În ciuda uriaşelor resurse de gaze naturale ale Rusiei, mulţi locuitori ai zonelor rurale depind încă de lemnele de foc pe care le adună din pădurile locale. În locuri ca Leonovo, de exemplu. Deşi micuţul sat se află la doar o oră depărtare de Moscova, nu e racordat la reţeaua naţională de gaze. Acum, însă, o nouă lege face să le fie mult mai uşor să adune lemne de foc. Spre bucuria lui Vasili Galkin, care are o legătură aproape spirituală cu pădurea de lângă satul său. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta la ora 18:30.
Vasili Galkin spune că, în ciuda zgomotului drujbei, faptul că se află sub copaci îi linişteşte sufletul. Rusul de 52 de ani iubeşte pădurea şi nu-şi poate închipui viaţa fără ea. Însă afecţiunea lui pentru pădure are şi motive practice - în special iarna. Galkin şi vecinii lui vin aici de câteva ori pe săptămână ca să adune lemne de foc cu care-şi încălzesc casele.
Înainte, era ilegal să iei fără permisiune din pădure copacii căzuţi şi crengile de pe sol. Sătenii trebuiau să plătească pentru acest privilegiu: trebuiau să închirieze o suprafaţă de pădure de pe care să adune lemne. Dacă încălcau regulile, plăteau o amendă sau erau chiar condamnaţi la închisoare. Şi respectarea legii nu era întotdeauna uşoară: localnicii spun că uneori aşteptau şi patru luni eliberarea autorizaţiei necesare.
Vasili Galkin, sătean: „Noua lege a uşurat situaţia. Nu mai trebuie să alergăm de colo-colo cu hârtii ca să obţinem autorizaţia. Venim doar şi vorbim cu inspectorul pădurii şi el ne arată ce lemne putem lua. El ne ajută şi noi îi ajutăm pe pădurari să cureţe pădurea”.
Azi, pădurarii supraveghează îndeaproape situaţia. Poate din cauza camerei de filmat: vor să arate că ţin lucrurile sub control. Însă şi ei se bucură de noua lege. Ea îi ajută pe săteni iarna şi pe pădurari, în timpul verii.
Boris Kuzneţov, pădurar-şef: „Copacii morţi şi crengile căzute pe solul pădurii sunt un pericol când e vorba de prevenirea incendiilor. Partea noastră de pădure e extrem de inflamabilă. Lemnul căzut o face, în esenţă, un butoi cu pulbere. Aşa că trebuie curăţată”.
Recunoscători lui Vladimir Putin
Vasili a trăit toată viaţa lângă pădure. Pe timpul Uniunii Sovetice, era şofer de tractor, la o fermă. Acum, lucrează în construcţii şi, ca mulţi dintre localnici, trebuie să facă naveta la Moscova ca să muncească.
Leonovo e la mai puţin de 100 de kilometri de capitala Rusiei. Satul are cam 150 de locuitori. Însă localnicii spun că multe case sunt părăsite. Aici nu e de lucru, şi, în ciuda faptului că e atât de aproape de capitală, satul nu e racordat la reţeaua de gaze, pentru încălzire. Faptul că trebuie să taie lemne pentru a-şi încălzi casa nu e o perspectivă atrăgătoare pentru potenţiali noi locuitori. Însă pentru Vasili e o tradiţie.
Vasili Galkin, sătean: „Înainte, mă duceam în pădure şi adunam vreascuri cu tata. Aveam autorizaţie şi adunam lemne de foc pentru iarnă - ca să fie mereu cald acasă. Îmi place să sparg lemne. Asta îmi linişteşte sufletul. Tai şi sparg lemne. Am făcut asta toată viaţa”.
Rusia e cunoscută pentru vastele sale rezerve de energie, dar aproape o treime din populaţia sa nu e racordată la reţeaua de gaze.
Guvernul a promis că această situaţie se va schimba în Leonovo, anul acesta. Însă până vor fi instalate conductele, uneori chiar şi mama de 78 de ani a lui Vasili trebuie să spargă lemne. Ca să gătească, familia foloseşte o butelie cu gaz. Unii vecini din sat au început să cumpere cărbuni, ca să se încălzească.
Antonina Galkina: „Ne-am săturat toţi să facem focul în sobă. Se face atâta murdărie... Vrem să ni se uşureze viaţa. Să ne putem trezi dimineaţa fără să fim nevoiţi să facem ceva, deoarece în casă e deja cald. Aşteptăm toţi cu nerăbdare să fim racordaţi la conducta de gaz. Abia aşteptăm”.
Vasili e optimist. El vede noua lege referitoare la adunarea de lemne ca pe o dovadă că politicienii ruşii se gândesc la binele poporului. Şi aici îl include şi pe preşedintele rus.
Vasili Galkin: „Starea de lucruri de pe vremea Uniunii Sovietice e reînviată sub Vladimir Putin. Şi asta e valabil şi pentru legi. Eu, unul, sunt foarte recunoscător că face ceva pentru popor”.
Faptul că trebuie să adune lemne de foc înseamnă că Vasili n-are timp să se odihnească prea mult între turele de noapte pe care le face la Moscova. Însă asta nu-l deranjează. Până când satul va avea acces la reţeaua de gaz, are un motiv bun să-şi petreacă timpul liber în pădure.
Emisiunea „Focus Europa”, o coproducție Digi24-Deutsche Welle, se difuzează la Digi24 vinerea, la ora 23:00, și în reluare sâmbăta, la 18:30.