Un nou atac cu drone asupra centralei nucleare Zaporojie din Ucraina a crescut riscul unui „accident nuclear major”, a avertizat Agenția Internațională pentru Energie Atomică a ONU (AIEA). Rusia a acuzat că Ucraina se află în spatele atacului, în care ar fi fost rănite trei persoane. Ucraina a negat că a fost implicată în acest atac.
Uriașa centrală nucleară deținută de Rusia, cu șase reactoare, se află în prima linie a conflictului Rusia-Ucraina. AIEA a avertizat în mod repetat cu privire la astfel de atacuri.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Șeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat că lovitura de duminică cu drona a fost „nesăbuită” și „o escaladare majoră a pericolelor de securitate și securitate nucleară” cu care se confruntă centrala.
Corporaţia de energie atomică a Rusiei, Rosatom, a acuzat duminică armata ucraineană că a lansat o serie de atacuri fără precedent împotriva centralei nucleare Zaporojie, în regiunea ucraineană cu acelaşi nume anexată de Moscova în septembrie 2022, atacuri în urma cărora au fost răniţi trei angajaţi, dintre care unul grav, transmite Reuters.
Într-un comunicat pe site-ul său, Rosatom precizează că nivelurile de radiaţii la centrală sunt normale şi că nu există daune serioase. Comunicatul Rosatom afirmă că primul atac a lovit în jurul prânzului o zonă din apropierea cantinei, rănind trei membri ai personalului, dintre care unul grav.
După o jumătate de oră, o dronă a atacat o zonă de încărcare, iar o alta a lovit ulterior domul reactorului nr.6 al centralei, potrivit comunicatului.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), care are experţi la faţa locului, a declarat că a fost informată de administraţia centralei că o dronă a explodat la locul centralei şi că informaţiile sunt 'concordante' cu observaţiile AIEA.
Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat că ambele părţi ar trebui să se abţină de la acţiuni care 'pun în pericol securitatea nucleară'.
Rosatom 'denunţă categoric atacul fără precedent asupra siturilor centralei nucleare şi infrastructurii sale', şi face apel la Grossi şi la guvernele UE să reacţioneze imediat la ameninţarea faţă de siguranţa centralei.
Centrala nucleară, cea mai mare din Europa şi aflată aproape de linia frontului, are şase reactoare VVER-1000 V-320 de concepţie sovietică, pe bază de uraniu 235 şi răcite cu apă. În prezent, reactoarele nr. 1, 2, 5 şi 6 sunt în oprire la rece, în timp ce reactorul nr. 3 este oprit pentru reparaţii, iar reactorul nr. 4 este în aşa-numita oprire la cald, potrivit administraţiei centralei.
Editor : G.M.