Își fac apariția noaptea, camuflați, și stau la pândă. Apoi dau lovitura. Vorbim despre hoții de lemne din pădurea siberiană, care mai apoi vând cheresteaua pe piața neagră. O țintă ușoară și productivă pentru infractori. Pădurile, care ocupă jumătate din teritoriul Rusiei, sunt o comoară pentru localnici care vor o protejeze. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.
Acești pensionari s-au oferit voluntari pentru o misiune de salvare a pădurilor din Siberia.
„Astăzi mergem în control. Localnicii ne-au alertat că, noaptea, pinii noștri siberieni sunt tăiați”, spune Liubov Alikina, voluntară. E hotărâtă să oprească mafia pădurilor. Își lasă mașina într-un loc retras și continuă pe jos, însoțită de un localnic.
La prima vedere, zona defrișată pare mică. Însă oamenii au găsit zece astfel de locuri în apropiere și un traseu de transport făcut special prin pădure. Vânzarea lemnului este extrem de profitabilă.
„Au lucrat rapid, folosind camioane mari. Le-au încărcat și au scos repede buștenii din pădure. Aceste ramuri de pin rupte sunt tot ce a mai rămas”, arată Liubov Alikina.
Femeia filmează totul. Înregistrările sale au fost folosite deja de trei ori ca probe în instanță. Vinovații sunt adesea localnici.
Apare o mașină suspectă. Nu are plăcuțe de înmatriculare, iar bărbații din interior au haine de camuflaj.
„Au venit să vadă dacă este cineva prin pădure. E posibil să plănuiască și alte tăieri de copaci chiar în această noapte”, crede Alikina.
Acum, voluntarii caută strategia potrivită pentru a-i prinde în flagrant.
Zonele defrișate sunt adesea vizibile în apropiere de Irkuțk, în taigaua siberiană. Cea mai mare parte din lemnul tăiat ilegal este vândut în China.
Cenușa șamanilor din Siberia a ajuns în China
Și șamanul Elena Baiandaievna i-a cerut ajutorul lui Liubov Alikina. Multe dintre populațiile indigene ale Siberiei consideră laricele un copac sacru. Obișnuiesc să pună cenușa preoților decedați în scorburile acestor copaci.
„Tăietorii de lemne au luat exact acei copaci care conțin cenușa șamanilor noștri decedați și i-au dus în China. Au lăsat în urma lor atâtea gunoaie și au tăiat atâția copaci! Ceea ce au făcut pădurii noastre, comorilor sale naturale și culturii noastre e un mare păcat”, spune Elena Baiandaievna.
„Acești copaci cresc foarte greu. Cel de aici are aproximativ cinci ani. Vor trece 120 sau 150 de ani să crească atât de înalt”, spune Liubov Alikina.
Iulia Karelcenko și Liubov Alikina adună și gunoiul ori de câte ori e posibil. Pădurea este o parte integrantă a Siberiei, sufletul ei. Apoi, se întorc în sat, traversând câmpuri întinse.
Pe vremuri, această zonă era acoperită de copaci, spune șamanul. I-a invitat pe activiștii de mediu acasă, pentru cină. Le descrie modul în care defrișările au dus la secarea izvoarelor locale.
Elena Baiandaievna, șaman: „Aceste izvoare sunt sursa longevității noastre. În satul meu, sunt mulți care au trăit până la 92 de ani, 94, chiar 96. Strămoșii noștri obișnuiau să spună: Oricine vine aici cu sabia în mână, de sabie va pieri”.
De aceea, localnicii și activiștii pentru mediu luptă împotriva defrișărilor ilegale. Și destul de curând, făptașii vor ajunge în fața justiției.
Câteva zile mai târziu, Liubov Alikina se pregătește să publice filmările, când află că s-a dus vorba printre tăietorii de lemne că s-a întâmplat ceva. Avusese loc un accident: „Astăzi am aflat că au încercat să transporte tot lemnul tăiat peste noapte. Dar șoferul a încărcat prea mulți bușteni și camionul s-a răsturnat, iar el a murit”.
Liubov Alikina a decis acum să îi dea înregistrarea procurorului de caz, astfel încât vinovații să dea socoteală pentru tăierea ilegală a copacilor.
Așteaptă cu nerăbdare să se întoarcă în pădure, pentru că acolo se încarcă cu energie și putere.