Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a comentat ironic informaţiile despre documentele clasificate ale Ministerului britanic al Apărării, descoperite săptămâna trecută într-o staţie de autobuz din Kent, în sudul Angliei. Ea spune că nu e nevoie de „hackeri ruși” pentru obținerea de documente secrete ale serviciilor britanice.
„Agenţii 007 nu mai sunt ceea ce au fost odată. Iar acum o întrebare-ghicitoare pentru parlamentul britanic: de ce ar fi nevoie de «hackeri ruşi» din moment ce există staţii de autobuz britanice?”, s-a întrebat în glumă Maria Zaharova, într-o postare pe canalul ei din Telegram, potrivit Ria Novosti, preluată de Agerpres.
Potrivit documentelor găsite în stația de autobuz, Marea Britanie a luat decizia privind trecerea distrugătorului HMS Defender prin apele din largul Crimeii din dorinţa de a demonstra sprijin pentru Ucraina şi de a arăta că Londra nu se teme să folosească apele pe care le consideră ucrainene.
Ministerul britanic al Apărării a recunoscut duminică pierderea documentelor şi a anunţat deschiderea unei anchete pentru a elucida toate circumstanţele acestui caz. Se presupune că dosarul cu aproximativ 50 de pagini aparţinea unui înalt responsabil militar, fiind descoperit din întâmplare - potrivit BBC - de un trecător într-o staţie de autobuz în comitatul Kent, sud-vestul Angliei, la 22 iunie.
Din documentele publicate duminică de BBC rezultă că Londra luase în considerare un eventual răspuns agresiv din partea Rusiei, care consideră apele din jurul Crimeii ca fiind apele sale teritoriale.
Ministerul rus al Apărării a afirmat săptămâna trecută că o navă de patrulare rusească şi un Su-24 au tras focuri de avertisment în direcţia distrugătorului britanic. Guvernul britanic a dezminţit, evocând "exerciţii de tiruri" ruseşti în cadrul unor exerciţii despre care se anunţase în prealabil şi o "trecere nevinovată prin apele teritoriale ucrainene", conform legislaţiei internaţionale şi că nu a auzit niciun foc de avertisment.
Un corespondent BBC se afla miercuri la bordul distrugătorului britanic HMS Defender, în timpul incidentului din Marea Neagră. Jonathan Beale a spus că vasul de război a fost survolat de mai mult de 20 de avioane rusești și încadrat în mers de două nave rusești de coastă, care s-au apropiat mult, încercând să-l oblige să-și schimbe direcția
Moscova a acuzat comandamentul distrugătorului britanic de acţiuni periculoase şi încălcarea gravă a Convenţiei ONU asupra dreptului mării, cerând o anchetă asupra acţiunilor echipajului vasului.
Mai mult, ministrul adjunct de externe rus, Serghei Riabkov, a avertizat că Rusia îşi va apăra „inviolabilitatea frontierelor prin toate mijloacele, inclusiv militare”, conform RIA Novosti.
Editor : B.P.