Nikolai Patrușev, unul dintre principalii aliați ai lui Putin, trimis la Kaliningrad după ce Lituania a anunțat că oprește tranzitul de mărfuri sancționate spre exclava rusească, a amenințat această țară europeană cu represalii dure - „Populația voastră va simți durerea provocată de această decizie”, relatează Reuters.
Nikolai Patrușev, fost spion KGB, fost șef FSB și actual secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, a spus că acțiunile „ostile” ale Lituaniei arată că „Rusia nu poate să aibă încredere” în Occident, despre care a spus că și-a încălcat angajamentele luate în ce privește Kaliningradul.
„Rusia va răspunde cu siguranță la astfel de acțiuni ostile. Măsuri adecvate sunt analizate și vor fi luate în viitorul apropiat. Consecințele acestei decizii vor avea un impact negativ serios asupra populației Lituaniei”, a spus Patrușev.
Sâmbătă, Lituania a pus în aplicare sancțiunile occidentale și asupra exclavei Kaliningrad, blocând tranzitul prin țară a mărfurilor rusești destinate acestui teritoriu, separat de teritoriul continuu al Rusiei.
Lituania neagă că ar fi vorba de o blocadă a Kaliningradului
Autoritățile lituaniene neagă că este vorba de o blocadă a Kaliningradului și spun că nu fac decât să pună în aplicare sancțiunile occidentale, impuse după ce Putin a dat ordinul de invadare a Ucrainei și de a declanșa un război sângeros care durează deja de aproape patru luni.
„Este ironic să auzim această retorică despre presupuse încălcări ale tratatelor internaționale de la o țară care a încălcat toate tratatele internaționale posibile”, a spus șefa guvernului lituanian.
„Nu există o blocadă a Kaliningradului. Lituania implementează sancțiunile Uniunii Europene”, a adăugat ea.
Ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorul UE la Moscova, Markus Ederer, pentru a discuta despre situaţia pe care Kremlinul a caracterizat-o, luni, drept „foarte gravă”.
„Am cerut imperativ restaurarea imediată a tranzitului în Kaliningrad. În caz contrar, vor veni represaliile”, a transmis diplomația rusă.
Ederer a îndemnat Rusia să se abțină de la „retorică și decizii menite să escaladeze” situația, a spus un purtător de cuvânt al UE.
„Ederer a transmis poziția noastră asupra agresiunii rusești împotriva Ucrainei și a explicat că Lituania implementează sancțiunile UE, că nu există nicio blocadă și le-a cerut să renunțe la decizii și retorică menite să escaladeze situația”.
Ce este exclava Kaliningrad
Kaliningrad, fostul port Koenigsberg care a fost capitala Prusiei Orientale, a fost cucerit de armata roşie de la Germania nazistă în aprilie 1945 şi a fost anexat de Uniunea Sovietică după Al Doilea Război Mondial. Exclava se află între Polonia şi Lituania, ambele membre ale UE şi NATO.
Întreg teritoriul Prusiei Orientale a fost împărțit în două, partea de sud fiind alipită la Polonia reînființată după Război, iar partea de nord a fost anexată de Uniunea Sovietică, intrând în componența Republicii Socialiste Federative Sovietice Rusia.
După prăbușirea Uniunii Sovietice, Kaliningrad a rămas rupt de restul teritoriului rus.
Editor : Adrian Dumitru