Rusia a pompat peste 39 milioane de dolari în două luni pentru a schimba soarta alegerilor din Republica Moldova

Data actualizării: Data publicării:
viorel cernauteanu face declaratii
Viorel Cernăuțeanu, șeful Poliției din Republica Moldova.

În septembrie şi octombrie în Republica Moldova au intrat circa 39 de milioane de dolari pentru corupere electorală. Banii au provenit de la oligarhul fugar Ilan Șor și din Federația Rusă, a declarat șeful poliției din Republica Moldova, Viorel Cernăuțeanu, transmite deschide.md

„Procesul de corupere a început mult mai devreme decât în luna septembrie. Transferurile bancare erau realizate din primăvara anului curent. Poliţia a documentat 138 mii de numere telefonice, utilizatori, care au relaţionat cu aplicaţia PSB. Cele mai multe transferuri au fost realizate în perioada 14-17 octombrie.", a declarat şeful poliţiei de la Chișinău.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Un simplu calcul arată că pentru septembrie am estimat 15 milioane de dolari, iar la moment vorbim de 39 de milioane de dolari. În octombrie au fost transferați peste 24 de milioane de dolari în scop de corupere” a mai adăugat acesta.

Potrivit lui, persoanele erau informate despre cum să se înscrie și să primească bani prin Promsviazbank de pe chat-boturile de pe Telegram. Doar în octombrie, poliția a documentat și a sistat activitatea a 97 de chat-boturi.

„Prin această platformă s-a reușit schimbul de date pentru peste 1.400.000 de tranzacții de la PSB, iar doar în sistemul operatorilor de telefonie, numere unice din R. Moldova au fost 138.448 care au intrat în contact cu sistemul PSB.

Fiecare persoană primea bani în funcție de rol. Asta nu înseamnă că avem atâtea persoane, pe același cont se realizau transferuri și pentru 2-3 membri. Intenția era de a corupe masiv electoratul. Cifra ar putea depăși pe cea menționată de președinte (n.red.300.000)”.

De asemenea, Poliția din Republica Moldova, investighează și o altă formă de corupere, cea clasică, în care cetățenii sunt plătiți cu bani cash pentru vot. Astfel, ieri, într-un raion din nordul R. Moldova au avut loc percheziții la o persoană care se ocupa de repartizarea banilor pentru cei care au votat în scrutinul din 20 octombrie.

„În cadrul perchezițiilor au fost ridicați aproximativ 175 de mii de lei. Coordonatorul pentru raion avea plicuri pentru toate cele 19 localități. Au dat bani la 36 de persoane, iar peste 300 trebuiau să mai primească banii. O persoană cu rol secundar a mers la conlucrare și a oferit informații oamenilor legii”.

Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției din Republica Moldova a avertizat că cei care sunt implicați în schemele de corupere a alegătorilor vor suporta consecinețele legale.

”Banii pe care îi primiți nu vor acoperi amenzile pe care le veți primi. Până la acest moment, au fost deja documentate și verificate peste 520 de persoane. În perioada imediată, implicarea în procesul de documentare va crește. În fiecare raion sunt deschise dosare pentru documentarea încălcărilor. Repet, este important ca cetățenii să înțeleagă că sunt atrași într-o schemă ilegală” a conchis Cernăuțeanu.

Editor : A.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Românii recunoscuți de Ungaria în Transilvania și de Imperiul Rus în Basarabia: hărțile care arătau până unde...
Digi FM
Oana Pellea o critică pe Alina Ceușan, după ce blonda s-a pozat cu picioarele sprijinite de balconul lojei de...
Pro FM
50 Cent, noi declarații despre scandalul în care este implicat Diddy: „Este ceea ce am spus de zece ani!”
Film Now
Actorul Jeremy Jackson, șocat să-și vadă fosta soție pe străzi, căutând prin gunoaie: "Să o pierd a fost...
Adevarul
Secretul unui somn odihnitor. Mineralul care te scapă de insomnie
Newsweek
În ce zile intră pensia pe luna noiembrie? Pentru care pensionari va veni cu 2 zile întârziere?
Digi FM
Luca, băiatul lui Laurențiu Reghecampf, mesaj tăios pentru Anamaria Prodan: "Nu sunt fiul ei. Nu este normal...
Digi World
Ce vezi în imagine, un câine sau o girafă? O iluzie optică a stârnit vâlvă pe rețelele sociale: „Să-mi spună...
Digi Animal World
Angajați de la o grădină zoologică din Anglia, apel pentru identificarea unei creaturi cu „aripi și coarne”...
Film Now
Cum a reacționat mama lui Jason Segal când l-a văzut gol-pușcă într-un film: "Era roșie ca o sfeclă. A dat un...
UTV
Naomi Hedman, fosta logodnica a lui Florin Ristei, s-a intors in Romania si are un nou iubit