Rusia acuză Ucraina că a deschis un „al doilea front” în Africa, după pierderile grele suferite de mercenarii Wagner în Mali

Data publicării:
Wagner private military company troops in Africa
Mercenari Wagner în Mali. Foto: Profimedia Images

Rusia a acuzat miercuri Ucraina că a deschis un „al doilea front” în Africa sprijinind „grupări teroriste”, la câteva zile după ce mercenari ruşi din grupul Wagner şi armata maliană au suferit pierderi grele în confruntări cu rebeli în nordul Mali, informează AFP, preluată de Agerpres.

„Incapabil să învingă Rusia pe câmpul de luptă, regimul criminal al lui (Volodimir) Zelenski a decis să deschidă un 'al doilea front' în Africa şi să sprijine grupări teroriste în state de pe continent favorabile Moscovei”, a denunţat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de agenţia de presă oficială rusă RIA Novosti.

Comentariile sale survin la peste o săptămână după un atac în Mali în care zeci de combatanţi ai grupului Wagner şi soldaţi malieni au fost ucişi, după cum au anunţat rebelii.

Analiştii sunt de acord că aceasta este cea mai grea înfrângere suferită de grupul Wagner în Africa într-o singură bătălie.

După aceste evenimente de o amploare fără precedent, un responsabil al serviciilor de informaţii militare ucrainene, Andrii Iusov, a lăsat să se înţeleagă că Kievul ar fi furnizat informaţii rebelilor pentru ca aceştia să îşi poată desfăşura atacul.

Aceste remarci au provocat furia autorităţilor din Mali, care l-au acuzat pe Iusov că astfel a "recunoscut implicarea Ucrainei în atacul laş, perfit şi barbar", reproşând Kievului că "susţine terorismul internaţional".

În acest context, Mali a anunţat duminică ruperea relaţiilor diplomatice cu Kievul, urmată marţi de Niger, o altă ţară care s-a apropiat de Rusia după venirea la putere a unor regimuri militare ostile ţărilor occidentale.

Kievul a regretat decizia „pripită” a Bamako, reiterându-şi "ataşamentul necondiţionat faţă de normele dreptului internaţional" şi "respingând ferm acuzaţiile formulate de guvernul de tranziţie din Mali".

În 2022, junta din Mali a rupt alianţa sa de lungă durată cu Franţa şi partenerii săi europeni pentru a apela la Rusia pentru sprijin militar şi politic. Pe fondul invaziei sale în Ucraina, lansată în februarie 2022, Rusia şi-a intensificat eforturile diplomatice în Africa pentru a concura cu Occidentul în ţări care au fost în mod tradiţional aliaţii acestuia.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu