Lukoil, producătorul rus de petrol, va împrumuta companiei petroliere de stat azere Socar 1,5 miliarde de dolari, ca parte a unui acord mai amplu care va permite rafinăriei turceşti STAR, deținută de Socar, cu o capacitate de 200.000 de barili pe zi, să proceseze din nou ţiţeiul rusesc, au declarat joi trei surse din industrie, transmite Reuters.
Acordul va oferi Lukoil un alt client în imediata apropiere a porturilor ruseşti, după ce majoritatea rafinăriilor europene au încetat să mai importe ţiţei pentru a se conforma sancţiunilor Uniunii Europene impuse după ce Moscova a lansat ceea ce ea numeşte „o operaţie militară specială” în Ucraina, în 2022.
Turcia nu a impus sancţiuni Rusiei şi continuă să importe petrol şi gaze ruseşti.
Rafinăria STAR, totuşi, a fost nevoită să reducă importurile de ţiţei ruseşti în această vară, din cauza complicaţiilor generate de restricţiile financiare internaţionale privind afacerile cu Moscova.
Rafinăria a scăzut importurile de petrol Urals la începutul acestui an, înainte de a suspenda complet achiziţiile în august-septembrie, înlocuindu-l cu petrolul KEBCO din Kazahstan, care este de o calitate similară şi încă încărcat din porturile ruseşti, potrivit datelor LSEG Eikon.
STAR a achiziţionat în medie 100.000 de barili pe zi (bpd) de petrol Urals în 2022, dar sub 50.000 de barili pe zi în acest an, arată datele LSEG.
Lukoil va începe să livreze petrol Urals către STAR din octombrie, şi este aşteptată să furnizeze aproximativ 100.000 bpd, echivalentul a jumătate din capacitatea fabricii, au spus sursele.
Trei tancuri petroliere ale Lukoil - Azure Celeste, Ocean Faye şi Sea Fidelity - se îndreaptă spre Turcia din Primorsk, după ce fiecare a încărcat 100.000 de tone de petrol la sfârşitul lunii septembrie şi începutul lunii octombrie, arată datele LSEG.
Tancurile petroliere sunt primele transporturi efectuate în cadrul noului acord de aprovizionare, a spus una dintre surse.
De asemenea, Lukoil va oferi Socar un împrumut de 1,5 miliarde de dolari.
Nici Lukoil, nici Socar, nici STAR nu au răspuns solicitărilor de comentarii, precizează agenția de știri.
Sursele nu ştiau durata tranzacţiei de furnizare şi nici termenii împrumutului, precizează Reuters, citată de News.ro.
Lukoil a fost supusă unor sancţiuni americane asupra sectorului energetic rus din 2014, dar a evitat măsurile mai dure impuse altor companii petroliere din Rusia încă din 2022.
Filiala comercială a companiei, Litasco, încă furnizează petrol rafinăriilor sale din UE din Bulgaria şi România şi are birouri în Dubai şi Geneva.
STAR, pusă în funcţiune în 2018, a fost concepută pentru a rafina în primul rând petrolul acru, precum Urals sau Kirkuk.
De la reducerea importurilor de petrol rusesc, rafinăria s-a bazat pe tipurile de petrol din Kazahstan, Africa de Vest şi Irak, potrivit datelor LSEG.
Editor : Liviu Cojan