Gazprom a anunțat vineri că suspendă „pe termen nedefinit” livrările de gaz pentru Europa prin gazoductul Nord Stream, motivând că există o defecțiune la o turbină, iar aceasta a fost complet oprită pentru a fi reparată, anunță agenția rusă RIA Novosti.
Un reprezentant al companiei a trimis o scrisoare către compania Siemens în care anunță problemele apărute la motor și necesitatea de a le remedia.
Gazprom spune că a descoperit „scurgeri de ulei” în turbină în cursul lucrărilor de mentenanţă.
„Până când nu se elimină defecţiunea de funcţionare a echipamentului, tranzitul de gaze prin gazoductul Nord Stream rămâne complet suspendat”, a anunţat Gazprom pe contul de Telegram.
Gazprom susține că a găsit defecțiuni despre care nu știa la instalațiile de pompare, iar ca să le repare, sunt necesare piese din Germania, pe care le-a solicitat. Însă compania rusă știe foarte bine că această cerere nu poate fi onorată, din cauza sancțiunilor impuse Rusiei de Uniunea Europeană. În aceste condiții, gigantul rus al gazelor lasă să se înțeleagă că reparația și, implicit, reluarea livrărilor de gaze nu vor mai avea loc la data prevăzută.
Gazoductul Nord Stream 1 era oprit de două zile, pentru mentenanță, dar trebuia repus în funcțiune sâmbătă, în condițiile în care doar o singură turbină asigură pomparea fluxului de gaz.
De altfel, ceva mai devreme, Kremlinul afirmase că funcţionarea gazoductului Nord Stream este „ameninţată” de lipsa pieselor de schimb din cauza sancţiunilor care vizează Moscova pentru ofensiva sa în Ucraina, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Nord Stream 1 este principala rută pentru aprovizionarea cu gaze din Rusia către Europa și funcționa la capacitate redusă încă de la jumătatea lunii iunie. De la sfârșitul lunii iulie funcționa la doar 20 la sută din capacitate.
Moscova a subliniat că scăderea livrărilor se datorează exclusiv sancțiunilor, care ar fi cauzat probleme cu întreținerea și repararea turbinelor, fabricate de compania germană Siemens.
Germania este cel mai mare client al Gazprom, însă a reușit în câteva luni să-și reducă dependența de Rusia. În august, doar 9 la sută din gazul consumat la nivel național era rusesc. Norvegia este acum cel mai mare furnizor al Germaniei.
Pe de altă parte, anunțul Gazprom intervine chiar în ziua în care președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a pronunțat în favoarea stabilirii unui plafon pentru prețul gazului rusesc. „Cred cu fermitate că este acum momentul pentru o plafonare a preţului gazului rusesc, care vine prin conducte spre Europa. Plafonarea poate fi propusă la nivel european şi există de asemenea baza juridică pentru taxarea suplimentară a profiturilor excepţionale, ca măsură de urgenţă într-un moment de criză”, le-a spus jurnaliştilor oficialul UE, la o reuniune a parlamentarilor conservatori din Germania.
Miniștrii energiei din statele membre vor avea o reuniune de urgență la Bruxelles, săptămâna viitoare, pentru a găsi soluții la creșterea accelerată a prețurilor pe piața energiei.
Editor : Luana Pavaluca