Rusia deține „cantități semnificative” de active și proprietăți occidentale pe teritoriul său care ar putea fi ținte pentru represalii din partea Moscovei, dacă Occidentul va confisca veniturile din activele rusești, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova. Amenințarea vine după ce liderii G7, reuniți în Italia săptămâna trecută, au anunțat un „acord politic” pentru a ajuta Ucraina.
Liderii Grupului celor Șapte (G7) au convenit la un summit din Italia săptămâna trecută să folosească dobânzile de la activele rusești înghețate în Occident pentru a acorda un împrumut de 50 de miliarde de dolari Ucrainei.
Rusia spune că acțiunea este ilegală și se va întoarce împotriva Occidentului, subminând încrederea în sistemul financiar global, informează Reuters.
„Țara noastră are cantități semnificative de fonduri și proprietăți occidentale care se află sub jurisdicția rusă; toate acestea pot fi supuse acțiunilor de răzbunare ale Rusiei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova reporterilor, la o conferință de presă.
"Desigur, nimeni nu vă va dezvălui natura acestor acțiuni de răzbunare. Dar arsenalul de contramăsuri politice și economice este mare”, a avertizat Zaharova.
Economiștii, avocații și experții spun că una dintre cele mai probabile acțiuni ale Rusiei ar fi confiscarea activelor financiare ale investitorilor străini deținute în prezent în conturi speciale „de tip C”, la care accesul a fost blocat de la începutul războiului, cu excepția cazului în care Moscova renunță la această măsură.
Aproximativ 260 de miliarde de euro în active rusești, cum ar fi rezervele băncii centrale, au fost înghețate în temeiul sancțiunilor impuse din cauza războiului de la Moscova din Ucraina. Aproximativ 190 de miliarde de euro din active sunt deținute de Euroclear, un depozit central de valori mobiliare cu sediul în Belgia.
Oficialii Uniunii Europene au declarat săptămâna trecută pentru Reuters că blocul european ar putea oferi aproximativ jumătate din împrumutul de 50 de miliarde de dolari Ucrainei. Cu toate acestea, premierul italian Giorgia Meloni, gazda summitului G7, a declarat ulterior că banii vor veni din Statele Unite, Canada, Marea Britanie și probabil din Japonia și că statele UE nu vor fi implicate direct deocamdată.
Zaharova a subliniat că Rusia a primit „semnale directe” de la unele țări din G7 că nu vor lua parte la o astfel de acțiune „pentru că înțeleg că costurile vor fi extrem de dureroase”. Ea nu a menționat despre ce țări este vorba și, ca de obicei, nu a oferit detalii suplimentare pentru a susține această afirmație.
Editor : M.I.