Rusia s-a arătat alarmată de posibilitatea unui nou asalt al Turciei în Siria și a transmis, printr-un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe că speră ca turcii să „se abțină de la acțiuni care ar putea duce la o deteriorare periculoasă a situației deja dificile din Siria”, scrie Reuters.
Oficialul rus, citat de Interfax, a spus că un atac al Ankarei în Siria ar reprezenta o încălcare directă a suveranității și integrității teritoriale a Siriei și ar provoca o intensificare a tensiunilor.
Forțele Democrate Siriene (FDS), susținute de americani, au transmis joi că o nouă ofensivă a Turciei în nordul Siriei ar provoca o criză umanitară și ar submina campania sa militară împotriva militanților ISIS.
Comandantul FDS a cerut tuturor părților să „prevină orice nouă tragedie și să sprijine [eforturile de] detensionare”, avertizând că un nou asalt asupra Siriei ar duce la și mai multe strămutări într-un conflict care durează de 11 ani.
Turcia a finalizat deja patru operațiuni militare în nordul Siriei din 2016 și până în prezent și a anunțat că va lansa o nouă ofensivă împotriva miliției kurde „Unităţile de Apărare a Poporului”, vârful de lance al FDS, care controlează teritorii de la granița de nord a Siriei cu Turcia.
Rusia - alarmată, SUA - îngrijorate. Elicopterele rusești survolează nordul Siriei
În timp ce Turcia consideră forțele conduse de luptătorii kurzi în Siria ca fiind teroriști și o amenințare la adresa securității sale naționale, SUA îi văd ca pe un aliat de încredere care i-a ajutat să alunge gruparea Stat Islamic din mare parte din Siria.
Washingtonul, care se află de mult timp într-o dispută cu Ankara pe tema sprijinului oferit de americani kurzilor, și-a exprimat îngrijorarea, spunând că orice nouă ofensivă ar pune în pericol forțele sale armate care operează în Siria și ar deteriora stabilitatea în regiune.
„Credem că nu ar trebui făcut nimic pentru a rupe liniile de încetare a focului care au fost deja stabilite”, a spus ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield, aflată într-o vizită în Hatay, oraș din Turcia de lângă granița cu Siria, adăugând că o nouă ofensivă militară ar provoca și mai multă suferință și refugiați, iar o parte dintre ei vor încerca să treacă granița spre Turcia.
Elicopterele de luptă rusești au început de o săptămână să facă un număr neobișnuit de mare de zboruri deasupra zonelor din nordul Siriei controlate de forțele guvernamentale și de cele ale FDS, potrivit Observatorului pentru Drepturile Omului.
Luptele dintre trupele susținute de Turcia și cele aliate cu FDS s-au intensificat în ultimul timp, dar încă nu au fost observate mișcări masive de trupe de nicio parte a conflictului.