Rusia cere NATO să discute situaţia centralei Zaporojie, la Vilnius: „Majoritatea membrilor alianţei se vor afla în zona de impact”

Data actualizării: Data publicării:
centrala nucleara de la zaporojie vazuta de sus
Centrala nucleară de la Zaporojie. Foto: Profimedia

Liderii NATO ar trebui să discute despre centrala nucleară ucraineană Zaporojie la summitul lor de săptămâna viitoare de la Vilnius, a declarat duminică purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit de Reuters.

Liderii NATO se vor întâlni la Vilnius în 11 şi 12 iulie pentru a discuta o gamă largă de subiecte, de la disensiunile privind candidatura Ucrainei la alianţa nord-atlantică şi aderarea Suediei la NATO şi până la creşterea rezervelor de muniţie şi revizuirea primelor planuri de apărare din ultimele decenii.

Zaharova, care a acuzat Ucraina că "provoacă pagube sistematice" centralei nucleare Zaporojie, a declarat că "NATO ar trebui să acorde atenţie sporită în primul rând acesteia".

"În fond, marea majoritate a membrilor alianţei se vor afla în zona directă de impact" (în cazul în care se întâmplă ceva la centrală), a apreciat Zaharova pe aplicaţia Telegram, potrivit Agerpres, care citează Reuters.

Vilnius se află la circa 1.000 de kilometri depărtare de Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, aminteşte Reuters, care adaugă că atât Rusia, cât şi Ucraina s-au acuzat reciproc că intenţionează să atace centrala, amplasată în regiunea Zaporojie, teritoriu ucrainean aflat temporar sub ocupaţie rusă, în apropierea liniei de front.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat de zile bune cu privire la ameninţarea serioasă de la centrala nucleară, afirmând recent că forţele ruse au minat acoperişul mai multor reactoare.

Experţii Agenţiei Internaţionale de Energie Atomică (AIEA), staţionaţi la centrală, au declarat că încă nu au indicii că ar fi fost amplasate mine sau explozibili la centrală, dar au recunoscut totodată că au nevoie de acces extins pentru a fi siguri că aşa stau lucrurile.

Însă sâmbătă, operatorul rus al centralelor nucleare, Rosenergoatom, a anunţat că este nevoie de timp pentru a le permite experţilor AIEA accesul pe acoperişul a două reactoare de la centrala Zaporojie, unde Ucraina crede că Rusia a amplasat dispozitive explozive.

"Rusia este cât se poate de deschisă. Am confirmat acest lucru în repetate rânduri, chiar şi atunci când solicitările inspectorilor AIEA depăşeau cu mult mandatul lor. Rusia nu-şi schimbă principiile din acest punct de vedere. (...) Dar este nevoie de ceva timp pentru a analiza aceste solicitări, inclusiv pentru că Rusia este răspunzătoare de siguranţa fizică a inspectorilor", a declarat consilierul Renat Karceaa, de la Rosenergoatom, pentru agenţia TASS, preluată de EFE.

Karceaa a menţionat că problema asigurării securităţii la un nivel atât de înalt se datorează în mare măsură acţiunilor Ucrainei, pe care a acuzat-o că lansează atacuri de artilerie şi foloseşte drone împotriva centralei nucleare, ocupată de Rusia din 4 martie 2022.

"Rusia lucrează şi mai atent şi mai exhaustiv la aceste probleme" de securitate, a subliniat el.

Citește și: Cele trei scenarii în care centrala nucleară de la Zaporojie poate fi transformată de ruși într-o „bombă murdară”

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri