Rusia a dat vineri avertismente liderilor ECOWAS, după ce blocul vest-african a aprobat o „forță de așteptare”. Acțiunea militară împotriva liderilor loviturii de stat din Niger ar duce la o „confruntare prelungită” transmite Ministerul de Externe al Rusiei, informează BBC.
Vineri, blocul vest-african ECOWAS a aprobat o „forță de așteptare” ca răspuns la preluarea militară a Nigerului, iar președintele Coastei de Fildeș a spus că ar putea fi desfășurată „cât mai curând posibil”.
Susținătorii loviturii de stat, unii fluturând steaguri rusești, au protestat la o bază militară franceză din apropierea capitalei.
SUA au sprijinit eforturile de restabilire a liderului demis din Niger, Mohamed Bazoum.
Atât Franța, cât și SUA operează baze militare în Niger, care au fost folosite pentru a lansa operațiuni împotriva grupărilor jihadiste prezente în regiunea extinsă.
Susținătorii juntei militare au cerut națiunilor occidentale să părăsească țara și și-au exprimat sprijinul pentru Rusia.
Moscova nu a susținut în mod oficial lovitura de stat, dar prăbușirea democrației din Niger riscă să pună Rusia în conflict cu Occidentul.
Vineri, protestatarii au fost văzuți scandând „jos Franța, jos cu ECOWAS” la o bază franceză de la periferia capitalei Niamey.
Unii purtau steaguri rusești, a informat AFP, și și-au exprimat sprijinul pentru Abdourahamane Tiani, generalul care conduce acum țara.
Într-o declarație emisă vineri, Ministerul de Externe al Rusiei a avertizat națiuni din Africa de Vest să nu trimită trupe în Niger.
Acesta spunea: „Credem că o soluție militară la criza din Niger ar putea duce la o confruntare prelungită în acea țară africană și la o destabilizare bruscă a situației din regiunea Sahara-Sahel în ansamblu”.
Oficialii militari din țările ECOWAS se vor întâlni sâmbătă pentru a elabora planuri pentru o intervenție militară.
Blocul vest-african declară că rămâne deschis să găsească o soluție diplomatică la criză, dar președintele Nigeriei, Bola Tinubu, a spus joi: „Nici o opțiune nu este eliminată, inclusiv utilizarea forței ca ultimă soluție”.
SUA nu au susținut în mod explicit acțiunile militare, dar au cerut juntei să se retragă și să permită restabilirea constituției democratice a țării.
Într-o declarație, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus: „Statele Unite apreciază determinarea ECOWAS de a explora toate opțiunile pentru rezolvarea pașnică a crizei”.
Între timp cresc îngrijorările pentru sănătatea și siguranța președintelui Bazoum, care a fost ținut captiv de când armata a preluat puterea pe 26 iulie.
Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a declarat vineri: „Rapoartele credibile pe care le-am primit indică faptul că circumstanțele de detenție ar putea echivala cu tratament inuman și degradant, cu încălcarea dreptului internațional al drepturilor omului”.
Șeful Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, a spus că crede că dl Bazoum și familia sa „au fost lipsiți de hrană, electricitate și îngrijire medicală de câteva zile”.
Editor : M.I.