Rusia amenință că se retrage de la Stația Spațială Internațională. Reacția NASA: Ar putea fi începutul unei noi curse spațiale

Data actualizării: Data publicării:
Dmitri Rogozin îi șoptește la ureche lui Vladimir Putin
Șeful Rocosmos, Dmitri Rogozin cu Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Șeful agenției spațiale din Rusia a spus, luni, că Moscova se va retrage de la Stația Spațială Internațională în 2025, dacă sancțiunile impuse după anexarea Crimeei nu vor fi ridicate, relatează Reuters. Rusia susține că sancțiunile afectează lansările sale de sateliți.

Dmitri Rogozin, șeful Rocosmos, s-a adresat parlamentarilor ruși înainte de summitul de la Geneva în cadrul căruia se vor întâlni Joe Biden și Vladimir Putin.

„Avem mai multe rachete decât avem nevoie dar nu avem cu ce să le lansăm. Avem nave spațiale care sunt aproape asamblate dar cărora le lipsește un tip specific de microcip”, a spus oficialul rus, recunoscând în premieră că Rusia este afectată serios de sancțiunile impuse de Occident.

Statele Unite și alte țări occidentale au impus sancțiuni economice dure împotriva Rusiei după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014. Și mai recent, SUA a sancționat din nou Moscova ca urmare a încercării de influențare a alegerilor, atacurilor cibernetice și otrăvirii disidentului Alexei Navalnîi.

Rogozin, care este el însuși sancționat de SUA și UE, a spus că Rusia s-ar putea retrage dela ISS în 2025, dacă SUA nu renunță la sancțiuni.

„Totul se află, de acum, în mâinile partenerilor noștri americani”, a spus el.

Anterior, Rusia a susținut că nu va cere ridicarea sancțiunilorEste clar că nu vom renunţa la Crimeea”, a spus adjunctul ministrului rus de externe Aleksandr Pankin, subliniind că scopul sancțiunilor „nelegitime” este acela de a slăbi unitatea poporului rus și de a crea o „atmosferă toxică”.

Administratorul NASA: Retragerea Rusiei de la ISS ar putea însemna o nouă cursă spațială

Stația Spațială Internațională este un proiect multinațional lansat în 1998 și este formată din două segmente – unul rusesc și unul american, la cel din urmă participând și alte agenții spațiale ale lumii.

Pe lângă Rusia și SUA, la ISS mai participă și Canada, Japonia și 11 state-membre ale Agenției Spațiale Europene: Belgia, Danemarca, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Spania, Suedia, Elveția și Regatul Unit.

Șeful NASA, Bill Nelson, nu vede cu ochi buni o posibilă retragere a Rusiei de la ISS și spune că acest lucru ar putea duce la o nouă cursă spațială între SUA, pe de-o parte, și Rusia și China pe de cealaltă.

„Dacă Rusia începe să depindă de China, atunci ne așteptăm să avem o nouă cursă pentru Lună cu China și Rusia împotriva SUA. În ultimele zeci de ani, am cooperat cu rușii în spațiu și aș vrea ca această cooperare să continue”, a spus Bill Nelson.

Pe de altă parte, administratorul NASA spune că lucrătorii ruși de la ISS își doresc să mențină colaborarea cu americanii, în ciuda retoricii și disputelor politice de la nivel înalt.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri