 4 dimineața în aprilie 2023, un alt cercetător cu care Galkin a scris mai multe studii.
Agenția de știri Tass a citat o sursă care a spus că Valeri Zveghințev a fost arestat după publicarea unui articol într-o revistă iraniană în 2021.
Galkin și Zveghințev sunt numiți într-un articol despre mecanisme de admisie a aerului pentru avioane de mare viteză publicat în revista științifică.
„Acum ești obligat să bagi oameni la închisoare”
În vara anului 2022, FSB a arestat doi colegi de la același institut cu Zveghințev - directorul și fostul șef al unui laborator în care era studiată aerodinamica la viteze mari.
Angajați ai Institutului de Mecanică Teoretică și Aplicată (ITAM) au semnat o scrisoare deschisă în care le iau apărarea celor trei colegi arestați, spunând că ei sunt recunoscuți pentru „rezultatele lor științifice geniale” și „au rămas mereu loiali” intereselor țării.
„Hipersonicele sunt un domeniu pentru care acum ești obligat să bagi oameni la închisoare”, a spus Evgheni Smirnov, avocat al Primei Divizii, o organizație juridică care apără drepturile omului.
Smirnov le-a luat apărarea oamenilor de știință și altor persoane acuzate de trădare în Rusia, înainte de a se muta la Praga în 2021, temându-se de repercusiuni la locul de muncă.
El spune că niciunul dintre zecile de cercetători care au fost arestați nu aveau nimic de-a face cu sectorul apărării, ci studiau probleme științifice, precum felul în care se deformează metalele la viteze hipersonice sau efectele turbulenței.
Pachetul de software trimis în China de la care a început totul
Arestările au început în 2016 cu arestarea lui Vladimir Lapîghin, care a fost eliberat condiționat după 4 ani și are acum 83 de ani. El a lucrat timp de 46 de ani pentru principalul institut de cercetare al agenției spațiale rusești, TsNIIMash.
Lapîghin a fost condamnat după ce a trimis un pachet de software pentru calcule aerodinamice unei persoane de contact din China. El spune că versiunea pe care el a trimis-o nu conținea nicio informație secretă, fiind doar un exemplu care „a fost descris în mod repetat în publicații deschise”.
Un alt om de știință reținut a fost Dmitri Kolker, un specialist de la Institutul pentru Fizica Laserelor, din Siberia, care a fost arestat în 2022 în timp ce era la spital, unde se trata de cancer pancreatic în stadiu avansat.
Familia lui a spus că acuzațiile se bazau pe faptul că Kolker a susținut mai multe prelegeri în China, însă conținutul lor a fost aprobat de FSB și un agent FSB a călătorit cu el. Kolker a murit la două zile după ce a fost arestat.
FSB vrea să îi „satisfacă egotismul lui Putin”
„Există un conflict în interiorul sistemului”, a spus colegul unuia dintre cercetătorii arestați, care a preferat să rămână anonim.
Se așteaptă ca oamenii de știință să publice studii la nivel internațional și să colaboreze cu colegi străini, dar, în același timp, FSB crede că orice contact cu un cercetător străin și orice lucrare care apare în revistele străine reprezintă „o trădare a patriei”, a spus cercetătorul rus.
Și oamenii de știință de la ITAM se simt la fel. „Nu mai știm cum să ne continuăm treaba. Același lucru pentru care suntem premiați azi, mâine devine un motiv pentru declanșarea urmăririi penale”, au scris ei, avertizând că oamenilor de știință din Rusia le este teamă să se implice în anumite domenii de cercetare, iar angajații tineri și talentați părăsesc domeniul științific cu totul.
Smirnov a explicat că, în conversații private, ofițerii FSB au recunoscut că unele cazuri legate de dezvăluirea secretelor tehnologiei hipersonice au fost deschise doar „pentru a satisface dorințele superiorilor”.
El crede că FSB vrea să creeze impresia că spionii străini vânează secretele rachetelor rusești pentru „a satisface egotismul lui Putin”.
Serghei Davidis, care lucrează pentru Memorial, o organizație fondată în Rusia ce luptă pentru drepturile omului, spune că țara este cuprinsă de o „atmosferă a maniei spionajului și a izolaționismului”, în special după invadarea Ucrainei.
„Unii oameni vorbeau prea mult”
Davidis crede că FSB inventează cazuri penale pentru a arăta că produce rezultate, dar spune că ar putea exista și alți factori care să explice arestarea în masă a oamenilor de știință. Spre exemplu, competiția pentru contracte de stat sau chiar un mesaj din partea Kremlinului care se arată nemulțumit de cercetătorii implicați în dezvoltarea armelor hipersonice.
Smirnov spune că FSB oferă uneori pedepse mai mici dacă suspecți își recunosc vina sau îi acuză și pe alții. Lui Viktor Kudriavțev i s-a oferit o sentință mai indulgentă dacă își recunoaște vina și arată cu degetul spre altcineva, potrivit văduvei sale, Olga.
Kudriavțev a refuzat și a murit de cancer pulmonar în 2021, la vârsta de 77 de ani, înainte să ajungă în fața instanței.
Fostul general FSB Alexander Mihailov, însă, spune că „unii oameni vorbeau prea mult și au apărut scurgeri [de informații]”, adăugând că trebuie „fără îndoială” să existe „motive întemeiate” pentru sentințele grave primite de unii dintre acuzați, precum cercetătorul ITAM Anatoli Maslov, care a fost condamnat la 14 ani de închisoare în luna mai.
Soția lui Galkin, Tatiana, a spus că s-a gândit la un moment dat să fie arestată ca să fie cu soțul ei, care a petrecut primele 3 luni de închisoare în izolare.
„Ar fi destul de simplu - trebuie doar să suspectezi pe cineva de ceva”, a spus Tatiana.
Editor : Raul Nețoiu