Video Cum se va opri Putin? Medicul psihiatru Gabriel Diaconu: În momentul de față este mai instabil psihic decât era Hitler în ultimele zile

Data actualizării: Data publicării:
gabriel diaconu la digi24
Cum se va opri Putin? Medicul psihiatru Gabriel Diaconu i-a făcut un profil psihologic liderului de la Kremlin Foto: captură video Digi24

Vladimir Putin este în momentul de față chiar mai instabil psihic decât era Hitler la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Medicul psihiatru Gabriel Diaconu i-a făcut un profil psihologic liderului rus în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. Întrebat cum se va opri, totuși, liderul de la Kremlin, medicul este de părere că deznodământul nu va fi suicidul, ci mai degrabă „baioneta unui apropiat”.

Este Putin nebun?

Este întrebarea pe care mulți și-o pun de când liderul de la Kremlin a dat ordinul invadării Ucrainei.

Putin-omul cred că îndeplinește criteriile pentru mai multe diagnostice psihiatrice.

Putin-președintele este un hibrid între om și funcție. Nu există pe această lume vreun președinte de stat care să fie de capul lui. Drept urmare, Putin - președintele reprezintă un agregat dintre om și oamenii dimprejurul lui și pozițiile lor de putere și ce mai rămâne din voința lui după ce s-a intersectat cu a altora.

Putin-legenda ne lasă să credem că taie și spânzură și că nimic împrejurul lui nu mișcă. Nici musca nu zboară dacă Putin nu-i dă voie. Or, asta este o proiecție, o fantasmă atât a poporului lui, cât și, într-o oarecare măsură, a anumitor oameni care se uită la el ca la un despot absolutist. Dar el nu este un despot absolutist.

Este, în schimb, o persoană care în ultima vreme, dacă ar fi să ne uităm strict la comportament, a avut ieșiri iraționale începând cu discursul lui fluviu privind drepturile istorice ale Rusiei asupra Ucrainei. Chiar dacă ar fi să zici că a fost președintele Rusiei care a vorbit, că a fost legenda care a vorbit, în spatele celor două filtre se află omul Putin, care era pe deplin angajat. Omul credea, omul avea o emoție personală investită în chestiunea asta. De ce ar investi un om care se întâmplă că e președinte peste o țară mare, nucleară, care se întâmplă că e un stăpân de oligarhi și care cumva s-a obișnuit, într-un sfert de secol, că i s-a și șoptit la ureche vezi că ești cel mai tare, de ce ar mai avea o chestiune personală în chestiunea asta? Sunt multe motive”, spune medicul psihiatru Gabriel Diaconu.

Studiul lui Putin presupune să-i citești biografia oficială, dar și pe cele neoficiale, să te uiți la momente-cheie, de turnură, descrise de istoriografie, de la parcursul lui de om mic în FSB la om mare în Leningrad. Putin de acum - în mod unanim, lumea care a intrat în proximitate cu el declară că este schimbat, a punctat medicul psihiatru.

Cum s-ar putea negocia cu Putin?

Să vină Putin la munte, să vină Mahomed la munte, să iasă dictatorul rus la negocieri, să fie dispus să negocieze - nu se mai poate. Să meargă muntele la Mahomed, iarăși nu se poate. Ce au făcut Statele Unite și Uniunea Europeană a fost să pună un laț în jurul economiei Rusiei, pentru că aceasta este breșa întregului ecosistem, nu numai a lui Vladimir Putin. Întregul ecosistem rusesc se bazează pe susținerea pe care poate să ți-o dea banul. În spatele butaforiei, în Rusia banul vorbește. Astfel, ceea ce face comunitatea internațională este să-l canalizeze treptat pe Putin către o decizie spre binele lui.

Liderii lumii, indiferent câtă pregătire ar primi pentru a fi buni negociatori, pe dinăuntru, la glanda sufletului, tot oameni rămân. În întâlnirea dintre doi oameni, trebuie să gâdili glanda. În multiplele interviuri cu Putin, au fost oameni care au reușit să-i gâdile glanda. Când gâdili glanda, obligatoriu în arta negocierii ai un interes. Și dacă omul se lasă gâdilat înseamnă că e dispus și el să se întâlnească cu tine la mijloc, a arătat Gabriel Diaconu.

„Cine l-a urmărit pe Oliver Stone în seria lui de interviuri cu Vladimir Putin observă cât de dibaci este în a lua interviuri. Îi lasă lui Putin o plajă imensă de manevră, se lasă dus, se lasă plimbat, îl energizează, îl catexizează pe Putin vizavi de egoul lui până la punctul la care - și asta facem și noi în psihiatrie cu pacienții care au halucinații - cădem de acord că tu-mi spui mie o poveste. Lumea deja a văzut compulsia lui Putin de a spune povestea, el vrea să fie ascultat. Iluzia pe care o au oamenii care sunt grandiomanicali este că la orice moment au control asupra teatrului de conversație. Este primul act al manipulării”, a explicat medicul psihiatru.

S-ar sinucide Putin?

Foarte rar găsești pacienți psihiatrici care să caute să-și facă rău. Cu o singură excepție: sinucigașii. Întrebarea pe care nu și-a pus-o nimeni despre Putin este dacă are o fantezie suicidară. Or, la momentul de față, dacă este să existe o îngrijorare este că în tot acest demers vizibil catastrofic pentru regimul lui, pentru cariera lui, pentru viitorul lui - o sinucidere în direct, care va să zică - Putin perseverează. Când ai de-a face cu o persoană când în actul său heteroagresiv devine autoagresiv, riscul este deodată mai mare.

Și cu siguranță, da, Putin este chiar mai instabil decât Hitler în ultimele lui zile, spune Gabriel Diaconu.

Ar folosi Putin bomba nucleară?

Mulți se întreabă dacă în cele din urmă Putin va folosi opțiunea nucleară. Putin-omul ar face-o, dar nu ar face-o împotriva altei țări, ci ar face-o împotriva propriului popor. De la Nero încoace, de când a ars Roma, există ceva în psihologia marilor tirani, anume că poporul lor nu se ridică la înălțimea grandiozității pe care ei o afișează. Acești oameni nu suportă să piardă, nu pot să-și sume eșecuri.

Adolf Hitler, în ultimele zile ale războiului, a trimis copii să lupte. Dar nici Hitler, în buncărul lui, nu era de unul singur. Marele maestru al propagandei lui i-a fost fidel până la capăt și s-a sinucis împreună cu soția și copiii. Hitler-omul nu cred că ar fi dat bomba nucleară, dacă ar fi avut-o la acea vreme, dar Putin este emanat dintr-o altă miasmă a istoriei, spune Gabriel Diaconu.

Hitler avea în spate un prejudiciu la care asistase, asistase la prăbușirea țării lui. Și Putin a asistat cumva la prăbușirea țării lui, dar dintr-o poziție foarte călduță, la Dresda. El a împachetat hârtii în ultimii ani de glasnost, la un serviciu călduț, care n-a avut câtuși de puțin eroismul la care spera.

În aceste condiții, ce l-ar putea împiedica pe Putin, în ultimele lui zile, să apeleze la opțiunea nucleară? Din fericire, și la criza rachetelor nucleare din Cuba, când omenirea a fost la 2 secunde de întâlnirea nucleară, în afară de artiștii iluzionismului politic, existau niște oameni cât se poate de onești, bine pregătiți profesional care au intervenit delicat în pulsiunile narcisice ale conducătorilor. Și acum, în Rusia, sunt oameni care au plecat de la școală și au studiat fizică, biologie, chimie. Apropo, la materiile acestea Vladimir Putin a fost mediocru, notele lui cele mai mici erau la aceste materii. Ei bine, acești oameni nu vor permite. Și, deja public, șeful agenției de energie atomică din Rusia a spus că un război nuclear nu se poate.

De ce suferă Putin?

Când oamenii vin la psihiatru, le asculți povestea. Prima problemă pe care o are Vladimir Putin este că el nu mai are o poveste, ca om. De-a lungul ultimului sfert de secol a devenit contopit cu președintele, respectiv cu legenda. Un om care își pierde identitatea este un om care periodic va avea agitație și va fi în căutarea unei forme de durere care să-l reancoreze în realitate. Iar durerea pentru Putin, a omului Putin, este pierderea iubirii poporului rus.

Atenție, ne uităm la un om care în fapt și în drept n-a fost niciodată iubit, de absolut nimeni. Nu există prieteni, nu există camarazi de școală. Sau dacă au fost, au fost treptat epurați. Pe el, parcursul acesta de viață l-a obligat să trăiască într-o perpetuă, hai să-i zicem, paranoia de relații, suspicios față de colegii lui. Lumea în care a crescut acest om este foarte aparte față de ceea ce trăim noi, a explicat Gabriel Diaconu.

Or, la momentul de față, când omul  nu mai are o identitate și se confundă cu exo-scheletul acesta al funcției, al președintelui, al liderului, al vizionarului, în singurătatea minții lui, când și împăratul trebuie să stea în privat, trebuie că acest om presează toată energia ca să-și alunge umanitatea din el, drept urmare, este gol de conținut uman.

Să-ți dai seama că ți-ai trimis membrii poporului tău la moarte, să-ți dai seama că ai pus pe fugă 2 milioane de oameni. Ok, la început ai debușeul acesta juisant narcisic - sunt puternic, pentru că la îndemâna mea a fost să alung 2 milioane de oameni, câți oameni pot să spună treaba asta? Dar după aceea, singurătatea ta ți-aduce aminte că părinții tăi au suferit chestia asta, că mama ta a suferit chestia asta, că ai avut doi frați pe care nu i-ai cunoscut, pentru că au suferit de foamete. Iar acum este foamete în Mariupol. Vrând-nevrând, psihicul omului intervine și pe paliere automate, instinctuale, a arătat medicul psihiatru.

Psihopat narcisic malign

Dacă e un lucru care îl separă pe acest om de poporul lui este că poate că el este un psihopat narcisic malign, dar 150 de milioane de ruși nu, chiar dacă că ei poate că au fost cumva îndreptați, prin propagadă și mijloace specifice de control mass-media, de îndoctrinare, să fie loiali liderului, ca într-o sectă. Dar până într-un anumit punct.

Paradoxul tiranilor este că dacă nu au cu adevărat o vână, o dată la 1.000 de ani, cum a fost Genghis Han, dacă se întâmplă să fie sub standardul acela de măreție, devin măscărici, pentru că vor trebui să fie întreținuți, în hainele lor de împărat, în împărăția lor. Asta s-a întâmplat și cu Putin. Nu este Petru cel Mare. Oamenii din jurul lui fac eforturi remarcabile să-i păstreze glazura aceasta, întreg harnașamentul acesta regal. Ministrul lui de externe simte nevoia să mintă pentru președinte?!

O chestiune de timp

Dacă este să acredităm scenariul că Putin este suicidar, atunci se va opri într-un gest care pentru el este simbolic, este definitiv, dar care pentru oricare altă persoană ar fi fără sens.

„Punctul meu de vedere este că se va opri în baioneta unui apropiat. Este cât se poate de previzibil și deja în lumea liberă circulă intenția de a găsi un interlocutor sensibil mai matur la Kremlin și aici e vorba de toată planeta, nu doar de agoniștii și antagoniștii Rusiei. Lumea este interconectată. Nimeni n-are interesul să existe război cu Rusia în oricare dintre părțile conflagrației. Și atunci, este o chestiune de timp. Putin trăiește pe timp împrumutat, care deocamdată este finanțat de niște oameni care își fac în fiecare zi socotelile și văd cum le scade „plăcerea vieții”. Când se termină nisipul din clepsidră, cu sau fără participația lui directă, Putin va fi terminat”, a conchis medicul psihiatru Gabriel Diaconu.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...