Rusia a pierdut peste 3.000 de tancuri în Ucraina, însă poate continua încă trei ani în acest ritm (raport)

Data publicării:
tanc ru

Rusia a pierdut peste 3.000 de tancuri pe frontul din Ucraina, dar dispune de suficiente stocuri de blindate mai vechi și de calitate mai slabă, care pot înlocui pierderile timp de mai mulţi ani, arată raportul anual privind echilibrele militare publicat de Institutul Internaţional de Studii Strategice (IISS) din Londra.

Documentul menţionează că ruşii au rămas practic fără echivalentul întregului inventar activ dinainte de invadarea teritoriului ucrainean, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

De partea cealaltă, și Ucraina a suferit pierderi grele din februarie 2022, însă armamentul furnizat de Occident i-a permis să îşi menţină stocurile, în paralel cu creşterea calităţii acestora, observă IISS.

Studiul arată că Moscova a scos din conservare mii de tancuri vechi, uneori chiar 90 pe lună, iar în acest ritm ar putea rezista pierderilor încă aproximativ trei ani, chiar fără capacitatea de a produce echipamente noi. Forţele ruse dispun în prezent de 1.750 de tancuri active, de la modelele T-55 vechi de decenii până la T-80 şi T-90 moderne, iar stocurile sunt de încă 4.000 de blindate.

În aceste condiţii, IISS consideră că blocajul în care a ajuns războiul ar putea continua pe toată durata anului 2024.

Ministerul Apărării de la Moscova a refuzat să comenteze.

Totuși, estimările IISS sunt rezervate față de cele ale Ministerului Apărării de la Kiev, care, în rapoartele sale zilnice privind pierderile provocate inamicului, vorbește despre un număr dublu de tancuri rusești distruse pe front: 6.424.

În afară de acestea, forțele ucrainene mai estimează că au distrus peste 12.000 de vehicule blindate de infanterie, aproape 1.000 de lansatoare de rachete, peste 300 de avioane și peste 300 de elicoptere.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Epuizarea inamicului prin provocarea unor pierderi maxime”

Senatul Statelor Unite a adoptat legea privind ajutorul militar pentru Ucraina. Comandanţii ucraineni au indicat că sunt gata să macine în continuare forţele ruse pe un front de 1.000 de km.

În ianuarie, comandantul de atunci al forţelor terestre ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a afirmat într-un interviu acordat agenţiei Reuters că prioritatea va rămâne apărarea, însă nu a exclus noi contraofensive.

„Obiectivele noastre sunt neschimbate: menţinerea poziţiilor (...) epuizarea inamicului prin provocarea unor pierderi maxime”, a spus el. Sîrski a preluat săptămâna trecută de la generalul Valeri Zalujnîi comanda întregii armate a Ucrainei.

Raportul IISS remarcă afirmaţiile unor directori din industria rusă, care au susţinut că a crescut producţia militară. Oficialii ruşi au reţinut planuri de reluare a producţiei de tancuri T-80.

Analistul în domeniul apărării Alexander Neill din Singapore consideră că nivelul pierderilor Rusiei - 3.000 de tancuri - este „uluitor”.

„Unele din acestea ar putea fi tancuri mai vechi, deci una din marile întrebări este câte tancuri din cele mai avansate mai are (Rusia) pentru orice ofensivă majoră din viitor”, a apreciat cercetătorul, care este şi membru al grupului de reflecţie Pacific Forum din Hawaii.

La scară mondială, IISIS a consemnat creşterea în 2023 a cheltuielilor pentru apărare cu 9% faţă de anul precedent şi estimează că tendinţa va continua şi anul acesta.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...