Rusia, cândva o mare putere, pretinde că deţine în continuare acest statut, dar se luptă cu o economie subdezvoltată, ceea ce o face să fie, în realitate, o ţară slabă. Descrierea aparţine celebrului consultant şi analist politic George Friedman. Într-un interviu acordat Digi24, el face Rusiei un portret sumbru.
„Când Rusia e slabă, se preface că e puternică. A invadat Siria fără niciun fel de motiv, cu niciun scop - ce-i păsa ei de Assad?, doar pentru a-i arăta poporului rus că e o mare putere. (...) Vorbim despre război hibrid. Războiul hibrid e ceea ce fac cei slabi când nu pot purta celălalt război. Războiul hibrid înseamnă propagandă, dezinformare, adrese de e-mail sparte. Dacă tragi linie, însă, problema Rusiei e că are o economie subdezvoltată, depinde de vânzările de petrol şi nu controlează preţul petrolului, iar acum trebuie să accepte această situaţie. (...) Problema e că nu e vorba de personalitate. Preţul petrolului e 50 de dolari barilul. Nu e de ajuns. Şi dacă cel mai mare strateg din istoria lumii ar veni la putere în Rusia, tot 50 de dolari barilul rămâne. Vezi o ţară care a fost cândva o mare putere, care vrea să pretindă că e în continuare o mare putere, dar care, în realitate, nu are capacitatea de a fi aşa ceva”, spune George Friedman, fondatorul Geopolitical Futures şi al agenţiei Stratfor, două organizaţii de elită în sfera previziunilor şi analizei geopolitice.
Puteţi urmări interviul integral cu George Friedman, marţi, la Jurnalul de seară. Analistul comentează vizita preşedintelui Iohannis în Statele Unite, dar şi pericolele principale la care sunt expuşi românii. George Friedman vorbeşte şi despre riscul unui atac militar american contra Coreei de Nord, precum şi despre un posibil al treilea război mondial, extrem de apropiat de România.
Citiţi şi: George Friedman: Cele două direcții din care este ameninţată România