Video BBC: Unii oameni spun că au fost obligați să vină pe stadionul Lujniki, la mitingul lui Putin

Data actualizării: Data publicării:
concert-miting la moscova la opt ani de la anexarea crimeei, cu vladimir putin pe scena
Potrivit BBC, unii oameni spun că au fost obligați de șefi să vină și să asiste la marele concert-miting de la stadionul Lujniki din Moscova, unde a apărut și Vladimir Puti ca să-și justifice invazia din Ucraina Foto: Profimedia Images

Propaganda rusă estimează că peste 200 de mii de oameni au venit vineri la marele concert de pe stadionul Lujniki din Moscova, unde și-a făcut apariția însuși Vladimir Putin pentru a-și justifica, în uralele mulțimii, invadarea Ucrainei. BBC relatează însă că o parte dintre participanți au fost aduși cu autocare direct de la locul de muncă, fără să-și fi dorit să asiste la miting.

La rândul său, „Novaia Gazeta”, singura publicație de opoziție care încă mai apare la Moscova, a relatat ce nu a vrut Kremlinul să se vadă: au fost îmbulzeli, unii oameni au preferat să stea afară când li s-a cerut să-și lase gențile, au fost cozi uriașe la standurile cu hot dog gratis. Foarte mulți participanți au plecat aproape imediat cum au ajuns. Alții au stat doar până a terminat Putin discursul.  

Iar rușii care venit la stadion au fost și foarte temători de camerele de luat vederi. Evident, cele care nu erau oficiale.

- Bună ziua, cum a fost evenimentul?

- Normal.

- De ce plecați atât de repede.

- Încă nu plecăm, doar mergem.

- Încotro? Sau e secret?

- Nu știu să vă spun.

Corespondentul BBC a vorbit cu zeci dintre cei care stăteau la coadă pentru a intra în locul unde a avut loc mitingul pro-Kremlin. Mulți dintre ei au declarat pentru BBC că lucrează în sectorul public și că șefii au făcut presiuni asupra lor să participe.

Un bărbat care lucrează la metroul din Moscova a spus că el și alți angajați au fost obligați să participe la miting. „Voi sta aici pentru o vreme și apoi voi pleca... Cred că majoritatea oamenilor de aici nu susțin războiul. Eu nu”, a declarat el.

Mulți oameni nu au vrut să fie filmați sau să răspundă la întrebări.

Studenții au spus că li s-a oferit opțiunea de a avea o zi liberă de la cursuri dacă participă la un concert. „Unii dintre studenții cu care am vorbit nici măcar nu știau că evenimentul a fost dedicat, în parte, susținerii războiului din Ucraina”, relatează corespondentul BBC.

Fără îndoială, notează BBC, au fost prezente și persoane care îl susțin cu adevărat pe președintele Putin și „operațiunea sa militară specială din Ucraina”, așa cum preferă Kremlinul să o numească. Mitingul a fost organizat sub pretextul de a sărbători opt ani de la anexarea Crimeei, dar în momentul în care pe scenă și-a făcut apariția președintele Vladimir Putin și s-a adresat zecilor de mii de ruși înghesuiți pe stadionul Lujniki, totul a căpătat o altă dimensiune și a expus „o nouă față a Rusiei”, un calendar al „erei Z”, după cum scrie editorialistul Novaia Gazeta. Iată imaginile surprinse la stadionul Lujniki de reporterul de la Novaia Gazeta:

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Jurnaliști ținuți două ore în duba poliției 

Pe de altă parte, tot Novaia Gazeta relatează că un concert-miting asemănător a avut loc vineri și la Sankt Petersburg, la Palatul Sporturilor, tot pentru a marca opt ani de la anexarea Crimeei la Rusia. Cu puțin timp înainte de începerea concertului, poliția a reținut mai mulți jurnaliști, printre care și fotograful Novaia Gazeta, Aleksei Dușutin. Forțele de ordine au pretextat că au informații cu privire la o posibilă provocare la acest eveniment. Jurnaliștii au fost reținuți într-o dubă a poliției timp de aproximativ două ore și apoi au fost eliberați.

jurnalist retinut in duba politiei la sankt petersburg - novaia gazeta
Ziariștii au fost reținuți într-o dubă a poliției la Sankt Petersburg sub pretextul că sunt informații că ar fi organizate provocări la un miting-concert dedicat a anexării Crimeei Foto: Aleksei Dușutin / Novaia Gazeta

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
Digi FM
Doi vloggeri români au vizitat Venezuela, una dintre cele mai sărace țări din lume: „Am fost șocați, un...
Pro FM
Cum este Misha Miller, care a cucerit topurile muzicale cu Alex Velea, în timpul liber: „Nu trebuie să...
Film Now
43 de ani și 3 copii, superbă și în formă. Jessica Alba, vacanță în costum de baie în Mykonos, cu familia...
Adevarul
De ce nu mâncăm ouă de curcă și de ce nu se găsesc în supermarket la fel ca cele de găină
Newsweek
ALERTĂ Pensionarii pierd 330 lei la pensie în ianuarie. Documentul care „îngroapă” indexarea, semnat
Digi FM
Monica Bîrlădeanu, adevărul despre motivele pentru care nu-și mai face rezoluții la început de an: „Am...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată „Doamna cu porumbei” din „Singur acasă 2” la 79 de ani. Actrița a avut probleme de sănătate: „A...
UTV
CRBL, primul Craciun departe de fiica sa, Alessia: „Povestim pe WhatsApp, dar nu e acelasi lucru”. Artistul a...