SUA estimează la aproximativ 6.000 de morţi pierderile umane suferite de trupele ruse în cele două săptămâni de invazie în Ucraina, iar pe cele ale forţelor ucrainene la 4.000, a declarat miercuri o sursă oficială de la Washington pentru canalul de televiziune CBS News, potrivit EFE.
Această estimare este mult mai mare decât bilanţul dat publicităţii marţi de către generalul Scott Berrier, şeful Agenţiei de Informaţii pentru Apărare (DIA), care evocase în cursul unei audieri în Congresul SUA, între 2.000 şi 4.000 de soldaţi ruşi ucişi în lupte.
Este dificil însă de calculat numărul pierderilor umane în timp real, numărul acestora ar putea fi de fapt în jur de 3.500 de morţi, a avertizat sursa oficială citată, sub rezerva anonimatului de CBS News.
Dar chiar şi aşa „este o cifră foarte, foarte semnificativă”, a afirmat acelaşi responsabil, care a comparat-o cu numărul victimelor în unele bătălii din cel de-al Doilea Război Mondial.
Rusia recunoaște că a pierdut 500 de militari; Ucraina spune că a eliminat 11.000
Oficialul american nu a oferit un număr estimativ al răniților din tabăra rusă, dar, în cele mai multe războaie, numărul de răniți este de obicei de trei ori mai mare decât cel al morților, ceea ce însemna că ar putea fi între 15.000 și 18.000 de soldați ruși răniți.
Totodată, SUA estimează că între 2.000 şi 4.000 de soldaţi ucraineni au murit în aceeaşi perioadă, împreună cu câteva sute de civili în ţară, conform oficialului citat.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Rusia a recunoscut până acum aproximativ 500 de victime dintre militarii implicaţi în campania din Ucraina, în timp ce guvernul ucrainean estimează numărul soldaţilor ruşi ucişi la peste 11.000, aproape dublu faţă de bilanţul estimat de SUA.
La două săptămâni de la începutul invaziei ruse, peste 2,15 milioane de ucraineni s-au refugiat din calea luptelor, plecând în special în Polonia şi în alte ţări vecine.
Până pe 7 martie, s-a putut verifica şi documenta faptul că 474 de civili ucraineni şi-au pierdut viaţa în atacurile ruseşti, între care 29 de copii, scrie Agerpres. Un total de 861 de persoane au fost rănite, între care 44 minori, potrivit celui mai recent bilanţ al Oficiului Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului.
SUA: Rusia s-ar putea să atace Ucraina cu arme chimice sau biologice
Se estimează că numărul real de morţi şi răniţi ar fi cu mult mai mare, dat fiind faptul că informaţiile parvin cu dificultate din teren, în special din oraşe precum Mariupol, Volnovaha şi Izium, unde confruntările s-au intensificat şi se vorbeşte despre sute de victime, în plus faţă de numărul anunţat anterior.
Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a avertizat miercuri că toată lumea trebuie să „fie cu ochii în patru” în privința unui posibil atac rusesc cu arme chimice sau biologice în Ucraina
Psaki a declarat că administrația Biden a luat la cunoștință „afirmațiile false” ale Rusiei cu privire la presupusele laboratoare de arme biologice din Ucraina, informează CBS News. „Aceasta este o tactică evidentă a Rusiei prin care încearcă să își justifice atacul premeditat, neprovocat și nejustificat asupra Ucrainei”, a scris Psaki.
Departamentul de Stat al Statelor Unite a contestat afirmațiile Rusiei, oferind următoarea declarație: „Rusia este cea care are programe active de [dezvoltare] a armelor chimice și biologice și nu respectă Convențiile privind armele chimice și biologice”.