Documente secrete ale Ministerului britanic al Apărării, găsite într-o stație de autobuz. Unul e legat de distrugătorul HMS Defender 

Data actualizării: Data publicării:
Distrugătorul HMS Defender al Royal Navy și un avion Eurofighter al RAF, în cadrul unor exerciții navale
Distrugătorul HMS Defender al Royal Navy, în centrul unui incident militar cu Rusia în Marea Neagră Foto: Profimedia Images

Documente clasificate ale Ministerului Apărării care conțin detalii despre distrugătorul HMS Defender, implicat recent într-un incident la Marea Neagră, și despre armata britanică au fost găsite la o stație de autobuz din Kent, relatează BBC.

Un set de documente e legat de reacția probabilă a Rusiei la trecerea navei prin apele ucrainene de pe coasta Crimeei, săptămâna aceasta.

Un alt document detaliază planurile pentru o posibilă prezență militară a Regatului Unit în Afganistan după încheierea operațiunii NATO. Guvernul a declarat că a fost începută o anchetă în acest caz.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a precizat că un angajat a raportat pierderea documentelor sensibile, adăugând: „Ar fi nepotrivit să facem mai multe comentarii”.

Documentele, totalizând aproape 50 de pagini, au fost găsite în spatele unei stații de autobuz din Kent, marți dimineața.

O persoană care a dorit să rămână anonimă a contactat BBC când și-a dat seama de caracterul sensibil al documentelor. Potrivit BBC, acestea ar proveni din biroul unui înalt funcționar de la Ministerul Apărării.

Incidentul de la Marea Neagră

Documentele referitoare la distrugătorul HMS Defender al Royal Navy arată că misiunea, descrisă ca fiind o „trecere nevinovată prin apele teritoriale ucrainene”, cu armele acoperite și elicopterul navei depozitat în hangarul, a avut loc bănuind că Rusia ar putea răspunde agresiv.

Miercuri, peste 20 de avioane rusești și două nave de pază de coastă au urmărit nava de război în timp ce naviga la aproximativ 19 mile în largul coastei Crimeei. Ministerul Apărării din Moscova a declarat că o navă de patrulare a tras focuri de avertizare și un avion a aruncat bombe în calea distrugătorului, dar guvernul britanic a negat aceste afirmații.

Misiunea, numită „Operațiunea Ditroite”, a făcut obiectul unor discuții la nivel înalt inclusiv luni, arată documentele, oficialii speculând despre reacția Rusiei la ruta HMS Defender.

„Aşa cum publicul se poate aştepta, Ministerul Apărării planifică cu precauţie”, ceea ce „include o analiză a tuturor factorilor potenţiali care afectează deciziile operaţionale”, a subliniat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării cu privire la subiectul legat de HMS Defender, relatează Agerpres.

„Trecând de la o activitate defensivă la una operaţională, este foarte probabil ca interacţiunile cu marina şi cu aviaţia ruseşti să devină mai frecvente şi mai asertive”, se arată într-unul dintre documente.

Potrivit acestora, fusese luată în calcul şi o cale alternativă, care să ţină distrugătorul HMS Defender departe de apele controversate. Aceasta ar fi dus la evitarea unei posibile situaţii conflictuale cu Rusia, dar ar fi putut fi prezentat de Rusia şi drept o dovadă că „Marea Britanie s-a speriat şi a fugit”, ceea ce ar permite Moscovei să susţină că Londra a acceptat tardiv revendicările Moscovei asupra apelor teritoriale ale Crimeii.

Document sensibil despre Afganistan

Un alt document, adresat secretarului privat al ministrului Ben Wallace, marcat cu „Secret, doar pentru britanici”, aduce recomandări extrem de sensibile pentru prezența militară a Regatului Unit în Afganistan, după încheierea operațiunii NATO.

Documentul discută o cerere americană de asistență britanică în mai multe domenii specifice și abordează întrebarea dacă forțe speciale britanice vor rămâne în Afganistan după retragerea completă.

Relatările din mass media au sugerat deja că Marea Britanie are în vedere să lase câteva trupe în urmă.

Datorită sensibilității documentului, BBC a decis să nu relateze detalii care ar putea pune în pericol securitatea britanicilor și a altor angajați din Afganistan.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...