O suprafață de peste 80.000 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean a fost minată până acum de armata rusă, potrivit Ministerului de Externe de la Kiev. Mai mult de 62.000 de kilometri pătraţi au fost minaţi de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie.
„După primul val al agresiunii armate ruse împotriva Ucrainei, în 2014 (data anexării ilegale de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea - n.r.), circa 16.000 de kilometri pătraţi în regiunile Lugansk şi Doneţk au fost contaminate cu mine şi explozivi de război”, a informat MAE ucrainean, cu ocazia marcării de către ONU a Zilei internaţionale pentru conştientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal, potrivit EFE, preluată de Agerpres.
„Astăzi, potrivit unor estimări preliminare, contaminarea (cu mine şi alte materiale explozive) afectează 80.000 de kilometri din teritoriul Ucrainei”, mai menționează comunicatul diplomaţiei ucrainene.
Ministerul de la Kiev aminteşte că Ucraina marchează această zi „în timp ce se află sub atacuri neîncetate cu bombe (...) în contextul altor crime oribile ale Federaţiei Ruse, cu folosirea armelor interzise care pot fi considerate excesiv de dăunătoare sau având efecte nediscriminatorii (...)”.
„Ruşii continuă implacabil să semene moarte şi mutilare pe pământ ucrainean. În timp ce toată lumea civilizată renunţă şi interzice minele terestre, Rusia intensifică utilizarea lor în Ucraina, ba chiar testează noi tipuri de mine terestre, cum sunt cele de tip POM-3 şi altele. (...) Federaţia Rusă se află în război nu doar cu Forţele Armate ale Ucrainei, ea luptă şi împotriva populaţiei civile din Ucraina, încălcând grav legile războiului”, a subliniat MAE ucrainean.
Şi, în timp ce se retrag, militarii ruşi „instalează capcane explozive, interzise de dreptul internaţional, inclusiv în depozite de alimente, locuinţe private şi în cadavre omeneşti”, a mai denunţat diplomaţia ucraineană.
Mine dotate cu senzori de mișcare
Totodată, organizaţia guvernamentală Handicap International, care militează pentru interzicerea minelor terestre, a acuzat armata rusă că foloseşte mine terestre „inteligente” concepute în aşa fel încât să detecteze prezenţa unor ţinte pe o rază de 16 metri în jurul lor şi să explodeze la înălţimea ochilor, gâtului sau picioarelor.
Aceste mine ruse, la care făcea referire şi MAE ucrainean, POM-3, cunoscute şi sub numele de Medallion, sunt dispozitive de nouă generaţie, dotate cu un senzor de mişcare care detectează o persoană aflată la o distanţă de 50 de paşi şi face explozie fără ca cineva să manipuleze sau să calce dispozitivul, a acuzat organizaţia într-un comunicat.
Minele au fost desfăşurate de armata rusă la 26 martie pe teritoriul ucrainean cu ajutorul rachetelor trase de pe lansatoare terestre concepute special cu acest scop, potrivit celui mai recent raport difuzat de organizaţia pentru drepturile omului Human Rights Watch (HRW).
„Anul trecut, 80% dintre victimele acestor arme au fost civili, din care 30% erau copii. Minele ucid şi provoacă răni grave, dar produc şi sechele fizice severe şi traume psihologice de durată”, a subliniat Anne Hery, directoarea serviciului juridic al Handicap International.
Minele terestre sunt interzise de Tratatul de la Ottawa din 1997, semnat de 164 de ţări, dar nu şi de Rusia. În schimb, Ucraina este semnatară a tratatului.
Handicap International a atras atenţia că aceste mine au fost folosite şi în conflictul dintre armata ucraineană şi grupări armate proruse care din 2014 se desfăşoară în regiunea Donbas, din estul Ucrainei.
Editor : B.P.