Rusia e din ce în ce mai incapabilă să își apere teritoriile. Frontierele din Asia sunt expuse și de asta s-ar putea profita (IRL)

Data actualizării: Data publicării:
Imagini Kursk
Luptele continuă în zona Kursk Foto: Profimedia

Războiul Kremlinului împotriva Ucrainei contribuie la destabilizarea Rusiei însăși. Pierderea de către Moscova a controlului asupra unor părți din regiunea Kursk indică faptul că Rusia este din ce în ce mai incapabilă să își apere propriile teritorii, arată o analiză a Institutului Robert Lansing.

Pierderile semnificative ale Rusiei în Ucraina și redistribuirea forțelor din districtele militare estice și centrale au lăsat expuse frontierele Rusiei cu China și Asia Centrală.  Această vulnerabilitate ar putea fi exploatată de diverși actori regionali.

Deplasarea acțiunilor militare pe teritoriul Rusiei conduce la mai multe concluzii:

- Nivelul ridicat de corupție și conflictele interne din eșaloanele superioare ale armatei ruse o fac ineficientă. Potrivit surselor noastre, generalul-locotenent Esedulla Abachev, comandantul adjunct al districtului militar Leningrad, l-a avertizat pe șeful Statului Major Valeri Gerasimov cu privire la o posibilă incursiune în regiunea Kursk. Cu toate acestea, Gerasimov a ignorat avertismentele, respingându-le drept o operațiune de dezinformare a inamicului. Acest lucru sugerează o lipsă de încredere în cadrul conducerii Statului Major față de propriile servicii de informații militare. În plus, există informații conform cărora secțiunea de frontieră a regiunii Kursk în care a avut loc incursiunea fusese deminată de forțele ruse.

În timp ce Kremlinul a acuzat Ucraina de incursiune, oficialii ucraineni nu au confirmat nicio operațiune militară în regiunea Kursk din Rusia. Reacțiile SUA sugerează, de asemenea, că Kievul nu a coordonat nicio operațiune pe teritoriul rus cu Washingtonul, ceea ce este puțin probabil având în vedere dependența Ucrainei de ajutorul militar occidental.

- Există posibilitatea ca Moscova să aibă un interes în situația care se desfășoară în regiune. Evaluarea noastră indică faptul că Kremlinul a decis să exploateze situația din regiunea Kursk pentru a desfășura o operațiune psihologică menită să învinuiască SUA și aliații săi pentru implicarea în conflictul de pe teritoriul rus. De exemplu, Adalbi Shkhagoshev, membru al Comitetului de securitate al Dumei de Stat, a susținut că ofensiva forțelor armate ucrainene din regiunea Kursk a fost planificată în coordonare cu serviciile secrete britanice. "Marea Britanie a fost implicată în toate aceste ieșiri. Engleza a fost auzită", a spus el. Astfel, Moscova continuă să promoveze povestea confruntării cu Occidentul și probabil va folosi situația din regiunea Kursk pentru a escalada și mai mult acest conflict.

- Situația din regiunea Kursk ar putea oferi Kremlinului ocazia de a intensifica eforturile de mobilizare, care au fost combătute de experții din Consiliul de Securitate al Rusiei. Acest lucru ar putea implica provocări și scene înscenate pentru a compensa daunele de reputație pe care Rusia le-a suferit în urma crimelor de război din Bucha și Irpin.

De asemenea, este probabil ca Kremlinul să reducă presiunea asupra conducerii militare în ceea ce privește anchetele de corupție din cadrul forțelor armate și al Ministerului Apărării.

- Acuzațiile potrivit cărora Ucraina intenționează să preia centrala nucleară Kursk se aliniază intereselor Rusiei de a devia presiunea internațională - în special din partea ONU - cu privire la capturarea și încălcarea standardelor de siguranță la centrala nucleară Zaporizhzhia din Ucraina.

Cine este RL Institute

Robert Lansing a fost un avocat și diplomat american care a ocupat funcția de consilier al Departamentului de Stat la izbucnirea Primului Război Mondial, iar apoi pe cea de secretar de stat al Statelor Unite în timpul președintelui Woodrow Wilson între 1915 și 1920. Democrat conservator pro-business, a fost un susținător puternic al democrației și al rolului Statelor Unite în stabilirea dreptului internațional. A fost un dușman declarat al autocrației germane și al bolșevismului rus.

Institutul care îi poartă numele promovează o înțelegere în cunoștință de cauză a provocărilor globale cauzate de amenințările la adresa societăților democratice, a afacerilor politice și diplomatice prin cercetare fiabilă, analiză de încredere și educație inovatoare. "Ne-am angajat să îmbunătățim capacitatea euro-atlantică de a contracara operațiunile hibride și de a răspunde amenințărilor emergente pentru a atinge obiectivele strategice. Robert Lansing Institute for Global Threats and democracies Studies este o organizație nepartizană și non-profit de cercetare a politicilor publice. Înțelegerea noastră a geopoliticii este că aceasta transpune lecțiile trase din istorie și geografie în instrumente operaționale", scrie RL Institute în prezentarea sa.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum a arătat Romina Gingașu mireasă. Imagini de colecție de la nunta româncei cu miliardarul Piero Ferrari
Digi FM
Tudor Chirilă, după ce a certat un șofer în trafic: ”La asta se ajunge când nesimțirea și lipsa de eficiență...
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Lui Sean Penn i-a căzut cu tronc o tânără actriță din Republica Moldova. Săruturi în văzul lumii și plimbări...
Adevarul
Sectorul IT nu mai este „tigrul” economiei românești. „Când industria scade, serviciile sunt primele lovite”
Newsweek
Salariu minim european. Care români iau 650 lei în plus pe lună? Din ce lună?
Digi FM
De ce videoclipul personal în care Kate anunţă că a terminat chimioterapia marchează o abordare surprinzător...
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Împerecherea unor elefanți, surprinsă de un fotograf. Momentul rar i-a fascinat pe internauți
Film Now
De ce a plâns Salma Hayek în timpul filmărilor cu Antonio Banderas la "Desperado". Ce relație au cei doi în...
UTV
Angelina Jolie si Salma Hayek au intors toate privirile la Festivalul Internatinoal de Film de la Toronto