Video De cine se teme Vladimir Putin? Jurnalistă: „Pentru autorităţi, acest lucru este ceva ciudat, de neînțeles și înfricoșător”

Data actualizării: Data publicării:
ekaterina moroko
Jurnaliștii de la o revistă studențească resimt pe deplin represiunea regimului Vladimir Putin, pe măsură ce se apropie alegerile legislative Foto: captură video Digi24

Polițişti care atacă protestatari, pedepse cu închisoarea pentru membri ai opoziției ca Alexei Navalnîi: în Rusia, criticii puterii își văd libertățile ameninţate. Partidul preşedintelui Putin vrea o victorie clară la alegerile din toamnă, aşa că reduce la tăcere opoziţia dinainte de vot. La Moscova, redactorii unei reviste studențești, „Doxa”, simt pe pielea lor represiunea. Ei reprezintă un alt tip de Rusie, cu valori diferite și sunt hotărâți să nu se lase intimidați. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Doi tineri se căsătoresc la Moscova. Amândoi poartă rochii. Ei spun că vor să dea un exemplu de toleranță, dragoste și libertate. Atât cuplul, cât și mulți dintre invitaţi scriu pentru revista studențească „Doxa” din Moscova.

Printre ei, şi Ekaterina Moroko. Tânăra de 25 de ani este de doi ani redactor la platforma online și această nuntă a însufleţit-o.

„În acest moment, se pare că toată lumea urăște pe toată lumea, guvernul ne urăște și represiunea politică este la tot pasul. Aici, în schimb, există iubire peste tot. Asta este important”, spune Ekaterina Moroko.

Se căsătoresc pentru a evita să depună mărturie unul împotriva celuilalt

Dar există și un motiv serios pentru această sărbătoare. Cei doi se căsătoresc pentru a nu fi obligați să depună mărturie unul împotriva celuilalt în instanță.

Natalia Tișkevici și alți trei jurnaliști de la „Doxa” au fost acuzați că au incitat minorii să participe la manifestaţiile neautorizate împotriva Kremlinului. O anchetă este în desfășurare, iar lor, de câteva luni, li s-a permis să iasă din casă doar două ore zilnic. Riscă până la trei ani de închisoare.

Să fiu sinceră, nu înțeleg ce pericol văd autoritățile într-o revistă studențească, dar bănuiesc că trebuie să fie ceva. La urma urmei, am reușit să construim o comunitate foarte puternică de oameni care gândesc liber. Probabil e suficient că am clădit o astfel de comunitate cu o structură orizontală, fără ierarhii. Pentru autorităţi, acest lucru este ceva ciudat, de neînțeles și înfricoșător, spune jurnalista Ekaterina Moroko.

Este o perspectivă cu atât mai înfricoșătoare pentru Putin cu cât, la începutul „domniei” sale, era adulat de tineri, care se organizau în adevărate brigăzi patriotice de susținere a lui. Are, de altfel, numeroase fan cluburi în toată țara.

Citiți și: De unde vine și cum s-a construit fascinația pentru Vladimir Putin?

Vladimir Putin laudă libertatea de exprimare din țara sa

La începutul acestui an, cei de la „Doxa” au scris despre manifestaţiile pro-Navalnîi organizate în întreaga ţară. Revista a criticat universitățile pentru că au pus presiune pe studenți să rămână acasă și să nu participe la proteste.

La fel ca alte publicaţii, şi „Doxa” a fost vizată de percheziții și arestări. Studenții și tinerii s-au solidarizat cu jurnaliștii. Dar presiunea asupra publicaţiilor critice crește în toată Rusia, iar multe au fost declarate „agenți străini”.

Între timp, la un forum economic din luna iunie, Vladimir Putin a avut doar cuvinte de laudă pentru libertatea de exprimare din ţara sa.

„În Rusia avem atât de multe canale de știri, atât de multe platforme online, atât de multe opinii diferite... În mass-media găseşti astfel de opinii critice, subiecte și analize legate de guvern, la fel ca ale dumneavoastră. Nu cred că există în prea multe ţări o critică atât de dură. Și toți acești jurnaliști își continuă munca, nu li se întâmplă nimic”, susținea Vladimir Putin în fața jurnaliștilor străini.

Jurnalist fără drept la internet și cu brățară electronică

Ekatarina Moroko vizitează pe cineva care nu ar fi de acord cu spusele lui Putin. Vladimir Metiolkin este unul dintre cei patru jurnaliști de la „Doxa” care ar putea fi condamnaţi la închisoare. Din aprilie, el este practic în arest la domiciliu. Tânărul de 26 de ani nu are voie să folosească internetul și poate ieși din casă doar două ore zilnic. În plus, trebuie să poarte o brăţară electronică.

„Era clar că acest tăvălug care a afectat tot mai mulţi oameni va ajunge într-un final şi la noi. În aprilie, atunci când a început totul, copacii nu erau încă înfrunziţi. M-am gândit că e în regulă, că voi sta înăuntru. Dar apoi a venit primăvara şi normal că mi-am dorit să ies din casă”, spune Vladimir Metiolkin.

Vladimir locuiește cu mama sa. O organizație pentru drepturile omului i-a desemnat deținuți politic pe el și pe ceilalți trei jurnaliști de la „Doxa”. Ekaterina încearcă să-i implice în continuare în activitatea revistei.

„Oricare dintre noi ar fi putut ajunge în locul lor. Faptul că ei au avut ghinion a fost doar o întâmplare. Știu că aş fi putut fi la fel de bine eu în această situație. Și știu că singurul lucru pe care îl putem face este să-i susținem cumva”, spune Ekaterina Moroko.

Jurnalismul ca infracțiune

În ciuda presiunii politice, cam 30 de studenți scriu în prezent pentru „Doxa”. De la percheziţiile poliției, ei nu mai au birou, aşa că discută online despre munca lor. Se spune că e mai sigur.

„Când poliția a făcut percheziţii, m-am gândit foarte mult la motivul pentru care nu plec, deşi sunt atât de speriată. Am ajuns la concluzia că nu contează cu adevărat ce meserie am. Dacă cei de la putere vor să ne persecute, o vor face orice-ar fi”, mărturisește jurnalista Irina Suslova.

„Jurnalismul a devenit o infracţiune în Rusia. Tot ceea ce faci, tot ceea ce publici este considerat de autorități drept un atac sau o amenințare”, se plânge Ekaterina Martinova.

Discriminarea, drepturile comunităţii LGBTQI, corupția... Materialele studenților nu se încadrează în linia oficială.

„Doxa” a câștigat o mulțime de noi cititori

Astăzi, ei fac noile fotografii oficiale. De la procesul penal împotriva revistei „Doxa”, aceasta a câștigat o mulțime de noi cititori, ceea ce îi dă speranță Ekaterinei.

Pasiunea care-i alimentează pe jurnaliști nu se va stinge. Nu vreau să scot complet de pe listă jurnalismul. Dacă nu mai rămân alte reviste sau publicaţii la care să mă simt liberă, atunci va trebui doar să pornim una nouă... care probabil va fi închisă și declarată agent străin, dar asta este realitatea în acest moment”, spune Ekaterina Moroko.

Ekaterina spune că este o realitate pe care jurnaliștii de la „Doxa” vor s-o înfrunte. Ei sunt convinşi că toți ruşii care îndrăznesc să facă parte din opoziţie trebuie să fie solidari.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce meserie inedită are acum Alex Pruitt, actorul din Singur acasă 3. Este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...