Rusia: Intrarea Suediei și Finlandei în NATO reprezintă un factor „extrem de destabilizator”

Data publicării:
De la stânga la dreapta: ministrul finlandez de externe, ministrul turc de externe, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, președintele turc Recep Erdogan, președintele Finlandei Sauli Niinisto, prim-ministra Suediei Magdalena Andersson și ministra de externe a Suediei, la summitul NATO de la Madrid.
De la stânga la dreapta: ministrul finlandez de externe, ministrul turc de externe, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, președintele turc Recep Erdogan, președintele Finlandei Sauli Niinisto, prim-ministra Suediei Magdalena Andersson și ministra de externe a Suediei, la summitul NATO de la Madrid. Foto: Profimedia Images

Rusia nu vede cu ochi buni integrarea Finlandei şi Suediei în NATO, deoarece consideră că extinderea Alianţei Nord-Atlantice reprezintă un factor „extrem de destabilizator”, a declarat miercuri ministrul de externe adjunct de la Moscova, Serghei Riabkov, informează EFE.

„Poziţia noastră este cunoscută, nu se schimbă, considerăm extinderea alianţei atlantice drept un factor extrem de destabilizator la nivel internaţional”, iar Moscova are o atitudine „negativă” faţă de intrarea Suediei şi Finlandei în organizaţie, a declarat Riabkov pentru presa rusă, preluată de agenţia oficială TASS.

Conform Reuters, Riabkov a mai declarat că extinderea NATO către Suedia şi Finlanda nu contribuie la securitatea membrilor Alianţei Nord-Atlantice.

Summitul NATO de la Madrid confirmă „agresivitatea” NATO faţă de Rusia, a transmis totodată diplomaţia rusă, anunţă AFP, preluată de Agerpres.

„Summitul de la Madrid consolidează cursul unei îndiguiri agresive a Rusiei de către blocul atlantic”, a susţinut Riabkov.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că se așteaptă la o ratificare rapidă a aderării Suediei și Finlandei la alianța militară.

În luna mai, Finlanda şi Suedia și-au depus împreună candidaturile pentru aderarea la NATO. Cele două ţări nordice au renunțat astfel la politica de neutralitate, în urma invaziei ruse în Ucraina de pe 24 februarie 2022.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri