Fundația fostei soții a lui Putin încasează milioane de dolari din închirierea unei clădiri istorice
O proprietate istorică din Moscova, care generează milioane de dolari de pe urma chiriilor încasate, aparține unei fundații înființate și sprijinite de Liudmila Putina, fosta soție a președintelui rus, potrivit unor documente examinate de jurnaliştii de la Reuters, relatează News.ro.
Toate veniturile obţinute din chirii se îndreaptă spre o companie deţinută de o persoană care are numele de fată al Liudmilei Putina. În plus, respectiva proprietate istorică a trecut printr-un proces de renovare cu ajutorul unor asociaţi ai preşedintelui rus.
Aceste venituri provin din chiriile plătite pentru casa Volkonski, o clădire aristocrată din perioada ţaristă, care este în acest moment deţinută de Centrul pentru Dezvoltarea Comunicării Interpersonale (CDIC). Această fundaţie a fost înfiinţată cu ajutorul Liudmilei Putina, potrivit unui material publicat de Rossiiskaia Gazeta şi a unor surse care au lucrat pentru CDIC.
Căsnicia dintre Liudmila și Vladimir Putin a durat 30 de ani, până când președintele rus a iniţiat procedurile de divorţ, în 2013.
Fundaţia CDIC a apărut în 2002, iar jurnaliştii de la Rossiiskaia Gazeta scriau în 2006 că fosta soţie a preşedintelui rus administra organizaţia. De asemenea, aceasta a folosit pronumele „noi” când a vorbit despre fundaţie într-un interviu acordat în urmă cu 11 ani. Trei surse au declarat că Liudmila Putina susţine în continuare un premiu literar şi departamentul de editare al CDIC.
Deşi CDIC are birouri în casa Vokonski, cea mai mare parte a clădirii este închiriată. Printre chiriaşi se numără două bănci.
Chriaşii îşi plătesc obligaţiile către o companie numită Meridian, care este deţinută în proporţie de 99% de Intererversis. Documente guvernamentale demonstrează că firma Intererservis este deţinută din 2014 în totalitate de către o persoană pe nume Liudmila Aleksandrovna Şkrebniova - acesta fiind şi numele de fată al Liudmilei Putina.
Jurnaliştii Reuters nu au găsit documente care să confirme faptul că Şkrebniova este fosta soţie a preşedintelui Vladimir Putin, dar există şi alte legături ce demonstrează că fosta primă-doamnă deţine compania Intererversis.
O fostă directoare generală a companiei Intererversis este Olga Aleksandrovna Ţomaieva, despre care presa rusă susţine că este sora Liudmilei Putina.
De asemenea, 1% din acţiunile companiei Meridian sunt deţinute de Tatiana Şestakova, care este soţia lui Vasili Şestakov - un vechi prieten şi partener de judo al preşedintelui Rusiei.
Şestakova a contribuit, de asemenea, la înfiinţarea fundaţiei CDIC.
Renovarea clădirii istorice a fost condusă de către Departamentul pentru proprietăți de la Kremlin, chiar dacă statul nu mai deţinea în acel moment casa Volkonski.
O sursă implicată în procesul de renovare susţine că Liudmila Putina vizita adeseori şantierul pentru a inspecta casa Volkonski. „Cu toţii ştiam că Departamentul pentru proprietăți supraveghea în mod constant acest proces. Atunci când venea în inspecţie doamna Putin, era închisă imediat întreaga stradă Vozdvijenka”, a adăugat sursa citată.
Banca VTB are închiriată o parte din clădire şi plătește anual două milioane de dolari către compania deţinută de Liudmila Putina.
Jurnaliştii Reuters nu au putut să determine toate veniturile obţinute din chirii de către Meridan şi, prin urmare, ce sume se întorc în conturile fundaţiei CDIC.
În 2015, compania raporta venituri de 3,89 milioane de dolari, dar nu indica unde se îndreaptă aceste sume uriaşe obţinute din chiria de la casa Volkonski.
Însă, acest model implicând apropiați ai președintelui rus este deja cunoscut la Moscova. Ginerele Kirill Şamalov a devenit miliardar după ce s-a căsătorit cu fiica preşedintelui rus şi a achiziționat o parte importantă dintr-o companie petrochimică din Rusia.
Şamalov a obţinut şi o proprietate uriaşă în localitatea franceză Biarritz, achiziționată de la un alt apropiat al lui Putin.
Artur Oceretnîi, despre care presa rusă susține că este, din 2015, noul soț al fostei prime-doamne, este președintele consiliului de administrație al CDIC. În 2014, după o carieră modestă într-o afacere cu fructe de mare și o companie care organiza eveniomente, a devenit și el proprietarul unei vile în stil Art Deco într-o suburbie din Biarritz. Vila este estimată la circa 6 milioane de euro.
Casa Volkonski este cunoscută după numele proprietarului Nikolai Volkonski, care este bunicul autorului Lev Tolstoi.
Respectiva clădire a fost deţinută ulterior de către Ministerul de Externe, potrivit unui decret prezidenţial semnat în 1992 de către preşedintele Boris Elţîn. În 2005, această clădire istorică a ajuns în proprietatea Centrului pentru Dezvoltarea Limbii Ruse, care şi-a schimbat apoi numele în Centrul pentru Dezvoltarea Comunicării Interpersonale.
Renovarea a fost susţinută de către Fundaţia Konstantinovski, care a apărut la scurt timp de la venirea la putere a preşedintelui Putin pentru a renova Palatul Konstantinovski din apropiere de Sankt Petersburg.
Vladimir Kojin conducea Departamentul pentru proprietate şi făcea parte din consiliul de conducere al Fundaţiei Konstantinovski în timpul renovării casei Volkonski.
Proprietatea are acum 5.288 de metri pătraţi dați în închiriere - adică este vorba de o clădire puţin mai încăpătoare decât Casa Albă.
Citiți și:
Vladimir Putin, divorţ anunţat în direct la televizor
Rușii nu sunt surprinși de divorțul lui Vladimir Putin
Fosta soţie a lui Putin s-a recăsătorit şi şi-ar fi cumpărat o vilă de 7 milioane de dolari
- Etichete:
- vladimir putin
- liudmila putina
- ludmila putina
- fosta sotie a lui putin
- sotia lui putin
- fundatie sotie putin
- casa volkonski
- bani din chirii putin
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News