Foto Rusia a spus trei minciuni despre atacul de la mallul din Kremenciuk. Dovezile care spulberă teoria Moscovei (Guardian)

Data actualizării: Data publicării:
mall bombardat in ucraina
Imaginile dezastrului, după ce rușii au bombardat un mall și au omorât cel puțin 18 oameni. FOTO: Profimedia Images

Ministerul rus al Apărării a negat că a lovit cu rachete centrul comercial din orașul ucrainean Kremenciuk și a susținut că a lovit un depozit de armament, iar explozia ulterioară a muniției a declanșat un incendiu în mall-ul din apropiere. Relatările martorilor și analizele experților demontează afirmația Rusiei că focul s-a extins de la depozit la mallul care, în opinia Moscovei, era gol, scrie The Guardian.

"În Kremenciuk, forţele ruse au lovit un depozit de arme primite din Statele Unite şi Europa cu armament aerian de înaltă precizie. Ca urmare a loviturii de precizie, armele şi muniţiile de fabricaţie occidentală concentrate în depozit (...) au fost atinse", a transmis ministerul de la Moscova într-o postare pe canalul său de Telegram, a doua zi după atac.

"Detonarea muniţiei depozitate pentru arme occidentale a provocat un incendiu într-un centru comercial nefuncţional situat lângă depozit", a adăugat ministerul rus, prin vocea purtătorului de cuvânt Igor Konașenkov.

Însă, declarațiile martorilor, informațiile obținute de procurorii ucraineni și analizele experților militari independenți indică trei posibile declarații eronate în acel relatare, respectiv că armata ucraineană ar fi ascuns arme în apropiere, că mall-ul nu ar fi fost o țintă și că era gol.

Imaginile CCTV arată că prima rachetă a lovit mall-ul la ora 15.51 luni, iar o a doua a lovit la scurt timp o fabrică unde Moscova susținea că era depozitată muniție.

În afara mall-ului, poliția ucraineană a a adunat bucăți dintr-o rachetă găsită în interior. Se crede că ar fi fost o rachetă de croazieră rusă X-22.

fabrica-mall-guardian
Imagini din satelit care arată distanța dintre mall și fabrică. FOTO: The Guardian

Imaginile din satelit arată că fabrica se află la 500 de metri de mall. Potrivit experților militari independenți și experților militari, explozia de acolo nu ar fi putut provoca un incendiu suficient de puternic pentru a ajunge la o altă clădire atât de departe.

În timpul unei vizite în zona dintre mall și fabrică, s-a observat că drumurile și clădirile din zonă ori nu suferiseră pagube, ori erau mult prea puțin afectate, pentru a se susține teoria incendiului extins.

Zeci de muncitori care au supraviețuit atacului, precum și martori care locuiau în apropiere, au declarat pentru Guardian că mall-ul era deschis și plin când a fost atacat. În supermarket au fost găsite resturi ale insignelor muncitorilor și produse vândute în acea zi.

mesaj-angajati-mall-ucraina-guardian
Un mesaj telefonic trimis de conducerea mall-ului pe 23 iunie, prin care angajații erau îndemnați să nu părăsească centrul comercial în cazul unor sirene de raid aerian. FOTO: The Guardian

The Guardian a văzut un mesaj telefonic trimis de conducerea mall-ului în 23 iunie, prin care angajații erau îndemnați să nu părăsească centrul comercial în cazul în care aud sirene de raid aerian.„Începând de astăzi, acest centru comercial nu se va închide în timpul alarmelor aeriene”, se spunea în mesaj. „Centrul comercial este deschis între orele 8:00 și 21:00. Fără pauze.” Cel puțin cinci angajați au confirmat că au primit mesajul.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Totodată, pe rețelele sociale, au fost postate chitanțe ale locuitorilor din Kremenciuk care erau în mall la momentul atacului, ceea ce condirmă că mallul era deschis.

În ceea ce privește presupusul depozit de arme, fabrica KredMash este o companie care produce echipamente pentru repararea și întreținerea drumurilor sau pentru repararea vehiculelor folosite de muncitorii din construcții.

fabrica-serv-urgenta-ucraina-guardian
O fotografie a fabricii KredMash după atac. FOTO: Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei - The Guardian

Într-un raport din 2014 s-a arătat că în fabrică au fost reparate trei vehicule militare, dar acest lucru nu dovedește că a fost un loc de depozitare pentru arme și muniții americane și europene opt ani mai târziu, așa cum a susținut Rusia, se arată într-u raport independent.

Mai multe videoclipuri publicate pe YouTube de firme specializate în construcții arată că în fabrică erau macarale și a alte echipamente. De altfel, fabrica fusese închisă temporar din cauza războiului și era păzită de o persoană care și-a terminat tura la ora 14, chiar înainte de atac.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri