Rusia a pierdut peste 3.000 de tancuri în Ucraina, însă poate continua încă trei ani în acest ritm (raport)

Data publicării:
tanc ru

Rusia a pierdut peste 3.000 de tancuri pe frontul din Ucraina, dar dispune de suficiente stocuri de blindate mai vechi și de calitate mai slabă, care pot înlocui pierderile timp de mai mulţi ani, arată raportul anual privind echilibrele militare publicat de Institutul Internaţional de Studii Strategice (IISS) din Londra.

Documentul menţionează că ruşii au rămas practic fără echivalentul întregului inventar activ dinainte de invadarea teritoriului ucrainean, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

De partea cealaltă, și Ucraina a suferit pierderi grele din februarie 2022, însă armamentul furnizat de Occident i-a permis să îşi menţină stocurile, în paralel cu creşterea calităţii acestora, observă IISS.

Studiul arată că Moscova a scos din conservare mii de tancuri vechi, uneori chiar 90 pe lună, iar în acest ritm ar putea rezista pierderilor încă aproximativ trei ani, chiar fără capacitatea de a produce echipamente noi. Forţele ruse dispun în prezent de 1.750 de tancuri active, de la modelele T-55 vechi de decenii până la T-80 şi T-90 moderne, iar stocurile sunt de încă 4.000 de blindate.

În aceste condiţii, IISS consideră că blocajul în care a ajuns războiul ar putea continua pe toată durata anului 2024.

Ministerul Apărării de la Moscova a refuzat să comenteze.

Totuși, estimările IISS sunt rezervate față de cele ale Ministerului Apărării de la Kiev, care, în rapoartele sale zilnice privind pierderile provocate inamicului, vorbește despre un număr dublu de tancuri rusești distruse pe front: 6.424.

În afară de acestea, forțele ucrainene mai estimează că au distrus peste 12.000 de vehicule blindate de infanterie, aproape 1.000 de lansatoare de rachete, peste 300 de avioane și peste 300 de elicoptere.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Epuizarea inamicului prin provocarea unor pierderi maxime”

Senatul Statelor Unite a adoptat legea privind ajutorul militar pentru Ucraina. Comandanţii ucraineni au indicat că sunt gata să macine în continuare forţele ruse pe un front de 1.000 de km.

În ianuarie, comandantul de atunci al forţelor terestre ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a afirmat într-un interviu acordat agenţiei Reuters că prioritatea va rămâne apărarea, însă nu a exclus noi contraofensive.

„Obiectivele noastre sunt neschimbate: menţinerea poziţiilor (...) epuizarea inamicului prin provocarea unor pierderi maxime”, a spus el. Sîrski a preluat săptămâna trecută de la generalul Valeri Zalujnîi comanda întregii armate a Ucrainei.

Raportul IISS remarcă afirmaţiile unor directori din industria rusă, care au susţinut că a crescut producţia militară. Oficialii ruşi au reţinut planuri de reluare a producţiei de tancuri T-80.

Analistul în domeniul apărării Alexander Neill din Singapore consideră că nivelul pierderilor Rusiei - 3.000 de tancuri - este „uluitor”.

„Unele din acestea ar putea fi tancuri mai vechi, deci una din marile întrebări este câte tancuri din cele mai avansate mai are (Rusia) pentru orice ofensivă majoră din viitor”, a apreciat cercetătorul, care este şi membru al grupului de reflecţie Pacific Forum din Hawaii.

La scară mondială, IISIS a consemnat creşterea în 2023 a cheltuielilor pentru apărare cu 9% faţă de anul precedent şi estimează că tendinţa va continua şi anul acesta.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ciocolata Dubai, luxul care ascunde un mare fâs-tic. Ingredientele surpriză care îi păcălesc pe consumatori
Digi FM
ALEGERI ÎN SUA 2024. Cine va controla Congresul
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Christian Bale, asul transformărilor, uimește din nou. Acum cu tatuaje și cicatrici pe față, în rolul lui...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Samuel L. Jackson are o clauză specială în fiecare contract de film pe care-l semnează. Cerința actorului
UTV
Theo Rose a povestit ce s-a intamplat dupa despartirea de Alex Leonte. „Imi venea sa ies afara sa urlu”