Analiză Insider: Sabotarea gazoductelor Nord Stream ar putea fi „prima salvă” dintr-o serie de atacuri lansate de Putin asupra Europei

Data publicării:
Vladimir Putin trage cu arma în poligon
Experții avertizează că sabotarea gazoductelor Nord Stream ar putea fi doar „prima salvă” dintr-o serie de atacuri menite să adâncească criza energetică prin care trece Europa. Foto: Profimedia Images

Experții din domeniul informațiilor care analizează acțiunile Rusiei spun că scurgerile de gaze din Marea Baltică au fost cel mai probabil provocate de ruși prin operațiuni de sabotaj cu care au vrut să trimită un mesaj despre capacitatea Moscovei de a continua să poarte un război hibrid împotriva Occidentului, într-un moment în care trupele ruse sunt înfrânte pe toate fronturile din Ucraina, scrie Insider.

În urma scurgerilor de gaze care au apărut din senin săptămâna trecută la gazoductele Nord Stream 1 și 2, care leagă Rusia de Europa, au apărut multe acuzații contradictorii.

Lideri și oficiali occidentali, printre care se numără și președintele Joe Biden și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, au sugerat că rupturile au fost rezultatul unui act de sabotaj.

Suedia, Danemarca și Germania au demarat propriile lor investigații pentru a descoperi cine este de vină pentru acest dezastru ecologic, despre care oamenii de știință spun că a fost cel mai probabil provocat de explozii subacvatice atât de puternice încât au fost detectate pe scara Richter.

Între timp, Moscova a acuzat SUA, fără a avea nicio dovadă, pentru avarierea gazoductelor – o acuzație pe care administrația Biden a respins-o.

Aerial View of the Gas Leak at Nord Stream 2 in the Baltic Sea
Exploziile subacvatice care ar fi provocat dezastrul ecologic din Marea Baltică au fost atât de puternice încât au fost detectate pe scara Richter. Foto: Profimedia Images

Fost director CIA: Sabotarea Nord Stream, semnalul dat de Putin „că Rusia poate să atace dincolo de granițele Ucrainei”

Fostul director CIA John Brennan a spus miercuri pentru CNN că Rusia este „cel mai probabil suspect” și că aparentul act de sabotaj este menit să „semnaleze Europei că Rusia ar putea să atace dincolo de granițele Ucrainei”.

„Acesta ar putea fi un semn că Rusia intenționează să facă orice crede că trebuie să facă pentru a slăbi determinarea Europei”, a spus Brennan. „Asta ar putea fi prima salvă din mai multe lucruri care ar putea să vină peste Europa”.

Andrea Kendall-Taylor, un fost ofițer american al serviciilor de informații care a condus analiza strategică despre Rusia pentru Consiliul Național al Informațiilor din 2015 până în 2018, a spus pentru Insider că ea crede că scurgerile sunt rezultatul unui act intenționat de sabotaj „executat de Rusia”.

Gazoductele, care nu erau operaționale la momentul producerii scurgerilor ce s-au oprit între timp, sunt deținute în mare parte de compania rusească Gazprom.

Kendall-Taylor este de părere că există mai multe motive pentru Rusia să saboteze gazoductele în timp ce Moscova caută modalități cât mai rapide prin care să poată să pună o Europă aflată în plină criză energetică într-o poziție tot mai precară.

„Rusia semnalează Occidentului că dispune de o întreagă serie de unelte neconvenționale pe care le poate folosi pentru a perturba și răni [Europa] atâta timp cât sprijinul pentru Ucraina continuă”, a spus Kendall-Taylor, care a descris scurgerile drept un „foc de avertisment” din partea Kremlinului.

Vladimir Putin și liderii proruși ai regiunilor din estul și sudul Ucrainei, anexate ilegal de Rusia, sărbătoresc momentul la Kremlin. Foto: Profimedia Images

Expert: Putin vrea să alimenteze retorica anti-SUA în regiuni precum India și Africa

Cu cât „Rusia este mai degradată în ceea ce privește armata sa convențională, cu atât va folosi mai mult uneltele neconvenționale”, a spus Kendall-Taylor, inclusiv războiul cibernetic, armele chimice, biologice și chiar armele nucleare tactice – dar și „acte de sabotaj precum aceasta”.

Înainte ca Putin să anunțe anexarea ilegală a celor patru regiuni din estul și sudul Ucrainei printr-un discurs în care i-a acuzat pe „anglo-saxoni” de „exploziile” care au avariat gazoductele, publicațiile rusești de stat aruncau vina pe SUA pentru scurgerile de gaze prin Nord Stream.

„Acest argument este înșelător și face parte dintr-o campanie de propagandă internațională orchestrată cu atenție și menită să alimenteze retorica anti-Occident și anti-SUA în Rusia și în alte regiuni care sunt mai suspicioase în legătură cu implicarea Statelor Unite în lume, precum India și Africa”, a spus Cynthia Hooper, profesor de istorie și expert în Rusia al Colegiului Sfintei Cruci.

„Aceste evoluții, pentru mine, sugerează că vom vedea două trenduri pe viitor: folosirea de către Rusia a formelor ascunse de intensificare [a tensiunilor] pentru care autoritățile pot nega responsabilitatea și pot încerca să dea vina pe Occident sau, mai exact, pe actori americani sau ucraineni și un nivel de coordonare tot mai mare între operațiunile militare, de spionaj și de propagandă”, a explicat Hooper.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri